Ένα plan b έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, έστω επί χάρτου, σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca δεν καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την ενσωμάτωσή του στα εμβολιαστικά προγράμματα για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Ήδη, αρκετές χώρες ανακοινώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, επικαλούμενες το αυξημένο ρίσκο, λόγω της μικρής συμμετοχής πολιτών άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές.
Μια τέτοια απόφαση, όπως είναι σαφές, θα τροποποιήσει τον εμβολιαστικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι είχαμε «ποντάρει» στο εμβόλιο της AstraZeneca, προκειμένου να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με βάση τον σχεδιασμό, δε, η Ελλάδα θα παραλάβει 410.000 δόσεις από την εταιρία τον Φεβρουάριο και άλλες 540.000 τον Μάρτιο, αυξημένες κτά 212.000 δόσεις, μετά και τη νέα δέσμευση της εταιρίας προς την Κομισιόν για παράδοση άλλων 9 εκ. δόσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ήδη, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως είναι σαφές, με δεδομένη την υπάρχουσα προτεραιοποίση με βάση την ηλικία, κανένας εξ όσων θα εμβολιαστούν ως το τέλος Μαρτίου δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εταιρίας, αν συμφωνηθεί η μη χρήση του για ηλικιωμένους. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει με παράλληλες εμβολιαστικές γραμμές, διαφορετικές των ήδη υπαρχόντων, προκειμένου να μην πάνε χαμένες σχεδόν 1 εκ. δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι παράλληλες εμβολιαστικές γραμμές, βεβαίως, απαιτούν και μια νέα προτεραιοποίηση. Πρόκειται, βεβαίως, για σκέψεις επί χάρτου, αλλά τα κριτήρια δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο ηλικιακά, αλλά θα μπορούσε π.χ. να είναι επαγγελματικά ή και γεωγραφικά. Μένει, βεβαίως, να φανεί κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό στην πράξη, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να επέλθει μια σημαντική αναθεώρηση στην πορεία του προγράμματος.
Την ίδια ώρα, όπως έγραψε από χθες το reader.gr, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στη Αττική και Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Αρχικά θα λειτουργήσει το κέντρο στο Μαρούσι, στο κτίριο της Helexpo, αλλά και αυτό στη Θεσσαλονίκη στον χώρο της ΔΕΘ, με δυναμικότητα ως και 5.000 εμβολιασμούς/ ημέρα έκαστο και ως και 80 εμβολιαστικές γραμμές. Αργότερα, θα ενσωματωθούν στο σύστημα και το κλειστό του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, αλλά και το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, τα οποία, όμως, δεν ενεργοποιούνται όσο δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.