Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο επίκεντρο επανέρχεται το ζήτημα του εθνικισμού των εμβολίων, μετά την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Ομικρον. Το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έμειναν ανοχύρωτες απέναντι στον κορονοϊό, την ώρα που στον αναπτυγμένο κόσμο χορηγείται ήδη η τρίτη δόση, φαίνεται ότι δε στερείται επιπτώσεων σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Μελέτη ΕΚΠΑ: Στα ύψη τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer

Αυτή τη στιγμή, το 54,1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, εκ των οποίων μόνο το 5,7% αντιστοιχεί στις χαμηλού εισοδήματος χώρες. Μία από αυτές είναι και η Αφρική στην οποία εντοπίστηκε το νέο στέλεχος που έχει προκαλέσει πανικό σε όλο τον κόσμο. Παρότι, δεν είναι σαφές εάν το Ομικρον προέρχεται από τη Νότια Αφρική ή από άλλη χώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός είναι πιο πιθανό να μεταλλαχθεί σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό και υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου πέρασαν τον περασμένο χρόνο συγκεντρώνοντας εμβόλια για τον κορονοϊό, αγοράζοντας αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους πολλές φορές και αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να μοιραστούν δόσεις με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η προσέγγιση αυτή ήταν «αυτοκαταστροφική» και «ανήθικη». 

Γράφοντας στην εφημερίδα The Guardian, ο Γκόρντον Μπράουν, πρεσβευτής του ΠΟΥ για την παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας και πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η «αδυναμία του κόσμου να εμβολιάσει τους ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο επιστρέφει τώρα για να μας στοιχειώσει. Είχαμε προειδοποιηθεί - και όμως φτάσαμε εδώ».

Το νέο στέλεχος Ομικρον, εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, τη στιγμή που μαίνεται η σκληρή μάχη με το στέλεχος Δέλτα, το οποίο προκαλεί χιλιάδες θανάτους καθημερινά. Όπως αναφέρουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ, σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειονότητα των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας», τονίζουν. 

Προετοιμάζονται οι παρασκευάστριες εταιρείες

Οι παρασκευάστριες εταιρείες δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο στέλεχος Όμικρον, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία τους για την επικαιροποίηση των εμβολίων, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Η Pfizer και η BioNTech υποστηρίζουν είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιο τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Η Moderna ήδη εξετάζει την αποτελεσματικότητα δυο booster εμβολίων, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον. Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η στρατηγική της περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύσει ειδικά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της κατά της μετάλλαξης, όπως και η AstraZeneca. Η Novavax Inc. άρχισε να εργάζεται σε μια έκδοση του εμβολίου της για να στοχεύσει τη μετάλλαξη Ομικρον και θα έχει το εμβόλιο έτοιμο για δοκιμή και παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες. Η Inovio Pharmaceuticals Inc. δήλωσε ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει το δικό της υποψήφιο εμβόλιο, προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του έναντι των υπαρχουσών μεταλλάξεων του ιού. Η εταιρεία αναμένει ότι η δοκιμή θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.