Ο Iain Cameron και η σύζυγος του Brioni πούλησαν τα πάντα και μετακόμισαν σε ένα σκάφος στην Καραϊβική το 2020, φεύγοντας από την Σκωτία. Από τότε έχουν κοιμηθεί μονάχα τρεις φορές εκτός σκάφους και αν και έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των καιρικών φαινομένων υποστηρίζουν πως αγαπιούνται περισσότερο από ποτέ.
Ο Iain λέει πως του ήρθε η ιδέα να ζήσει σε ένα σκάφος το 2016 όταν είδε ένα βίντεο με ιστιοπλοϊκά σε τροπικές περιοχές: «Άρχισα να δουλεύω εξ αποστάσεως, σκέφτηκα ότι μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου από ένα σκάφος και όχι από τον καναπέ μου στη βροχερή Γλασκώβη της Σκωτίας».
Το ζευγάρι είχε σταθερές δουλειές στη Σκωτία με τον άνδρα να εργάζεται ως διεθνής τεχνικός εκπαιδευτής και η σύζυγος του δίδασκε σε ένα δημοτικό σχολείο. Η πρώτη αντίδραση της γυναίκας στην ιδέα του Iain ήταν: «μισώ τα σκάφη», αλλά τελικά αποφάσισαν να κάνουν την τρελή αλλαγή και δεν το μετανιώνουν.
«Για πάνω από δύο χρόνια τώρα, η ζωή σε ένα σκάφος μας έχει κάνει πιο δυνατούς, πιο σίγουρους και πιο ευγνώμονες. Νομίζω ότι έχουμε ταξιδέψει σε σχεδόν 25 χώρες και έχουμε διανύσει πάνω από 12.000 μίλια» λέει ο Iain.
Τα πούλησαν όλα
Σύμφωνα με τον Insider, πριν ξεκινήσουν να μένουν στο σκάφος δοκίμασαν τρεις φορές την διαδικασία: «Πρώτα, δοκιμάσαμε την ιδέα πλέοντας με το σκάφος του μπαμπά μου κοντά στο σπίτι μας. Η πρώτη μας εμπειρία ήταν υγρή και κρύα, αλλά αργότερα πλεύσαμε κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Πήγε πολύ καλύτερα».
«Λίγους μήνες αργότερα, νοικιάσαμε ένα σκάφος από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας με στόχο να περάσουμε δύο εβδομάδες στην Αδριατική Θάλασσα. Κατά την επιστροφή μας, μιλούσαμε ακόμα μεταξύ μας και θέλαμε ακόμα να είμαστε μαζί. Πέρασε ένας μήνας και περάσαμε στο τελικό στάδιο πουλώντας τα πάντα για να συγκεντρώσουμε χρήματα για να αγοράσουμε το δικό μας σκάφος».
Πούλησαν τα περισσότερα πράγματα του μέσω του Facebook Marketplace και του Ebay και κράτησαν μονάχα δύο κιθάρες.
Έπεσαν θύματα απάτης
Τελικά, βρήκαν ένα σκάφος μέσω του Facebook στον Άγιο Βικέντιο, όταν ξέσπασε η πανδημία και ξεκίνησαν τα πρώτα lockdowns. Αμέσως πούλησαν το διαμέρισμα τους και έφυγαν μονάχα με τα σακίδια τους.
Φτάνοντας στο σημείο για να παραλάβουν το σκάφος συνειδητοποίησαν πως πρόκειται για μια απάτη. Είχε καταστραφεί και χρειάστηκε να το επισκευάσουν με δικά τους χρήματα πολλά πράγματα, ώσπου ο ιδιοκτήτης του σκάφους τους έδιωξε και έμειναν στον αέρα.
