Η ήδη εμφανής μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό και κυρίως των νέων ραντεβού για την πρώτη δόση, μάς απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από την επαναφορά της ζωής στην κανονικότητα, με όχημα τη συλλογική ανοσία.
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια mRNA και γονιμότητα: Τι δείχνει μελέτη για την επίδραση στο σπέρμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο στη χώρα μας ανέρχεται στο 53,4%. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ 4.493.131 πολίτες είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 44,93% του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα, εκτιμάται ότι, με τη διασπορά που έχει ο ιός στην κοινότητα, τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού έχει ήδη ανοσοποιηθεί μέσω της φυσικής οδού (νόσηση), ανεβάζοντας το ποσοστό σε τουλάχιστον 55%.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουν ανοσοποιηθεί «πλήρως» είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι 673.420 επιπλέον πολίτες έχουν ήδη λάβει την πρώτη πρώτη δόση του εμβολίου, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σε διάστημα έως τριών μηνών, ανάλογα με το εμβόλιο που τους χορηγήθηκε.
Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση προχωρούν και στη δεύτερη, κάτι που ισχύει και για τα τρία διδοσικά εμβόλια. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό είναι συνολικά άνω του 98%, ήτοι 98,6% για το εμβόλιο της AstraZeneca, 98,2% γι’ αυτό της Pfizer και 98,4% γι’ αυτό τη Moderna.
Περαιτέρω μείωση των εμβολιασμών
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό δεν κλείνονται πλέον με τον ίδιο ρυθμό.
Την ίδια στιγμή, παρά τις προσπάθειες της πολιτείας και τις μεγάλες δυνατότητες του συστήματος, ήδη καταγράφεται μείωση στους εμβολιασμούς που διενεργούνται καθημερινά. Είναι ενδεικτικό ότι χθες χορηγήθηκαν μόλις 75.062 δόσεις, όταν τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τις 110.000 δόσεις ανά ημέρα.
Η συνέχεια διαγράφεται δυσοίωνη, δεδομένου ότι οι αρχές εκτιμούν πως η αρκετά σημαντική μείωση των ραντεβού αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα εμφανής την επόμενη εβδομάδα.
Αν και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεγάλη, λόγω της περαιτέρω μείωσης των εμβολιασμών που αναμένεται, ο στόχος για επίτευξη του τείχους ανοσίας μέχρι τέλος καλοκαιριού, ακόμα και εντός του φθινοπώρου δεν φαίνεται να είναι εφικτός.
Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο ανήλικος πληθυσμός (0-19 ετών) ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. και για να κλείσει η «ψαλίδα» θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες της χώρας. Και αυτή η εκδοχή, όμως, δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο.
Παράλληλα, στις αρχές του φθινοπώρου, θα χρειαστεί επανα-εμβολιασμός των ατόμων με χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα με άλλα υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικοί που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο και υπερήλικες.
Εντείνονται οι προσπάθειες
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σε κάποιο βαθμό ο εμβολιασμός των παιδιών, τα οποία -όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, «αποτελούν πηγές διασποράς του ιού και είναι τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία». Σύμφωνα με την ίδια, παράλληλα, θα προστατευθούν και τα ίδια από τον ιό και τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών στις αρχές του μήνα, ενώ μόλις χθες έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-15 ετών. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού άνοιξε για την πρώτη ηλικιακή ομάδα στις 15 Ιουλίου, ενώ για τη δεύτερη αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Αυγούστου.
Αν και προκρίθηκε κυρίως για λόγους ασφάλειας, προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κατηγορίες εργαζομένων.
Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.390 αιτήματα, ενώ έχουν εμβολιαστεί 410 πολίτες.
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, διενεργείται και ο εμβολιασμός από τα κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω του οποίου έχουν εμβολιαστεί 5.000 πολίτες.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ο συνδυασμός της μείωσης των εμβολιασμών με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέβασε τον πήχη από το 70% στο 80%, έχει ήδη προσθέσει... χιλιόμετρα στο στο δρόμο προς τη συλλογική ανοσία.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μετέθεσε την οικοδόμηση του επιθυμητού τείχους ανοσίας από το Σεπτέμβριο που είχε τοποθετηθεί, στο τέλος του έτους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.