Σύμφωνα με νέες οδηγίες που έδωσε το αμερικάνικό CDC όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται σε μέρος που επικρατεί συνωστισμός.
«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (...) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ετοιμάζει φάρμακο η Pfizer
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές της Pfizer για το πρώτο χάπι που είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εξήντα ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, έχουν κληθεί να λάβουν πρώτοι την θεραπεία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν άμεσα.
Η επίσημη ανακοίνωση για το χάπι του κορονοϊού από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, έγινε από την Τρίτη 6 Απρίλίου, κατά την διάρκεια του εαρινού Συμποσίου Φαρμακοχημείας της Αμερικανικής Χημικής εταιρείας.
Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος αναφέρει ότι το υποψήφιο αυτό φάρμακο αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η αναστολή αυτού του ενζύμου εμποδίζει τη διάσπαση μεγάλων πρωτεϊνών σε τμήματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ιού.
Τι θα κάνει το νέο φάρμακο
Το χάπι έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει άμεσα τη νόσο και κυρίως τον πολλαπλασιασμό του στη μύτη, στον λαιμό και στους πνεύμονες.
Τα πρώτα σκευάσματα της συγκεκριμένης φαρμακευτικής κατηγορίας στόχευαν τον ιό HIV και είναι τόσο αποτελεσματικά, που μείωσαν παγκοσμίως την εξάπλωση της νόσου, όπως γράφει η βρετανική Telegraph. Πλέον, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο φάρμακο που θα βοηθήσει να μπει σύντομα τέλος στην πανδημία της Covid-19.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.