Μενού
aftias
Ο Γιώργος Αυτιάς δίπλα στον Δημήτρη Βουνάτσο, 1996.
  • Α-
  • Α+

Ο Γιώργος Αυτιάς είναι από προχθές εκλεγμένος βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί για την τηλεπερσόνα του, που ενίοτε προβάλλει κωμικά χαρακτηριστικά, για τις γκάφες που έχει κάνει στον τηλεοπτικό αέρα, για τις λαϊκιστικές κορώνες που έχει εντάξει στον λόγο του.

Αναρωτήθηκα αν ο Γιώργος Αυτιάς πριν γίνει ένας super star για συντηρητικούς, συνήθως υπερήλικες, τηλεθεατές, έχει υπάρξει καλός δημοσιογράφος. Όσο κι αν πολλοί διαφωνούν με την πολιτική του τοποθέτηση, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι υπήρξε κάποτε ένας καλός ρεπόρτερ. 

Η παρακάτω συνέντευξη του Γιώργου Αυτιά με τον βουλευτή Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, στις αρχές του 1996, μέσα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, μετά από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, είναι μια καλή στιγμή του.

Όχι μόνο μιλάει ελάχιστα, αλλά αφήνει τον συνομιλητή του να αναπτύξει πλήρως ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό για την ψήφο του, με πολύπλοκες αναφορές στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου. Ας θυμηθούμε τι λέει και ας παρακολουθήσουμε το video (η συνέντευξη ξεκινάει στο 15.09).

«Σέβομαι όλους τους υποψήφιους. Χθες στην κεντρική επιτροπή, της οποίας είμαι μέλος, συνομολογήσαμε ανανέωση του κοινωνικού μας συμβολαίου, της πολιτικής μας συμφωνίας, ως ΠΑΣΟΚ. Όποιος και να είναι, θα συνοδοιπορήσουμε στο υπόλοιπο της διετίας και μετά ως ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα».

Και ψηφίσατε τον κύριο;

«Αρσένη!»

Για ποιο λόγο;

«Η κεντρική παρατήρηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το Νοέμβριο του 1993, στην ομιλία του για την εκζητηση της ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα διακυβέρνηση, περιλάμβανε το εξης σχόλιο: Η Τουρκία είναι εν δυνάμει επιθετικός, κοινωνικοπολιτικός χώρος. Άρα, το ενιαίο αμυντικό δόγμα για τη Θράκη και τα ακριτικά νησιά, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό το δόγμα ανέλαβε να το υπηρετήσει και να το εφαρμόσει ο Γεράσιμος Αρσένης.

Για λόγους εθνικού δικαίου λοιπόν, ψηφίσατε τον Γεράσιμο Άρσένη. 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι αντεθνικοί. Σημαίνει όμως ότι (κάνει μικρή σιωπή) και στην Κύπρο που ευρέθην κατ' επανάληψην, και έδωσα το παρόν σε συσκέψεις με ανώτατους κρατικούς λειτουργούς και συζητήσαμε ζητήματα περί της άμυνας της Κύπρου, βεβαιώθηκα για το σθένος του Αρσένη, για την αποφασιστικότητα του (Αρσένη), ώστε να υλοποιηθεί το δόγμα αυτό, και χάρη στο δόγμα αυτό μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος απέκτησε μια αμυντική θωράκιση αποτρεπτικής ισχύος. Η δε μεγαλειώδης παρέλαση που ακολούθησε, το επιβεβαίωσε αυτό. 

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις άλλων υποψηφίων διεκδικητών της πρωθυπουργίας για μείωση των πολεμικών δαπανών του προϋπολογισμού, και για εξοβελισμό των εθνικισμών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μια στιγμή που η Τουρκία χάρη στους Αμερικάνους, αποκτά υπεροπλία και έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, με ώθησαν, μετά λόγου γνώσεως να ρίξω την ψήφο μου στον κύριο Αρσένη»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.