Αυτές τις ημέρες και στο πλαίσιο πολλαπλών τεχνικών συσκέψεων που θα γίνουν αναμένεται να «κλειδώσουν» οι πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν τις επόμενες μέρες για την πραγματοποίηση του μεγάλου project των self test για πολίτες στα σπίτια τους.
Η τεχνική προετοιμασία είχε ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η διάθεση των test να ξεκινήσει μέσα στις πρώτες επτά μέρες του Απριλίου.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr, υπάρχει συμφωνία με τις φαρμακοποθήκες για τη διάθεση των φαρμάκων χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο, ενώ αυτές τις ημέρες θα δρομολογηθεί και η πρώτη προμήθεια εκατομμυρίων test. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το δημόσιο θα προμηθευτεί τόσο ρινικά τεστ όσο και τεστ σιέλου, πρακτικά ό,τι βρει στην αγορά και πληρεί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.
Μάλιστα, δεν πρέπει να αποκλειστεί τις επόμενες μέρες και μια συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για ένα ελάχιστο αντίτιμο, της τάξης των 10 ή 20 λεπτών, για τη διάθεση του κάθε τεστ από τα φαρμακεία τους, αν και άλλα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι, όταν έχει διασφαλιστεί η δωρεάν διανομή από τις φαρμακαποθήκες, θα έπρεπε και οι φαρμακοποιοί να βάλουν πλάτη και να διευκολύνουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προβλεφθεί αμοιβή τους, εφόσον κάνουν το τεστ σε πελάτη, όπως γίνεται και με το εμβόλιο.
Τι θα κάνουν φαρμακοποιοί και «θετικοί»
Επί του πρακτέου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεξεργάζεται δύο εναλλακτικές για το πώς οι πολίτες θα προμηθεύονται τα τεστ τους από τον Απρίλιο.
Η πρώτη είναι, οι φαρμακοποιοί να έχουν πρόσβαση σε μια επιπρόσθετη πλατφόρμα, στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπου θα μπορούν να διασταυρώνουν το ΑΜΚΑ του πολίτη με το barcode της συσκευασίας του self test. Υπενθυμίζεται ότι θα επιτρέπεται η δωρεάν χορήγηση ενός self test την εβδομάδα και τεσσάρων τον μήνα.
Η άλλη εναλλακτική είναι να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα πλατφόρμα, κάτι που τεχνικά δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, όπως έγινε και με την πύλη για το εμβόλιο, στην οποία και πάλι οι φαρμακοποιοί θα έχουν πρόσβαση, προκειμένου να χορηγούν τεστ με βάση τον ΑΜΚΑ.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη δημιουργία μιας δεύτερης πλατφόρμας, όπου θα δηλώνονται τα αποτελέσματα των test, ιδίως τα θετικά. Σε αυτή θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, με βάση τον ΑΜΚΑ τους, και, ιδίως εφόσον εμφανιστούν θετικοί σε rapid test, θα μπορούν να το δηλώσουν εκεί, προκειμένου να «ενημερώνεται» το σύστημα. Μένει, βεβαίως, αυτές τις μέρες να ξεκαθαριστεί, εάν και πολίτες που δεν είναι θετικοί σε rapid test θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να το δηλώνουν, για να είναι πληρέστερα τα δεδομένα. Με βάση το ισχύον πρωτόκολλο, δε, εφόσον δηλώσουν ότι είναι θετικοί, θα πρέπει να κάνουν και επαναληπτικό μοριακό test, προκειμένου π.χ. να πάρουν αναρρωτική άδεια από την εργασία τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.