Τελικά, αποδέσμευσαν την κατάθεση που είχαν κάνει για το σκάφος και έμειναν χωρίς κατοικία για μερικούς μήνες. Βρήκαν όμως ένα νέο σκάφος του 2005, με 4 κρεβάτια όπου το κάθε ένα έχει ιδιωτικό μπάνιο, μια μικρή κουζίνα, ένα σαλόνι και το πιλοτήριο. Είπαν πως χρειάστηκε δουλειά για να το φτιάξουν.
Οι δυσκολίες του να ζεις στο νερό
Ο άνδρας δηλώνει πως: «Τα πάντα σε ένα σκάφος μπορούν να σπάσουν εύκολα. Ένα απλό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε βύθιση. Επιπλέον, ένα ταξίδι χρειάζεται προγραμματισμό. Ένα πέρασμα διαρκεί συνήθως λίγες μέρες και όταν νιώθεις κούραση δεν μπορείς απλώς να ρίξεις την άγκυρα και να πας να κοιμηθείς».
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή στο νερό είναι απλώς ηλιοφάνεια και μπικίνι, αλλά περιλαμβάνει τη διόρθωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και χρειάζεται να μπεις στο νερό για να καθαρίσεις το κήτος. Πρόσφατα διασχίσαμε τον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που μας πήρε 40 ημέρες. Κάθε μέρα, περνούσαμε εναλλάξ οκτώ ώρες σε αγρυπνία και οκτώ ώρες ύπνο».
Τότε είναι που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες από καταιγίδες με κεραυνούς, μεγάλα κύματα, χαλασμένες μηχανές με πολύ αέρα και διάφορες ζημιές.
Παρόλο που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σκάφος λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν υποστηρίζουν ότι: «Δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα».
Δημιούργησαν φιλίες σε όλο τον κόσμο και κάνουν οικονομία
Το ζευγάρι δηλώνει πως έχει δει αλλαγές και στην οικονομική του ζωή: «Είχαμε την τύχη να δημιουργήσουμε καταπληκτικές φιλίες σε όλο τον κόσμο. Το μηνιαίο ενεργειακό μας κόστος είναι αρκετά μικρό, περίπου στα 50 δολάρια και το αποτύπωμα άνθρακα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς ταξιδεύουμε χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ανέμου το 99% του χρόνου».
«Πολύ σπάνια χρησιμοποιούμε πραγματικά τους κινητήρες μας. Παράγουμε το 100% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή. Πιάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας στο ψάρεμα με ένα δόρυ και βρίσκουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας από τις τοπικές αγορές όταν αγκυροβολούμε»
«Η στάση σε μια αποβάθρα είναι δωρεάν, αλλά έπρεπε να πληρώσουμε τέλη θαλάσσιων αποθεμάτων σε ορισμένα μέρη, όπως το Bonaire και το Guna Yala στον Παναμά. Αυτά συνήθως κοστίζουν περίπου 10 δολάρια τη βραδιά».
«Τα μηνιαία έξοδα μας είναι της τάξης των 1.400 δολαρίων. Αυτό καλύπτει τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το Internet Starlink και τα περισσότερα ανταλλακτικά επισκευής που χρειαζόμαστε. Οι μήνες ποικίλλουν πολύ, επομένως είναι δύσκολο να βρείτε έναν ακριβή αριθμό. Όταν περάσαμε 40 μέρες ταξιδεύοντας στον Ειρηνικό, δεν ξοδέψαμε χρήματα. Αλλά όταν αγκυροβολήσαμε έπρεπε να αγοράσουμε πολλά τρόφιμα και ανταλλακτικά για οτιδήποτε έσπασε, οπότε ο λογαριασμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος».
Δείτε επίσης:
Ψαράς έπιασε τσιπούρα στον Θερμαϊκό και θα τη φάει - «Είναι λουκούμι»
Ο πατέρας της Φαίης έγινε «ντετέκτιβ» για να αποκαλύψει τη δολοφονία - «Ακούγονταν κλάματα»
Νίκαια: Μητέρα καταγγέλλει βιασμό του 8χρονου γιου της από 12χρονο
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.