Μενού
αμπελι
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Το θέατρο «Μπούκουρα» ήταν το πρώτο, λιθόκτιστο, χειμερινό θέατρο της Αθήνας. Χτίστηκε το 1839 (ίσως και το 1838).

Ξεκίνησε ως επιχείρηση του Ιταλού θεατρώνη Ιωσήφ Καμιλλιέρι, ο οποίος εκτός από το οικόπεδο, πέτυχε μια εντυπωσιακή συμφωνία - πλήγμα στον ανταγωνισμό. Εξασφάλισε το προνόμιο του να μην ανεγείρει κανένας άλλος επιχειρηματίας θέατρο στην πόλη των Αθηνών, για διάστημα πέντε ετών. Όμως, και παρά το δάνειο που κατάφερε να πάρει, ο Καμιλλιέρι δεν οικοδόμησε το θέατρο.

Στη θέση του βρέθηκε ο επίσης Ιταλός, Β. Σανσόνι, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα, προπωλώντας θεωρεία του θεάτρου (κάτι σαν τα σημερινά εισιτήρια διαρκείας των αθλητικών αγώνων).

Το θέατρο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Γενάρη του 1840, με παραστάσεις που δίνονταν υπό το φως των κεριών, με ξεχωριστή είσοδο για τον Βασιλιά, με μια αρκετά μεγάλη σκηνή, με ξύλινα θεωρεία και μια μάλλον μικρή πλατεία.

Το πρώτο έργο που ανέβηκε εκεί, ήταν το «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέττι, ένα ιταλικό μελόδραμα, με αμιγώς ιταλικό θίασο, ανάμεσα τους και η πρωταγωνίστρια Ρίτα Μπάσο.

Η Ρίτα Μπάσο θρυλείται πως ήταν μια απερίγραπτα όμορφη γυναίκα. Τόση ήταν η ομορφιά της, που ο Βρετανός πρέσβης Εδμόνδος Λάιος οδηγήθηκε σε κόντρα με τον δήμαρχο των Αθηνών, Δ. Καλλιφρονά, για να κερδίσει την προσοχή της.

Ο πρέσβης διοργάνωσε δεξίωση προς τιμήν της Μπάσο, χωρίς να καλέσει τον Καλλιφρονά. Ως εκδίκηση, ο Καλλιφρονάς έδωσε οδηγία στον φανοκόρο, να μην ανάψει το μοναδικό φανάρι του δρόμου της πρεσβείας, ενώ έκοψε και την παροχή νερού.

Ήταν απερίγραπτα τα μίση και οι αντιπάθειες που προκάλεσε η Μπάσο. Ο ηλικιωμένος Αθηναίος, Λιόντος όμως, το τερμάτισε, υπογράφοντας την παραχώρηση του αμπελιού του στη Ρίτα Μπάσο. Εκεί γεννήθηκε και η φράση «ας πάει και το παλιάμπελο!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.