Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα ακρωνύμιο τριών γραμμάτων στο αεροπορικό σας εισιτήριο ή δίπλα στην πόλη αναχώρησης και άφιξης όταν κάνετε κράτηση της πτήσης σας μέσω Διαδικτύου.
Ίσως, πάλι αναφέρεστε στα αεροδρόμια με έναν τρίφθογγο κωδικό (JFK στη Νέα Υόρκη ή LAX στο Λος Άντζελες). Εξάλλου, κάθε επίσημο αεροδρόμιο στον κόσμο, από το Διεθνές Χάρτσφιλντ - Τζάκσον Ατλάντα (ATL), μέχρι το μικρότερο, το αεροδρόμιο Juancho E. Yrausquin της Καραϊβικής (SAB), έχουν έναν κωδικό, όπως γράφει το Conde Nast Traveller.
Πώς όμως ορίζονται αυτοί οι κωδικοί; Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό μέσο, δύο επίσημες οντότητες εκχωρούν διαφορετικούς κωδικούς στα διάφορα αεροδρόμια.
Πώς «βαφτίζονται» τα αεροδρόμια με τον κωδικό
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ένας βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών που διασφαλίζει ότι οι αεροπορικοί κανονισμοί ισχύουν σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, εκχωρεί κωδικούς που χρησιμοποιούνται γενικά από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και από τις αεροπορικές εταιρείες για τη δημιουργία των σχεδίων πτήσης τους.
Αυτοί οι κωδικοί είναι στην πραγματικότητα τέσσερα γράμματα: Το πρώτο γράμμα περιγράφει τη χώρα και τα υπόλοιπα τρία γράμματα σηματοδοτούν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Για παράδειγμα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Fort Lauderdale-Hollywood της Φλόριντα θα είναι KFLL. το «K» είναι για τις ΗΠΑ και το «FLL» είναι ο συγκεκριμένος αερολιμένας.
Ακόμα, η International Air Transport Association (IATA), μια εμπορική ένωση αεροπορικών εταιρειών, εκχωρεί τους κωδικούς αεροδρομίων με τους οποίους είστε πιο εξοικειωμένοι.
Τα τρία γράμματα που θα δείτε όταν κάνετε κράτηση της πτήσης σας ή στο εισιτήριό σας. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Fort Lauderdale-Hollywood, για παράδειγμα, εμφανίζεται ως «FLL» και το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ είναι «AMS». Μερικές φορές ο κωδικός είναι ίδιος με τα τρία τελευταία γράμματα που εκχωρεί ο ICAO, αλλά όχι πάντα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.