Μία κοινή αλήθεια, που πιστεύουμε, είναι πως, όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά τόσο πιο άσχημοι γινόμαστε, γεγονός όμως που δεν ισχύει όπως αναφέρει ειδικός στην ανάλυση προσώπου.
Ο Shafee Hassan, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων αισθητικής προσώπου QOVES, ήταν αυτός που ξεκίνησε τη «σχετική έρευνα», απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στο TikTok σχετικά με το γιατί στις «παλιές επετηρίδες των γυμνασίων οι άνθρωποι ήταν τόσο άνθρωποι, τους έριχναν κάτι στο νερό;».
Γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο άσχημοι
Ο κ. Hassan είπε πως η ηλικία δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο στο να γινόμαστε πιο άσχημοι, αναδεικνύοντας πως οι καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διατροφή και ο ύπνος, είναι αυτές που κάνουν το πρόσωπό μας – τις τωρινές εποχές – λιγότερο ελκυστικό.
Σε σχετικό κλιπ, που αναρτήθηκε στο TikTok είπε: «Το πρόσωπο του μέσου ανθρώπου γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικό τώρα από τις σύγχρονες δίαιτες, τις συνήθειες ύπνου, τους ρύπους και τις στοματοπροσωπικές συνήθειες, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη ανισότητα στους "ελκυστικούς" έναντι των "μη ελκυστικών"».
Μάλιστα, στην αρχή του βίντεο φαίνεται να ρωτάει ο ίδιος τον θεατή, αν έχει αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι έφηβοι της δεκαετίας του 1950 φαίνονται «μεγαλύτεροι» από τους σημερινούς, εννοώντας ότι παλαιότερα τα χαρακτηριστικά τους ήταν πιο καθαρά σε σχέση με σήμερα.
«Υπάρχουν πολλαπλές θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αυτή που βγάζει πιο πολύ νόημα, τουλάχιστον για μένα, παρουσιάζεται στο Contemporary Orthodontics από τον ορθοδοντικό Γουίλιαμ Πρόφιτ και τους συναδέλφους του, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως functional matrix hypothesis» δήλωσε σχετικά.
Τι είναι το functional matrix hypothesis
Το functional matrix hypothesis εισήχθη ως έννοια από τον Melvin L. Moss τη δεκαετία του 1960 και εξηγεί στην ουσία την αντισταθμιστική αύξηση και ανάπτυξη του κρανιοπροσωοπικού συμπλέγματος γενικά και του σκελετού του προσώπου ειδικότερα.
Παρόλο που παραμένει αληθινή ως έννοια, θεωρείται ελλιπής από τους επιστημονικούς κύκλους καθώς δεν έχουν οι απαραίτητες επιστημονικές διεργασίες, για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ως έννοια. Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε ο Shafee Hassan, το functional matrix hypothesis ορίζει ότι «η ανάπτυξη του προσώπου εξαρτάται από τις δυνάμεις, που ασκούνται σε αυτό, και πιο συγκεκριμένα στην άνω και την κάτω γνάθο».
Ο ρόλος της γλώσσας και τα παραδείγματα
Συνεχίζοντας, ανέδειξε τον ρόλο της γλώσσας στο φαινόμενο. Ειδικότερα, είπε ότι η «γλώσσα μπορεί να σπρώξει τη γνάθο προς τα κάτω ή προς τα έξω και ένα νέο οστό θα γεμίσει τον χώρο, που θα δημιουργηθεί από την κίνηση».
Δείχνοντας φωτογραφικά παραδείγματα ενός μικρού κοριτσιού με υποανάπτυκτη γνάθο, ο αναλυτής προσώπου ισχυρίστηκε ότι μια μακροχρόνια λοίμωξη των ιγμορείων επηρέασε την ανάπτυξη της κάτω γνάθου, καθώς αναπνέει από το στόμα και δεν το κρατάει αρκετά κλειστό, για να «αναπτυχθεί σωστά η γνάθος».
«Με το 70% του δυτικού κόσμου να έχει κάποιου είδους δυσμορφία, δηλαδή κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, μπορεί να δώσει μια πολύ καλή εξήγηση για το γιατί τα πρόσωπα γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικά όσο περνάει ο καιρός» κατέληξε ο Hassan.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.