Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε συνολικά την νοητική κατάσταση και τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα των ατόμων με άνοια και αύξησε, συγχρόνως, το ψυχολογικό και το καθημερινό φορτίο των φροντιστών τους. Το lockdown, ως απαραίτητο μέτρο προστασίας από την πανδημία, οδήγησε τους ασθενείς σε κοινωνική απομόνωση, ενώ ο περιορισμός κοινωνικών επαφών, δραστηριοτήτων και μετακίνησης  τους προκάλεσαν αυξημένο αίσθημα ανησυχίας, φόβου και κατάθλιψης.

Το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία, με έμφαση στην άνοια – Αλτσχάιμερ και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία. Επίσης, σε αυτή την προσπάθεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έθεσε ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020 – 2025 την Ψυχική Υγεία,  στέκεται ως καίριος σύμμαχος της χώρας μας, παρέχει  απρόσκοπτα την υποστήριξή του με την από κοινού με το Υπουργείο Υγείας αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόληψης  και υποστήριξης ασθενών με άνοια – Αλτσχάιμερ. Τα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (21/9).

Οι δράσεις 

Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύουμε και παράλληλα με την προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας,  έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της στους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση  της άνοιας - Αλτσχάιμερ   και την προαγωγή της υγιούς γήρανσης.

Συγκεκριμένα: Ενισχύεται η αποκεντρωμένη φροντίδα μέσω υπηρεσιών εξ αποστάσεως συμβουλευτικής με τη δημιουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η Γραμμή απευθύνεται:

  • σε άτομα με προβλήματα μνήμης
  • το ευρύ κοινό
  • τους φροντιστές και οικογένειες ατόμων με άνοια καθώς και 
  • τους επαγγελματίας υγείας, και
  • παρέχει συμβουλευτική-ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση του κοινού για τις διαθέσιμές υπηρεσίες και προγράμματα για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

Τα αιτήματα των καλούντων

Ήδη από την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής 1102, τον Φεβρουάριο του 2021,  έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 8.500 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

  • περισσότερα από 6.000 άτομα έχουν λάβει τηλεφωνική βοήθεια και 
  • περίπου 2.500 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω email ή webchat. 

Η πλειονότητα των αιτημάτων αφορούν τη συμβουλευτική καθοδήγηση προς τους φροντιστές των ασθενών σχετικά µε την διαχείριση καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν από την φροντίδα των ατόμων µε άνοια, καθώς και τη διαχείριση κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς τους. 

Επιπλέον, παρείχε ενημέρωση:

  • για τις διαθέσιµες υπηρεσίες για την άνοια σε όλη την Ελλάδα
  • ιατρικές και νοσηλευτικές συµβουλές
  • την επιδοµατική πολιτική και τα νοµικά ζητήµατα
  • ερωτήματα σχετικά µε τον εµβολιασµό κατά του κορονοϊού και την άνοια, και τέλος
  • για πληροφορίες σχετικά με την εύρεση στεγαστικών δοµών και έµµισθων φροντιστών 

Ο σχεδιασμός

Το υπουργείο προχώρησε, επίσης, σε επιτελικό σχεδιασμό της στρατηγικής και των πολιτικών για τη άνοια και την ψυχική υγεία για την επόμενη διετία,  σύμφωνα με την από 08/07/2021 Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Με την απόφαση αυτή τίθεται το πλαίσιο για να δημιουργία Κοινοτικών Δομών υποστήριξης ασθενών με Άνοια-Αλτσχάιμερ σε όλη την Επικράτεια. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία δομών φιλοξενίας, όπως: 

  • Οικοτροφεία (δομές φιλοξενίας και μακροχρόνιας παραμονής νοσούντων με άνοια-Alzheimer’s  καθώς και δομές τελικού σταδίου)
  • Ψυχογηριατρικά Ιατρεία
  • Κέντρα Ημέρας και 
  • Κινητές Μονάδες υποστήριξης των ασθενών  και των οικογενειών τους στην Κοινότητα για την κατ΄ οίκον υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Πιλοτικό πρόγραμμα για απομακρυσμένες περιοχές

Επιπλέον, αναμένεται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης της τρίτης ηλικίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χωράς, με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ηλικιωμένων.  Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προάγει τη ψυχική υγεία και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών, και κυρίως της κατάθλιψης που αποτελεί μείζονα παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση της άνοιας. 

Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και των οικογενειών των ηλικιωμένων στον τόπο τους. Ξεκινά στην πρώτη του πιλοτική φάση με νησιωτικές περιοχές, και συγκεκριμένα στην Άνδρο, Τήνο και Σύρο καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές ορεινές περιοχές, όπως ο Έβρος και η Ξάνθη.

Το Πρόγραμμα  θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Α. Πολίτη, καθηγητή ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όπως ψυχίατρο, νοσηλευτή η/και κοινωνικό λειτουργό ψυχικής υγείας, με κατ’ οίκον υποστήριξη και παρακολούθηση σε σταθερή βάση, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μέσω υπηρεσίας τηλεσυμβουλευτικής.

«Βασική μας επιδίωξη είναι  να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών με ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικές», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες του, και αξιοποιώντας, συγχρόνως, την εμπειρία και γνώση της επιστημονικής κοινότητας των Πανεπιστημίων της χώρας μας και της ψηφιακής τεχνολογίας». 

«Στο δύσκολο αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία,  Περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει και βιώνουμε την «απώλεια» αγαπημένων μας προσώπων, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας καθώς "χάνονται" σταδιακά μέσα από αυτή τη νόσο. Πρέπει να τους παρέχουμε Οφείλουμε να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους, γιατί εμείς του θυμόμαστε και τους αγαπάμε για αυτό που ήταν και είναι. Γιατί δεν αφήνουμε κανένα μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», ανέφερε η Ζωή Ράπτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.