Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμια κινητοποίηση έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού καθώς αποδεικνύεται πολύ πιο επιθετική σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν από τη Βρετανία μπορεί να προσβάλει τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τα παιδιά.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για μάσκες και ανησυχία στην Ελλάδα από τα κρούσματα

Το εμβόλιο ωστόσο παραμένει ένα από τα δύο βασικά όπλα ενάντια στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως επισήμανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης δύο είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε. «Επιτάχυνση των εμβολιασμών και επιβράδυνση του ιού, με όλα τα γνωστά μέτρα. Μάσκες, αποφυγή εσωτερικών χώρων, υγιεινή και αποστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Παυλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο ιός Δέλτα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει περισσότερους ανθρώπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα στον άνθρωπο, είναι πιο βλαπτικός και επεκτείνεται στα παιδιά». Και προσέθεσε σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμένους: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση. Έχει βρει τρύπες στο ανοσοποιητικό. Υπάρχει και το Δέλτα Πλας. Τα αντισώματα δουλεύουν αλλά δεν είναι τόσο δραστικά όσο για τον αρχικό ιό».

Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία».

Ενώ και η ίδια επανέλαβε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια  και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε».

Μόσιαλος: Τι σημαίνει πως είναι πιο επικίνδυνη

Εξάλλου με ανάρτησή του στα social media ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Έγραψε: «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν έχουμε στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί;  

Πολλοί θεωρούν πως με την ‘αυξημένη επικινδυνότητα’ αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. 

Μήπως όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική; 

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, αναφερόμενος στην βρετανική παραλλαγή,  μια παραλλαγή του κορονοϊού, που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί; 

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0.6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες.  Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0.6 % = ) 60 νέους θανάτους. 

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; 

Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0.6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα.  

Ας όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%;  

Όπως και παραπάνω θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1.5)^ 5 x 0.6%).  

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).  

Καλύτερα’ λοιπόν να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής.  

Για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση.  

Ακόμα πιο μεγάλη σημασία όμως έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.