Για τους Βρετανούς, το μίλι είναι μια ιστορική απόσταση: 1.609 μέτρα καθαρής δρομικής απόλαυσης. Από τότε που ο Ρότζερ Μπάνιστερ (πρωταθλητής μεσαίων αποστάσεων και νευρολόγος) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, η απόσταση του ενός μιλίου απέκτησε μια μυθική έλξη για τους επίδοξους ανταγωνιστές, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη δρομική απόσταση ως Magic Mile. Στη δεκαετία του ’80, δρομείς σαν τον Στιβ Όβετ και τον Σεμπάστιαν Κόου έφτασαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα παγκόσμια ρεκόρ, ώσπου ήρθε ο Στιβ Κραμ να πετύχει το ιστορικά «χαμηλότερο» ρεκόρ όλων των εποχών (3:46.32, το 1985 στους πανευρωπαϊκούς του Όσλο).
«Στις μέρες μας, σπάνια οι αθλητές ασχολούνται με το “Μαγικό Μίλι”, πόσω μάλλον οι ερασιτέχνες δρομείς. Ωστόσο, η μαζική “έκρηξη τρεξίματος” εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, οδήγησε πολλά άτομα να διανύουν αυτά τα 1.609 μέτρα καθημερινά, είτε απλά περπατώντας, είτε άλλες φορές τρέχοντας», λέει στο Runner’s World η Στέλλα Μπαντού, επαγγελματίας δρομέας μεσαίων αποστάσεων και μέλος του UK Athletics (επίσημου διοικητικού οργάνου αθλητισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο).
«Το Magic Mile είναι ένα εκπληκτικό μείγμα ταχύτητας και αντοχής, άρα σηματοδοτεί τον τέλειο δείκτη της συνολικής καρδιαγγειακής και φυσικής σας κατάστασης», τονίζει η Μπαντού. «Μπορείτε να το τρέξετε όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς υπερβολική δαπάνη ενέργειας και κόπωσης, ενώ είναι εφικτό να το επαναλαμβάνετε κάθε μέρα, με σκοπό να βελτιώσετε τους χρόνους σας, χωρίς να ρισκάρετε το σώμα σας σε τραυματισμούς».
Μάλιστα, η Μπαντού υποστηρίζει ότι θα δείτε θεαματική βελτίωση μέσα μόλις δυο εβδομάδες. «Ένας γυμνασμένος άντρας μπορεί να τρέξει ένα μίλι σε 8 λεπτά. Ένας λιγότερο fit, θα αγγίξει τα 10. Εάν εσείς επιδιώκετε να φτάσετε το ρεκόρ τους, δείτε πώς μπορείτε να το καταφέρετε το ίδιο ή ακόμη καλύτερα», λέει η ειδικός, συστήνοντας ένα πλάνο 14 ημερών, που θα σας οδηγήσει στο πιο απίστευτο επίτευγμα της ζωής σας ως ερασιτέχνης δρομέας.
- «Την πρώτη μέρα δοκιμάστε να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε 200 μέτρα σε σε ευθεία πορεία. Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό και επαναλάβετε άλλες τρεις φορές», λέει η Μπαντού, εξηγώντας ότι αυτά τα σπριντ θα χτίσουν τη μυϊκή δύναμη που χρειάζεστε για να αποκτήσετε σταθερή ταχύτητα για το μίλι.
- Τη δεύτερη μέρα, προσθέστε 60 έως 90 δευτερόλεπτα ανηφορικής διαδρομής.
Αυτό, απ’ τη μια αυξάνει περισσότερο την αντοχή σας, ενώ απ’ την άλλη, σας προετοιμάζει ψυχολογικά για αυτό που έχετε πραγματικά να αντιμετωπίσετε: «Τα τελευταία 400 μέτρα στο μίλι είναι οδυνηρά, και αυτή η προπόνηση θα σας εξοικειώσει με το συναίσθημα», λέει η Μπαντού.
- Την τρίτη μέρα, διανύστε 3 χιλιόμετρα με αυξομειώσεις ρυθμού: «Ξεκινήστε περπατώντας για δυο λεπτά. Τα επόμενα δυο λεπτά, τζόγκινγκ. Τα επόμενα δυο, τρέξιμο σε τέμπο που δεν ξεπερνά τα 7/10 της αντοχής σας. Επαναλάβετε το ίδιο μοτίβο, όσες φορές χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τα 3 χιλιόμετρα», συμβουλεύει η ειδικός και εξηγεί: «Η τεχνική υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT), παρέχει βελτιωμένη αθλητική ικανότητα και φυσική κατάσταση, στοχεύοντας στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, καθώς και στη καύση του λίπους. «Το κρυφό μυστικό στην εναλλαγή ρυθμού και έντασης είναι η ταχύτερη ενεργοποίηση και μεγιστοποίηση τόσο του αερόβιου όσο και του αναερόβιου συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι θα βιώσετε τα 3 χιλιόμετρα ΗΙΙΤ σαν ένα “ενισχυτικό μάθημα” για τις τελικές επιδόσεις σας στο πιο γρήγορο πρώτο μίλι της ζωής σας», λέει η Μπαντού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.