Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εξέλιξη του ιού ανατρέπει τα δεδομένα, προκαλώντας σύγχυση στο κοινό, εντούτοις σταθερή παραμένει η εξαιρετικά μεγάλη σημασία του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί και κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν τρόπους για να πειστούν οι επιφυλακτικοί πολίτες και να κάνουν τελικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε - Τι απαντούν Θεμιστοκλέους, Μόσιαλος και Τσιόδρας

«Βασικό στοιχείο είναι η αντικειμενικότητα και η εγκυρότητα στην ενημέρωση, έτσι ώστε να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ότι δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Ακόμα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πρέπει να παρουσιάζεται ακριβώς όπως έχει. Να πούμε για παράδειγμα ότι αυτό που λέμε “τείχος ανοσίας”, με καθαρά ανοσολογικούς, ιολογικούς όρους μπορεί να μην ισχύει, αλλά συνεχίζει το εμβόλιο να αποτελεί ένα δραστικό εργαλείο, το οποίο θα περιορίσει τις νοσηλείες, τις ανάγκες για αναπνευστική υποστήριξη και τους θανάτους. Το βλέπουμε ήδη από όλα τα δεδομένα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΑΠΘ, σχετικά με την αξία του εμβολιασμού.

«Πλέον, δεν αναμένουμε τείχος ανοσίας όσον αφορά στην αποτροπή της λοίμωξης, γιατί ξέρουμε ότι με την παραλλαγή Δέλτα η λοίμωξη δεν αποτρέπεται στο 100%. Ωστόσο, αν μιλάμε για τείχος ανοσίας με την έννοια του ότι θα αποτρέπεται η σοβαρή νόσος, τότε όσο περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί, τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μίας νέας παραλλαγής, δεν γνωρίζουμε όμως προς ποια κατεύθυνση. Δηλαδή αν θα είναι μία παραλλαγή που θα κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και πιθανώς πιο θανατηφόρο ή αν θα είναι μία παραλλαγή που θα κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο.

Εμβολιασμός: Σαφή τα στοιχεία για την προστασία

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πραγματικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, ανέρχεται σε ποσοστό έως και μεγαλύτερο του 90%.

«Mπορεί να έχουμε μολύνσεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την παραλλαγή Δέλτα, γιατί είναι υψηλότερο το ιικό φορτίο και τα αντισώματα που αναπτύσσουμε από το εμβόλιο σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να μην είναι ικανά να αποτρέψουν τη λοίμωξη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια μειώνουν πάρα πολύ τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης και νοσηλείας ή ακόμα και ανάγκης αναπνευστικής υποστήριξης του ασθενή, καταδεικνύοντας ότι συνεχίζουν να είναι σημαντικά όπλα στη διαχείριση αυτής της πανδημίας.  Από χώρες με καλά δεδομένα, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, φαίνεται ότι η εξέλιξη του 4ου κύματος είναι παρόμοια με αυτήν του 3ου κύματος, από πλευράς κρουσμάτων. Αυτό έχει να κάνει και με τη χαλαρότητα που έχει επικρατήσει κατά το 4ο κύμα, γενικότερα, σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα, ό,τι κερδίζουμε από το εμβόλιο -το οποίο μειώνει τη μεταδοτικότητα- να το χάνουμε κατά κάποιο τρόπο, από τη χαλαρότητα που επικρατεί στις κοινωνικές επαφές», ανέφερε ο κ. Τσακρής στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν 20 ειδικοί επιστήμονες.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι, στο 4ο κύμα είναι πολύ λιγότεροι, σε σχέση με αυτούς του 3ου κύματος, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στο Ισραήλ, που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο το εμβόλιο προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσο.

«Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν δούμε τα δεδομένα, θα διαπιστώσουμε ότι στις πολιτείες που υστερούν στον εμβολιασμό, όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους νέους και στα μικρά παιδιά, τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και οι ανάγκες νοσηλείας είναι πολύ περισσότερες», πρόσθεσε.

Παρενέργειες: Ναι μεν, αλλά…

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων τα εμβόλια προκαλούν σπάνιες παρενέργειες, εντούτοις συμφωνούν ομόφωνα ότι η σχέση οφέλους – κινδύνου διαμορφώνεται ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων.

«Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια δόσεις, επομένως θα είχαμε πολλά δεδομένα αν πήγαινε κάτι στραβά με τα εμβόλια», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι όταν μιλάμε για τις ανησυχίες που έχουν οι πολίτες, θα πρέπει να συγκρίνουμε τη σχέση οφέλους – κινδύνου.

«Το ρίσκο που έχουμε αν κολλήσουμε κορονοϊό είναι πολύ μεγάλο. Η θνητότητα είναι 1% στο γενικό πληθυσμό, υπερβαίνει το 14% στους άνω των 80 ετών και το ποσοστό είναι πολύ υψηλό στους άνω των 50. Παράλληλα, το όφελος εάν κολλήσουμε είναι μηδενικό. Άρα σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μόνο ρίσκο, συν το ότι ένα 10-20% από αυτούς που θα κολλήσουν θα παρουσιάσουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Από την άλλη πλευρά, το ρίσκο από τα εμβόλια είναι η πιθανότητα ήπιων παρενεργειών και ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων που παρουσιάζουν ιδιάζουσες θρομβώσεις με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Το όφελος είναι να μην βρίσκεται κανείς στα 4.5 εκατ. αυτών που πέθαναν. Και τα 4,5 εκατ. θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, γιατί μόνο το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και είναι εντελώς απίθανο να πιάσουμε το στόχο του 70% μέχρι την άνοιξη του 2022. Επομένως, ο αριθμός των νεκρών θα πολλαπλασιάζεται συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη από τα εμβόλια είναι εμφανές ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλα», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολύ πιο ασφαλή. Μια μικρή καινούργια επιπλοκή των mRNA εμβολίων αφορά κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας, αλλά είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας μετά από φυσική νόσηση. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν αυτοπεριοριζόμενες χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες ή θανάτους. Οι κύριες παρενέργειες είναι τοπικές και ήπιες. Πρακτικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης.

«Η πιο μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο καλύτερο περιοδικό, το New England Journal of Medicine, από το Ισραήλ, η οποία συνέκρινε δεδομένα 1,8 εκατ. εμβολιασμένων και μη, δείχνει ότι σε όλες τις σπάνιες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί με τα εμβόλια, ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος με τη λοίμωξη. Ακόμη και για τη μυοκαρδίτιδα, η οποία μας απασχολεί περισσότερο και ευτυχώς είναι παροδική -εμφανίζεται σε 1 σε 50.000-100.000 εμβολιασθέντες- είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος αν νοσήσει κανείς από Covid», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.