Μενού
racism
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Μία άποψη που υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο είναι ότι οτιδήποτε είναι λευκό είναι καλό και οτιδήποτε μαύρο είναι δυσοίωνο. Μία άποψη που πηγάζει σίγουρα (και) από τη θρησκεία αλλά που σιγά-σιγά πρέπει να εκλείψει. Μία νέα έρευνα, που ονομάζεται «Contains Strong Language», μπαίνει στη μάχη κατά του ρατσισμού και της ανισότητας, έχει ως στόχο να σταματήσει η χρήση λέξεων που συμβάλουν στη διατήρηση της δομικής φύσης του ρατσισμού.

Είναι λάθος να συνδέουμε το λευκό με την αγνότητα και την καλοσύνη και το μαύρο με τον διάβολο, όπως είναι λάθος να βάζουμε χρώμα σε περιγραφές, ενώ ισχύουν μόνο για τους λευκούς ανθρώπους.

«Κοκκίνισε» ή «τα χείλη του έγιναν μπλε». Πρέπει να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις που θα περιλαμβάνουν τους πάντες και δεν θα αποκλείουν τις μειονότητες.

Ακόμα και η λέξη ρατσισμός θα πρέπει να αντικατασταθεί με το «η πρακτική ή ιδεολογία του ρατσισμού», επειδή τείνει να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε περίσταση και να χάνει το νόημά της.

black
Unsplash

Η λέξη ελίτ αντικαθίσταται από του «λίγους ισχυρούς», γιατί συνδέεται με τους Ναζί. «Η συζήτηση γύρω από τον ρατσισμό έχει κολλήσει. Με αυτή την καινούρια αναφορά, δείχνουμε πώς τα διαφορετικά μηνύματα για τη φυλή και τον ρατσισμό επηρεάζουν το mainstream κοινό» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Sanjiv Lingayah.

«Το καλό είναι ότι οι νέες επιλογές λέξεων οδηγεί σε νέους τρόπους να ακούς. Έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να πιστεύουμε ότι οι νέες βάσεις θα συμβάλουν θετικά στην κουβέντα και θα οδηγήσουν σε αντιρατσιστικές πεποιθήσεις».

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον ρατσισμό, γιατί να νούμερα μιλούν από μόνα τους. Την περασμένη χρονιά, 1 στους 5 ανθρώπους στην Αγγλία πιστεύει ότι κάποιες φυλές γεννιούνται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ότι άλλες δουλεύουν πιο σκληρά εξαιτίας της φύσης τους. 3 στους 10 πιστεύουν ότι η εθνικότητά σου λέει πράγματα για την προσωπικότητά σου.

«Είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν καλές προθέσεις αλλά να χρησιμοποιούν τις λάθος λέξεις. Ακόμα και οι ακτιβιστές που μάχονται κατά του ρατσισμού έχουν πολλά να μάθουν και να συμβάλλουν στην αλλαγή του μέλλοντος», επισημαίνει η Nina Kelly, που συμμετείχε στην έρευνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.