Μενού
  • Α-
  • Α+

Με νέα μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Hλίας Μόσιαλος, επαναλαμβάνει πως η προσωπική του εκτίμηση είναι υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca - σημειώνοντας, άλλωστε, πως ο ίδιος έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Yπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι ανησυχίες που εκφράζονται δεν αφορούν το φύλο και την ηλικιακή του ομάδα, διευκρινίζοντας πως ούτε οι αποφάσεις ούτε οι επιστημονικές απαντήσεις είναι εύκολες, όπως κατηγορηματικά νομίζουν μερικοί.

Τα επιστημονικά δεδομένα

Αναφορικά με τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca,  ο καθηγητής γράφει:

Μετά από κάποια δυσμενή θρομβοεμβολικά περιστατικά στη Δανία και στη Νορβηγία και την αναφορά και συλλογή παρόμοιων περιστατικών και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε η αναστολή της χρήσης του εμβολίου σε ορισμένες χώρες. Να θυμίσω πως αυτή η εξέλιξη ακολούθησε κατά πόδας την προηγούμενη μη-σύμπνοια μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για τα ηλικιακά εύρη χρήσης του εμβολίου, ανεξαρτήτως των συστάσεων του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε τι αναφερόταν αυτά τα δυσμενή περιστατικά; Στις πολύ σπάνιες αλλά ιδιάζουσες περιπτώσεις εγκεφαλικής αιμορραγίας που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασθέντες - κυρίως νέες γυναίκες - μετά από αρκετές ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως πλέον γνωρίζουμε, υπήρχαν αναφορές εμφάνισης θρόμβων και με τα άλλα mRNA εμβόλια, αλλά όχι όπως αυτές οι ιδιάζουσες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν με το εμβόλιο της ΑΖ.

Εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες θρόμβωσης

Εάν υπήρχε συσχέτιση του εμβολίου με τις παρενέργειες, αν δούμε το σύνολο των εμβολιασμών και τον αριθμό των περιστατικών, η πιθανότητα εμφάνισης θα υπολογιζόταν στο 1/600.000, ενώ η πιθανότητα κάποιος να πεθάνει θα ήταν 1/2.600.000.

Επομένως η πιθανότητα θρόμβωσης και πολύ περισσότερο η πιθανότητα θανάτου μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά μικρή, σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Το δίλημμα για το «αποδεκτό» ρίσκο

Ο καθηγητής αναφέρεται, στη συνέχεια, στα ερωτήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για τους εμβολιασμούς.

Πόσοι σε αυτό το διάστημα θα συνεχίσουν να νοσούν και πόσοι θα χάσουν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης από τον κορονοϊό, αλλά και πόσοι από αυτούς που θα αρρωστήσουν θα υποφέρουν από μακροχρόνιο covid-19;

Πολλά εξαρτώνται από το τι θεωρούν οι διάφορες κυβερνήσεις ως «αποδεκτό» ρίσκο, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Έτσι - όπως όλοι γνωρίζουμε - μετά την εξέταση των περιστατικών που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ΕΜΑ, ορισμένες κυβερνήσεις περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της ΑΖ στους άνω των 55 ετών και άλλες στους άνω των 60 ετών. Άλλες χώρες πάλι συνεχίζουν τη χρήση του εμβολίου σε όλες τις ηλιακές ομάδες.

Κάποιοι αναρωτιούνται: γιατί περιορίζουν τη χρήση στους άνω των 55; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ελαχίστων περιπτώσεων είναι σε άτομα νεότερα, δηλαδή ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Έχουν άδικο οι κυβερνήσεις που περιορίζουν τη χρήση στους άνω των 55 ή αυτές που δεν επιβάλλουν περιορισμούς;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν σχέση με την εκτίμηση των κινδύνων και του ρίσκου.

Έτσι ορισμένες κυβερνήσεις σταθμίζουν τους κινδύνους από την νόσηση με τον ιό, με το ελάχιστο ρίσκο από τη χρήση του εμβολίου. Αυτές τοποθετούνται υπέρ της χρήσης του εμβολίου.

Αντιθέτως, άλλες κυβερνήσεις δεν συνεκτιμούν τους δυο κινδύνους/ρίσκα, αλλά μόνο το ένα πιθανό αλλά ίσως αναπόφευκτο πολύ μικρό ρίσκο από τη χρήση του εμβολίου.

Είναι εφικτός ο συνδυασμός εμβολίων;

O κύριος Μόσιαλος κάνει λόγο, τέλος, και για τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να γίνει συνδυασμός εμβολίων:

Ίσως κάποιοι να θυμάστε πως το είχαν ανακοινώσει αρχικά οι Άγγλοι. Και βέβαια και τότε είχε επέλθει η δριμύτατη κατακραυγή των Γερμανών (κατακραυγή η οποία είχε ακολουθήσει την προηγούμενη κατακραυγή επίσης των Γερμανών για το πόσο «γρήγορα» έδωσαν έγκριση οι Άγγλοι στο εμβόλιο της Pfizer, ενώ ο ΕΜΑ έκανε μικρά και σταθερά βήματα).

Ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων όμως - πέρα από το ότι ήδη μελετάται - μπορεί να γίνει γιατί όλα τα εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού.

Ίσως να θυμάστε που έγραφα παλιότερα για τη σημασία των συνδυαστικών μελετών διαφορετικών εμβολίων και για την ανακοίνωση του συνδυασμού του εμβολίου της ΑΖ και του ρωσικού Sputnik-V.

Επιπλέον, να μην ξεχνάμε πως το ίδιο το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 δόσεις, όπου σε κάθε δόση χρησιμοποιείται ένας διαφορετικός ιικός φορέας, που μεταφέρει την πληροφορία για να φτιαχτεί η πρωτεΐνη ακίδα.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fi.mos2020%2Fposts%2F3900583846647539&width=500&show_text=true&height=368&appId
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.