Σε φάση σταθεροποίησης εισέρχεται το επιδημικό κύμα της Όμικρον στη χώρα μας, κατά την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τον κορονοϊό. Εντούτοις, επί του παρόντος, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθιστώντας αναγκαία την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων αλλά και τον εμβολιασμό, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσοι κολλήσουν, καθώς τα μέτρα θα αίρονται το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Γιατί κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν τη άρση τους την ώρα που κάθε μέρα περίπου 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους
Τα κρούσματα σταθεροποιούνται έπειτα από μία περίοδο πτώσης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι εξισορροπεί το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων, καθώς αποτελεί προβλεπτικό δείκτη για την πίεση στα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε πολύ υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών που προέρχονται από την κορύφωση του επιδημικού κύματος, δεδομένου ότι -παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται πλέον πως η νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη- ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο, έφερε αύξηση στους «σκληρούς» δείκτες, οι οποίοι ακολουθούν το κύμα. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη τα 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα.
Οι επιστήμονες προβλέπουν αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, με τους ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι να μειώνονται στους 550 με 600 έναντι των 657 σήμερα (κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος), ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων. Την ίδια στιγμή, ευελπιστούν ότι, σταδιακά τους επόμενους μήνες θα περάσουμε στο λεγόμενο «μεταπανδημικό στάδιο», αλλά με αργούς ρυθμούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, προς το παρόν, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πλήρη αποκλιμάκωση.
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι αρρωσταίνουν σοβαρά και πεθαίνουν
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά κερδίζουν έδαφος οι νοσηλείες που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς πλέον το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην παραλλαγή Όμικρον νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα και οι υπόλοιπες στη Δέλτα, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από την Όμικρον.
Δεδομένα του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν ότι οι λίγοι μέχρι σήμερα άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον, στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν υπερήλικες και άτομα με πολλές συνοσηρότητες. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή αριθμό των θυμάτων, ωστόσο, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από το 90% ήταν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας.
«Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την Όμικρον σε όλους τους θανάτους. Και στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση είναι η ίδια (σ.σ. των περιστατικών με Όμικρον ή Δέλτα). Οπότε ο λόγος που κάνουμε δειγματοληψία είναι για να ξέρουμε περίπου πού είμαστε», δήλωσε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από τους 112 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη και ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ήταν οι 14, οι οποίοι είχαν πολλά άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα, ενώ όλοι οι άλλοι θάνατοι αφορούσαν είτε σε ανεμβολίαστους, είτε σε εμβολιασμένους με δυο δόσεις πολύ καιρό πριν.
«Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν», υπογράμμισε απ’ την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου.
Η ίδια αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ, η οποία καταδεικνύει ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά και τα συμπτώματα από τη long Covid. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν κάποιος εμβολιασμένος κολλήσει τον ιό όχι μόνο θα νοσήσει πιο ελαφρά, αλλά θα έχει και περίπου 60% με 70% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πονοκεφάλους, μυαλγίες και γενικευμένη κόπωση.
Ζήτημα ζωής και θανάτου για τους ηλικιωμένους
Κατά τους επόμενους μήνες και καθώς τα μέτρα θα αίρονται ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, εκ των οποίων περίπου 300.000 παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Θα ήθελα να υπερτονίσω σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, τη μεγάλη σημασία που έχει οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών, να μη διστάσουν ούτε στιγμή να κάνουν τον αρχικό αλλά και τους απαιτούμενους επαναληπτικούς εμβολιασμούς», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το 75% των θανάτων καταγράφονται σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, τη στιγμή που σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. «Οι άνθρωποι αυτοί, όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να καταλήξουν είναι της τάξης του 10% με 20%. Ένας στους πέντε με έναν στους δέκα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό. Είναι, λοιπόν, απόλυτη ανάγκη όλος αυτός ο πληθυσμός να εμβολιαστεί και να ακολουθήσει απαρέγκλιτα και άμεσα τις ενισχυτικές δόσεις, καθώς για αυτούς περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, κάθε άλλη ομάδα ηλικιακή, το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.