Στις 12 Ιουνίου 2009, ένας άντρας επιβιβάστηκε στο υπεραστικό λεωφορείο της περιοχής Ντέρι της Ιρλανδίας. Οι προθέσεις του ήταν σαφείς. Ήθελε να πάει στο Σλίγκο, και θα έφτανε εκεί με κάθε τρόπο. Το λεωφορείο του έγραφε «Σλίγκο». Ο οδηγός του, άκουσε το όνομα του τυχαία, «Πίτερ Μπέργκμαν». Κανείς δεν είχε ξαναδεί το συγκεκριμένο άντρα. Οι μοναδικές εικόνες που έχουμε από τη ζωή του, είναι από την διαμονή του στο Σλίγκο. Τίποτα περισσότερο.
Μπήκε σε ένα πανδοχείο χωρίς να έχει κάνει κράτηση, πλήρωσε μετρητά και πήρε ένα δωμάτιο για 2 βράδια. Υπέγραψε ως "Bergmann" και δήλωσε ως πόλη καταγωγής το Βιέν της Αυστρίας.
Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι δεν είχε δώσει κανένα παραστατικό που να επιβεβαιώνει την ταυτότητα του. Δεν υπήρχε Πίτερ Μπέργκμαν από το Βιεν της Αυστρίας, δεν υπήρχε κανένα όνομα Πίτερ Μπέργκμαν ανά τον πλανήτη, που να ταιριάζει σε αυτό το πρόσωπο. Οι κάμερες ασφαλείας και ο ίδιος ο γκριζομάλλης άντρας, είχαν διαφορετική άποψη.
13 Ιουνίου 2009

Ο Μπέργκμαν άνοιγε τα μάτια του και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει μια ακόμα μέρα. Κατέβηκε στη ρεσεψιόν, χαιρέτησε τους υπαλλήλους, πήρε πρωινό, και βγήκε για την πρώτη του βόλτα. Κρατούσε μια μωβ τσάντα. Όταν γύρισε, δεν την κρατούσε πιά. Αγόρασε 82 γραμματόσημα, έστειλε κάποια αλληλογραφία. Γύρισε πίσω. Είχε κρατήσει το δωμάτιο του κλειδωμένο, και οι καθαρίστριες έκαναν παράπονα πως δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Η υπεύθυνη της ρεσεψιόν του χτύπησε την πόρτα. Απάντησε ξαφνιασμένος, αλλά και ταυτόχρονα με βλέμμα ανακούφισης. Σαν να φοβόταν για κάτι, που καιροφυλακτούσε εκεί έξω, έτοιμο να τον βρει.
14 Ιουνίου 2009
Άλλη μια μέρα που ο Μπέργκμαν ήταν ευγνώμων για τη ζωή. Κάλεσε ένα ταξί, του ζήτησε να τον πάει στην πιο απόμερη παραλία. Κατευθύνθηκαν προς την παραλία Roses Point. Βγήκε, παρατήρησε για λίγο τους ανθρώπους, χαμογέλασε, ξαναμπήκε στο ταξί και του ζήτησε να τον γυρίσει πίσω στο Σλάιγκο.
Η γεμάτη μωβ τσάντα

Το προσωπικό του πανδοχείου δεν θυμάται τον Μπέργκμαν τόσο για τη διάθεση του να μιλήσει με κόσμο, όσο για την περίφημη μωβ τσάντα, αυτή που κρατούσε γεμάτη, όταν έβγαινε προς το δρόμο και λίγο αργότερα, όταν επέστρεφε, η τσάντα ήταν άδεια. Φαίνεται πως είχε μαζί του κάποια προσωπικά αντικείμενα, τα οποία ξεφορτωνόταν σταδιακά, σε διάφορα σημεία της πόλης, και ύστερα γυρνούσε στο δωμάτιο.

Το σχέδιο του Μπέργκμαν είχε μπει σε εφαρμογή.
15 Ιουνίου 2009 - η καθυστερημένη έξοδος

Το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουνίου, ο Μπέργκμαν πλήρωσε και ζήτησε από τη ρεσεψιόν να αποχωρήσει από το δωμάτιο με μια μικρή καθυστέρηση, 1-2 ωρών. «Έχω μερικές δουλειές να τελειώσω» είπε ως δικαιολογία, και λίγο αργότερα, εμφανίστηκε ξανά με δύο μωβ τσάντες, γεμάτες από διάφορα αντικείμενα, συν μια τσάντα λάπτοπ. Έφυγε με κατεύθυνση το σταθμό των λεωφορείων της περιοχής. Όπως κατέγραψαν οι κάμερες CCTV, όταν εμφανίστηκε στο σταθμό είχε μια μωβ τσάντα και το λάπτοπ. Έβγαλε εισιτήριο με προορισμό την παραλιακή περιοχή Roses Point, ξανά. Όταν έφτασε εκεί, με το παλτό και τα βαριά, χειμωνιάτικα ρούχα του, ξεκίνησε να περπατάει στην αμμουδιά, κοιτώντας τον ήλιο, αγνοώντας κάθε ανθρώπινη παρουσία.
16 Ιουνίου 2009, ξημερώματα

Ο Άρθουρ Κινσέλα μαζί με τον γιό του, Μπράιαν, παρατηρούν κάτι που μοιάζει με κούκλα, να έχει ξεβραστεί από τη θάλασσα. Κοιτάζουν πιο κοντά, είναι το πτώμα ενός ανθρώπου, με γκρίζα μαλλιά, λιγοστά ρούχα. Είχε πεθάνει στη θάλασσα, και από τα ρούχα του είχαν αφαιρεθεί ετικέτες και κάθε άλλο στοιχείο που θα έκανε εφικτή την αναγνώριση του. Η ιατροδικαστική εξέταση, καθώς επιχειρούσε να συνδέσει το πτώμα του νεκρού άντρα με τον «Πίτερ Μπέργκμαν» βρήκε κι άλλα, παράξενα στοιχεία: Στο σώμα του δεν βρέθηκαν σημάδια που να μαρτυρούν επέμβαση από τρίτο πρόσωπο, ή πνιγμό από το θαλασσινό νερό. Επιπλέον, εντοπίστηκαν σημάδια που έδειχναν ότι ο άντρας αυτός υπέφερε από προχωρημένη μορφή καρκίνου του προστάτη με μετάσταση στα οστά, ενώ δεν είχε καταναλώσει οποιασδήποτε μορφής παυσίπονο ή άλλο φάρμακο. Στις έρευνες που διεξήγαγε η ιρλανδική αστυνομία, μοιράστηκαν σε κάθε αστυνομική διεύθυνση στοιχεία από το DNA του νεκρού άντρα και έγινε έρευνα για διασταύρωση τους με ονόματα όπως "Πίτερ Μπέργκμαν". Δεν βρέθηκε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός ανθρώπου με αυτό το DNA και με το όνομα Πίτερ Μπέργκμαν.
«Μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι, γνωρίζοντας ότι ο Πίτερ Μπέργκμαν δεν υπήρξε ποτέ» αναφέρει σήμερα ο διευθυντής της ιρλανδικής αστυνομίας.
Τα ερωτηματικά
Τι είχε μέσα στη μωβ τσάντα; Γιατί επέλεξε να ζήσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Σλάϊγκο; Γιατί βρέθηκε στην παραλία Roses Point; Γιατί δεν μιλούσε ποτέ, με κανέναν άνθρωπο; Ποιος ήταν τελικά, ο «Πίτερ Μπέργκμαν»;
Δεν θα μάθουμε ποτέ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.