Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα 

Εντείνεται η ανάγκη για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, υπό την απειλή των νέων μεταλλάξεων, τόσο αυτών που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, όσο και αυτών που έχουν εντοπιστεί σε άλλες χώρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο ο κορονοϊός βρίσκει έδαφος να μολύνει και άλλους ανθρώπους, θα αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει νέες μεταλλάξεις, πιο πλεονεκτικές για τον ίδιο, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα ή να διαφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ

Ο σημαντικός ρόλος των ανεμβολίαστων ατόμων για την πορεία των μεταλλάξεων αναδεικνύεται μέσα από τις επιστημονικές μελέτες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι μία προδημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), η οποία αποδεικνύει για πρώτη φορά με αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του, ενώ μειώνουν το ιικό φορτίο και τη διασπορά.

Στη μελέτη αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων», που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 4.300.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα-, αντιστοιχεί σε ποσοστό 41% στο γενικό πληθυσμό και 48% στον ενήλικο πληθυσμό.

Δεδομένου ότι μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα οι επιστήμονες έχουν ανεβάσει το απαιτούμενο ποσοστό ανοσίας από το 70% στο 80% και ότι η φυσική ανοσία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με το 41% των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό, η χώρα βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής προς τη συλλογική ανοσία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ παρέχεται υψηλή προστασία σε ατομικό επίπεδο.

Το «έλλειμμα» στον εμβολιασμό αντικατοπτρίζεται ήδη στον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες, ενώ έχει αρχίσει ήδη να αφήνει το αποτύπωμά του και στις νοσηλείες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας την Κυριακή ήταν 85, σημειώνοντας ημερήσια μεταβολή +30.77%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την COVID-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα της μόλυνσης. «Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Υπενθυμίζουμε ότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το μάξιμουμ 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Την ίδια στιγμή, μείωση καταγράφεται στο μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς αποκλειστικά στην εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας. Σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε ανθρώπους 25 έως 55 ετών, όμως, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται με κορονοϊό και άτομα νεαρότερης ηλικίας

Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές, καθώς κάνουν λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο, αναδεικνύοντας την ανάγκη αύξησης των ρυθμών εμβολιασμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 80 ή ακόμα και 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο οποίος φαίνεται να απομακρύνεται.

Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών

Τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών καταρρίπτονται και τα διαθέσιμα στοιχεία δίνουν πλέον σαφείς απαντήσεις σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς η κυρία Θεοδωρίδου:

  • Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες, τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ της χορήγησης ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν ενός βιολογικού παράγοντα, και του εμβολίου. Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Ευχή όλων είναι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν.
  • Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις, μεταξύ αυτών και η επίδραση του εμβολίου στη γονιμότητα. Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.
  • Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους, ενώ επιβάλλεται  για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
  • Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1-2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης. 
  • Άλλο ένα επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει.  Υπενθυμίζεται ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι  άτομα ανεμβολίαστα.
  • Τέλος, υπάρχουν και οι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων, δηλαδή από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.