Μενού
airplanes
unsplash
  • Α-
  • Α+

Θα έλεγε κανείς πως στην εποχή του ΑΙ, η τεχνολογία και εκείνοι που πιστεύουν στο «μάτι» και τη γρουσουζιά, δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν μαζί, στον ίδιο δρόμο.

Η πραγματικότητα, για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, που η καταμέτρηση των θέσεων πάει από το 12 στο 14 και από το 16 στο 18, μας διαψεύδει. Γιατί όμως;

«Μια παράδοση»

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, ο Ιούδας ήταν το 13ο άτομο που παρουσιάστηκε στον Τελευταίο Δείπνο του Ιησού, και αυτός που τον πρόδωσε. Αυτή η ιστορία έγινε η αφορμή ώστε να συνδυαστεί ο αριθμός 13 με τη γρουσουζιά και να δαιμονοποιηθεί ως τις μέρες μας.

Κάπως έτσι λοιπόν, αρκετά ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια δεν διαθέτουν δωμάτιο με τον αριθμό 13. Επίσης και κάποιες αεροπορικές εταιρίες δεν διαθέτουν θέσεις με τον αριθμό 13. Είναι οι Air France, Iberia και Ryanair. Επίσης και η Lufthansa έχει εξαφανίσει τον αριθμό 13, αλλά και το 17 από τα αεροπλάνα της.

«Είναι ένας αριθμός που σύμφωνα με αρκετές παραδόσεις συνδέεται με την κακοτυχία. Δεν θα θέλαμε κάποιος πελάτης μας που πιστεύει σε αυτή την παράδοση, να υποχρεωθεί να καθίσει σε θέση με τον αριθμό 13», δήλωσε στην εφημερίδα The Sun, εκπρόσωπος της Lufthansa.

Με το 17, όμως;

Ο αριθμός 17 θεωρείται επίσης «κακορίζικος», ειδικότερα στην Ιταλία. Αυτό συμβαίνει διότι η γραφή του αριθμού στο Λατινικό αλφάβητο (ΧVII) αναγραμματισμένη, είναι VIXI, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «έζησα τη ζωή μου» ή «η ζωή μου τελείωσε».

Αντίστοιχη πεποίθηση για το 17 υπάρχει και στη Βραζιλία. Δεν είναι όμως ο μόνος «κακορίζικος» αριθμός εκεί έξω. Στην Κίνα, η 14η ημέρα του μηνός είναι αφορμή για προσευχές, καθώς η προφορά του αριθμού μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη προφορά της φράσης «θα πεθάνω».

Πάντως, σύμφωνα με το seatguru, ο αριθμός 13 είναι ο καλύτερος για να κάνεις κράτηση θέσης σε αεροπλάνο, καθώς είναι πολύ κοντά στην έξοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.