Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες φέτος να έρθουμε αντιμέτωποι με τη συνύπαρξη των επιδημιών κορονοϊού και εποχικής γρίπης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αναζωπύρωση της γρίπης, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων COVID-19, θα μπορούσε να προκαλέσει μια «διπλή επιδημία» αυτό το φθινόπωρο, αυξάνοντας σημαντικά την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Παρά την ανησυχία που είχε εκφραστεί κατά το προηγούμενο έτος, η ανθρωπότητα απέφυγε το φαινόμενο αυτό, με την εποχική γρίπη να εξαφανίζεται σχεδόν απ’ το χάρτη, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς κυρίως στη λήψη μέτρων για την προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων (ECDC), έως τον περασμένο Ιούλιο, μόλις 943 κρούσματα γρίπης είχαν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους συντάκτες να εκτιμούν πως τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης δείχνουν «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ανίχνευσης γρίπης» παγκοσμίως. Όπως σημειώνουν, ενώ υπήρξε αύξηση του αριθμού των δειγμάτων που ελέγχθηκαν και τα οποία προέρχονταν από ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια για γρίπη ή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, υπήρξε μία τεράστια μείωση κατά 99,4% των θετικών στον ιό της γρίπης δειγμάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα κρούσματα της γρίπης ήταν «ασυνήθιστα χαμηλά» κατά τη σεζόν 2020-2021. Για την ακρίβεια, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2020 και 22 Μαΐου 2021, μόνο το 0,2% από τα 818.939 δείγματα που ελέγχθηκαν σε εργαστήρια των ΗΠΑ ήταν θετικά στον ιό.

Στην Ελλάδα, δεν υπήρξε καμία εργαστηριακή απομόνωση στελέχους του ιού. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν προκύπτει καμία νοσηλεία ασθενούς με γρίπη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κανένας θάνατος κατά την περίοδο 2020- 2021. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη είναι πιθανό να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, καθώς πολλοί περιορισμοί για την προφύλαξη από την COVID-19 έχουν αρθεί.

Ο ρόλος των μέτρων

Αν και στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούσε ευρέως η αυθαίρετη εκτίμηση ότι τα κρούσματα γρίπης μειώθηκαν πέρυσι επειδή αναφέρθηκαν λανθασμένα ως COVID-19, οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη.

«Επειδή πολλοί από εμάς φορούσαν μάσκες, εφάρμοζαν καλή υγιεινή των χεριών και τηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις, η περίοδος της γρίπης ήταν ήπια πέρυσι», δήλωσε στο Healthline η Karen L. Edwards, PhD, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Τα μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη», εξήγησε.

Ο Δρ S. Wesley Long, ερευνητής στο Houston Methodist Hospital συμφωνεί: «Πιθανότατα έπαιξαν ρόλο οι περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και η  μείωση των διεθνών ταξιδιών», συμπλήρωσε. «Αυτό οδήγησε σε μια ιστορικά ήπια περίοδο γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο, ακολουθούμενη από μια ιστορικά εποχή ελαφριάς γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο».

«Κλειδί» ο εμβολιασμός 

Σύμφωνα με τον Long τώρα που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε πολλούς τομείς, παρατηρείται μια ανοδική τάση των αναπνευστικών ιών που δεν είναι COVID-19, όπως το κοινό κρυολόγημα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Είναι πιθανό να δούμε επίσης αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος της γρίπης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι παράλληλα βιώνουμε ένα τέταρτο κύμα COVID-19, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα είναι μεγάλο καθώς και ότι το μέγεθος και το σχήμα του επόμενου κύματος εξαρτάται από τα ποσοστά εμβολιασμού, την κοινωνική αποστασιοποίηση και την πιθανή περαιτέρω εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2.

Οι δύο ειδικοί τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού στον έλεγχο τόσο της εποχικής γρίπης, όσο και της COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν και για τις δύο λοιμώξεις, σύμφωνα με τις συστάσεις, καθώς προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, οπότε απαιτείται διαφορετικός εμβολιασμός για την καθεμία από αυτές. «Είναι πιθανό ότι η φυσική μας ανοσία στη γρίπη θα είναι χαμηλότερη φέτος εάν δεν εμβολιαστούμε έναντι της νόσου», ανέφερε η Edwards, ενώ σύμφωνα με τον Long τα εμβόλια είναι το «κλειδί» για την πρόληψη μιας «διπλοεπιδημίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι ακριβώς θα συμβεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από το ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης όσο και από την υποκείμενη συμπεριφορά της νόσου αυτή τη σεζόν. «Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα γρίπης φέτος από ότι το 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η «διπλοεπιδημία» μπορεί να προληφθεί εάν ο καθένας ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.