Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κορονοϊό κατά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι αριθμοί συνεχίζουν να διαγράφουν καθοδική πορεία.
Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Μέσα στον Ιούλιο το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Ήδη μειώνεται σταδιακά ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι σήμερα υπολογίζονται στους 700 συνολικά στην επικράτεια (έναντι των 2.200 ένα μήνα πριν), ενώ το Rt με βάση τις νοσηλείες διαμορφώνεται στο 0,84. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.
Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους 100 (έναντι των 189 σήμερα) μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς και μείωση του μέσου όρου των θανάτων σε λιγότερους από 10 την ημέρα, έναντι των λιγότερων από 15 κατά την τελευταία εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά το ίδιο διάστημα κατά 13%, ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Ιουνίου κατά 50%.
Αναφορικά με τους θανάτους, καταγράφεται μια σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και μια σταθεροποίηση στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών.
Όπως προκύπτει, η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα (έναντι 174 έναν μήνα πριν), ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του.
Προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η υψηλή μεταδοτικότητα και η αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, απαιτώντας μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Πρόσφατη έκθεση του ECDC καταδεικνύει ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα θα έχει σαν αποτέλεσμα μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, ενώ άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στον εμβολιασμό τους είναι πιο ευάλωτα.
Βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας λόγω κορονοϊού, σε ποσοστό 96% και 92%, αντίστοιχα, ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκαν δεδομένα και από το εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης καλύπτει ικανοποιητικά τους εμβολιασθέντες από τη μετάλλαξη «Δ». Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χορήγηση μιας μόνο δόσης των εμβολίων για τα οποία συστήνονται δύο δόσεις δεν επαρκεί.
Τέλος, επισημαίνουν ότι σε χώρες όπου η μετάλλαξη «Δ» έχει ήδη επικρατήσει και έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν αυξηθεί αντίστοιχα οι νοσηλείες ή οι θάνατοι, εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Έφη Τσιβίκα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.