Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αιτία που προκαλεί τα φαινόμενα θρομβώσεων στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, υποστηρίζουν ότι βρήκαν Γερμανοί επιστήμονες. Κατά τον  Ρολφ Μάρσαλεκ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο «Goethe» της Φρανκφούρτης, η έρευνα έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους αδενοϊούς που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν τις ακίδες πρωτεΐνης του ιού στο σώμα. Ο μηχανισμός μεταφοράς σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την αλληλουχία των γονιδίων DNA της ακίδας πρωτεΐνης στον πυρήνα του κυττάρου απ’ ότι στο κυτοσόλιο, το υγρό που βρίσκεται εντός του κυττάρου, όπου ο ιός μπορεί φυσιολογικά να παράγει πρωτεΐνες.

Διαβάστε ακόμη: Βασιλακόπουλος στο Reader για θρομβώσεις και εμβόλιο AstraZeneca: 5 περιστατικά σε πάνω από 900.000 εμβολιασμούς

Ο Μάρσαλεκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και άλλοι επιστήμονες ανέφεραν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα την Τετάρτη σ’ ένα έγγραφο προδημιοευσης. Σύμφωνα με τη θεωρία του Μάρσαλεκ, μόλις η ακίδα πρωτεΐνης εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου, συγκεκριμένα κομμάτια της ενώνονται ή διαχωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη, όπου λαμβάνει χώρα σημαντικό μέρος της ανοσίας από τον εμβολιασμό. Οι ασταθείς μεταλλάξεις της πρωτεΐνης από την άλλη εκκρίνονται από τα κύτταρα στο σώμα, «πυροδοτώντας» με αυτό τον τρόπο τις θρομβώσεις που εμφανίζονται περίπου σε έναν στους 100.000 ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά εμβόλια όπως της BioNTech/Pfizer και της Moderna που βασίζονται στο mRNA, μεταφέρουν το γενετικό υλικό στο υγρό του κυττάρου και δεν εισέρχονται στον πυρήνα. «Όταν αυτά τα γονίδια του ιού εισέλθουν στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Μάρλασεκ στους Financial Times.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή η σπάνια επιπλοκή με τις θρομβώσεις έχει εμφανιστεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson &Johnson, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στις ΗΠΑ μόλις 8 από τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν κάποια επιπλοκή.

Ποια είναι η λύση

Ο Μάρσαλεκ πιστεύει ότι υπάρχει άμεση διέξοδος εάν οι εταιρίες που δημιουργούν το εμβόλιο μπορέσουν να τροποποιήσουν την ακολουθία των γονιδίων ώστε ν’ αποτρέπεται αυτή η σύνδεση της ακίδας πρωτεΐνης. Η Johnson & Johnson ήδη επικοινώνησε με το εργαστήριο του Μάρσαλεκ για να ζητήσει καθοδήγηση για να βρει τρόπους ώστε αποτρέψει αυτή τη σύνδεση. Σύμφωνα με τον Μάρσαλεκ η ακίδα πρωτεΐνης στο εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει αποδειχθεί λιγότερο «επιρρεπής» σε αυτή τη σύνδεση σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Johnson & Johnson προσπαθεί να βελτιώσει το εμβόλιό της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρίες πώς θα μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνης, ώστε ν’ αποτραπούν, αυτές οι ακούσιες αντιδράσεις της σύνδεσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή υποστηρίζοντας ότι η θεωρία του Μάρσαλεκ είναι μία από τις πολλές που υπάρχουν και ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του. «Υπάρχουν στοιχεία που λείπουν για να αποδείξουν την αιτιολογική σχέση ανάμεσα στην ένωση της ακίδας πρωτεΐνης και τα περιστατικά θρομβώσεων», δήλωσε ο Γιοχάνες Όλντενμπουργκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόνης.

«Αυτό είναι ακόμα μία υπόθεση και χρειάζεται ν’ αποδειχθεί από πειραματικά δεδομένα», προσέθεσε ο Μάρσαλεκ, ο οποίος έχει παρουσιάσει τα συγκεκριμένα ευρήματα στο Ινστιτούτο «Paul-Ehrlich» και στο αρμόδιο όργανο που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για τον εμβολιασμό και την ανοσία. «Έμειναν έκπληκτοι με τα ευρήματά μας, κανείς δεν σκεφτόταν σχετικά με το πρόβλημα της σύνδεσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.