Σαρώνει στο πέρασμά της η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με τα αρνητικά ρεκόρ αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή στα ύψη βρίσκονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 και οι διασωληνώσεις, προκαλώντας ασφυξία στο σύστημα Υγείας. Τη σοβαρότητα της κατάστασης, που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, αντικατοπτρίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Ο 7ήμερος κινούμενος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.381 (+55%) διαγνώσεις, με αποκορύφωμα αυτές της Τρίτης (9/11), που ανήλθαν σε 8.613, το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 87 (+30%) φτάνοντας τις 373, των διασωληνωμένων κατά 51 (+10%) φτάνοντας τους 470, ενώ σε σταθερά υψηλό επίπεδο παρέμειναν οι θάνατοι (49).
Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 35.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια και περίπου 3.500 νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι η αύξηση της διασποράς που παρατηρείται είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα, αλλά με λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με το μέγεθος της διασποράς.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένουν η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, κυρίως λόγω της πίεσης που υφίσταται το σύστημα Υγείας, ως απόρροια του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται συνολικά 1.279 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων σε απλές κλίνες Covid 1.003, σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 93 και σε ΜΕΘ 163, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.
Στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) νοσηλεύονται συνολικά περίπου 570 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 87 σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη κι αν στο καλύτερο σενάριο αρχίσει μία καθοδική πορεία των κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα, η αποκλιμάκωση στο σύστημα Υγείας θα επέλθει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες αργότερα.
Μετατροπές δημόσιων νοσοκομείων και επιπλέον «ιδιωτικές» κλίνες
Οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία έχουν κορεστεί, ειδικά όσον αφορά στις ΜΕΘ Covid, οι οποίες έχουν καλυφθεί πλήρως και το υπουργείο Υγείας προχωρά σε νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ έχει συζητηθεί και η μετατροπή του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Χθες, Τρίτη (9/11), πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα, κατά την οποία ζητήθηκε η παραχώρηση στο δημόσιο σύστημα απλών κλινών non Covid, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας στη Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Η απάντηση αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, και οι κλίνες που θα παραχωρηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποδεσμευτούν από γενικά περιστατικά κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων και να διατεθούν σε ασθενείς με κορονοϊό.
Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η σταδιακή μείωση των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ορισμένα εκ των οποίων θα χρειαστεί να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα με χρέωση της Πολιτείας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να συμβάλει και στη διαχείριση παθολογικών περιστατικών κατά τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, διακομίζοντάς τα στις ιδιωτικές μονάδες.
Όσον αφορά στη Θεσσαλία, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί από μεγάλες ιδιωτικές δομές που διαθέτουν το δικό τους προσωπικό, με αποτέλεσμα η πίεση στο ΕΣΥ να μην είναι τόσο μεγάλη όσο στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, σε δεύτερη σύσκεψη που έγινε χθες παραχωρήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα επιπλέον κλίνες, φτάνοντας συνολικά στις 160 οι «ιδιωτικές» κλίνες Covid και στις 100 οι κλίνες για άλλα περιστατικά.
Ιδιώτες γιατροί: Τελευταία πρόσκληση πριν την επίταξη
Όσον αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι οι ανάγκες και θα ζητηθεί συνεργασία, δίνοντας μία διορία προκειμένου να ανταποκριθούν. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών.
Η πρόσκληση θα αφορά στις ειδικότητες της Παθολογίας, της Αναισθησιολογίας και της Πνευμονολογίας. Αυξημένες είναι οι ανάγκες και για εντατικολόγους εντούτοις, δεδομένου ότι παρατηρείται έλλειψη της ειδικότητας στην Ελλάδα, υπάρχουν σκέψεις για «στροφή» προς τους γενικούς ιατρούς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.