Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες, όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021. Όμως με την επέλαση της μετάλλαξης δέλτα του κορονοϊού το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ανοίγει ο δρόμος στις ΗΠΑ για δεύτερη δόση σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο «The JAMA Network». Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών από 0,2 σε 2 ανά 100000. Μόλις εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομόλογους τους. Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών

Με την εμφάνιση του στελέχους δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.

Μεταδίδουν όπως οι ενήλικες

Στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού και κατά της γρίπης, εν όψει του χειμώνα, εστίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19, τη Δευτέρα (28/10). Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε έρευνα του νοσοκομείου Massachusetts στην Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας παιδιά και έφηβοι ελέγχθηκαν με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες ιών από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. 

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. «Σε αυτή την μελέτη δόθηκε μια απάντηση, πρώτον ότι ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις, στα παιδιά και στους εφήβους, είναι ζωντανός ιός. Δεν είναι, δηλαδή, τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν, να μεταδώσουν την λοίμωξη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και το ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης τους, δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων. Επομένως, επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν και για τους ενήλικες, να γίνεται εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της Covid. Επίσης εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ανηλίκων με το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι «το ιικό φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι υποδεέστερο από το φορτίο των ενηλίκων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.