Μενού
krebati
Το αντισεισμικό κρεβάτι | @Futurism/YouTube
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα που βρίσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

Συγκεκριμένα, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται στην ευρασιατική πλάκα ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται στην πλάκα του Αιγαίου, η οποία μετακινείται νοτιοδυτικά σε σχέση με την ευρασιατική. Ταυτόχρονα η αφρικανική μετακινείται προς τον βορρά, κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. 

Οι ισχυρότεροι σεισμοί στη χώρα είναι όσοι συνδέονται με το ελληνικό τόξο, αν και επισήμως κανείς δεν έχει ξεπεράσει τα 7,2 Ρίχτερ. 

Ωστόσο τα πρότερα ιστορικά σεισμικά γεγονότα των 365 μ.Χ. και 1303 μ.Χ. πιθανόν να ήταν πολύ μεγαλύτερα από 7,2 Ρίχτερ. 

Κατά βάση, στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι σεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 7 Ρίχτερ ενώ στο Βόρειο Αιγαίο τα 7,2 Ρίχτερ. 

Το κρεβάτι που υπόσχεται να σώσει από σεισμούς 

Ένας εφευρέτης υπόσχεται να δώσει λύση σε όσους φοβούνται να κοιμηθούν και ζουν σε σεισμογενείς χώρες, όπως η Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κρεβάτι προσφέρει προστασία από σεισμό αλλά είναι... εφιάλτης για κλειστοφοβικούς. 

Το κρεβάτι μπορεί να προστατεύσει τον... ένοικο μέχρι να έρθει η απαραίτητη βοήθεια. Ο Κινέζος εφευρέτης Wang Wenxi έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το αντισεισμικό κρεβάτι ήδη από το 2010 και έκτοτε έχει ενημερώσει τα σχέδιά του. 

Ωστόσο, λείπουν... κομβικές λεπτομέρειες και οι αναλυτικές προδιαγραφές για το συγκεκριμένο κρεβάτι που κάτω από το στρώμα έχει ένα μεταλλικό μπαούλο.

Με τους αισθητήρες που διαθέτει, το κρεβάτι αντιλαμβάνεται τον σεισμό και φροντίζει να σε κλείσει μέσα στο μπαούλο. Έχει και αποθηκευτικό χώρο για νερά και τρόφιμα σε περίπτωση που γίνει μεγάλη ζημιά και παγιδευτείς μέρες στα συντρίμμια. 

Υποτίθεται ότι το κρεβάτι-κουτί μπορεί να ανοίξει τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Δεν υπάρχουν όμως λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα ήταν η έξοδος, σε περίπτωση που ένα μεγάλο κομμάτι συντριμμιών προσγειωθεί στο καπάκι και το κλειδώσει.

Υπάρχουν όμως και ερωτήματα. Αν το χέρι σου έχει βγει έξω από την επιφάνεια του κρεβατιού και κλείσει το κουβούκλιο; Επίσης αν δεν είσαι στο κρεβάτι και αυτό κλείσει, υπάρχει τρόπος να ανοίξει για να μπεις μέσα;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.