Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι συζητήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού έχουν «φουντώσει» τον τελευταίο καιρό, ενώ οι χώρες πασχίζουν να εμβολιάσουν τους ενήλικες. Ήδη, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει σχετικές μελέτες, ενώ χθες Δευτέρα (10/5), ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech στους εφήβους ηλικίας 12 - 15 ετών στις ΗΠΑ. 

Γράφει η Έφη Τσιβίκα

Η πρώτη χώρα που χορήγησε έγκριση για επέκταση χρήσης σε εφήβους είναι ο Καναδάς, όπου χθες (10/5), μάλιστα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12 - 15 ετών. Σύντομα το παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσει και η Ευρώπη, όπου μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με Pfizer/BioNTech αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ από τις άλλες εταιρείες των οποίων εμβόλια χορηγούνται και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών.

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε εμβολιασμένα τα παιδιά στο σχολείο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με εκπροσώπους της Κομισιόν, η χορήγηση του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου.

Δεδομένου ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, ο στόχος του εμβολιασμού είναι διαφορετικός από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε, δηλαδή την προστασία από λοιμώδη νοσήματα.

«Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID-19. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα. Όπως η ίδια τόνισε, τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα και ανοσογονικότητα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πάντα θα πρέπει η προσέγγισή για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. 

«Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.  Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επομένως, θα έλεγα ότι, ναι μεν σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός και στα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του τείχους προστασίας’ είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν», διευκρίνισε η καθηγήτρια.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών έχει δημιουργήσει ηθικά διλήμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι προωθείται, όχι τόσο για τη δική τους προστασία αλλά κυρίως για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται και αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά και σε μικρότερες ηλικίες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό για την ολοκλήρωση της διεξαγωγής τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.