Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μετράμε παγωτά και μπάνια. Καθώς όμως ξεπηδάνε παντού γύρω μας τζελατερίες, αναρωτιόμαστε, ποια είναι η διαφορά του παγωτού από το gelato;
Μία από τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα δύο είναι το ποσοστό λιπαρών.
Ενώ τα κύρια συστατικά του παγωτού περιλαμβάνουν γάλα, κρέμα, ζάχαρη και κρόκο αυγού, το μυστικό για την παρασκευή του gelato είναι στη χρήση λιγότερης κρέμα και μερικές φορές ελάχιστος ή και καθόλου κρόκο αυγού.
Αυτό οδηγεί σε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό λιπαρών στο gelato.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FDA, το παγωτό δεν μπορεί να περιέχει λιγότερο από 10% λιπαρά γάλακτος (αν και μπορεί να φτάσει έως 25%), ενώ το gelato, παρόμοια με το μαλακό παγωτό, κυμαίνεται στο εύρος 4% έως 9%.
Ο τρόπος παρασκευής και ανάδευσης και στα δύο παγωτά διαφέρει επίσης, πράγμα που επηρεάζει την πυκνότητα του επιδορπίου.
Το παγωτό αναδεύεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να εισχωρεί περισσότερος αέρας στο μείγμα.
Το υψηλό ποσοστό λιπαρών στο παγωτό παίζει επίσης ρόλο εδώ - λόγω της παρουσίας των λιπαρών γάλακτος, το μείγμα απορροφά πιο εύκολα τον αέρα. Αντίθετα, το gelato αναδεύεται σε πιο αργή ρυθμό και απορροφά πολύ λιγότερο αέρα, δημιουργώντας ένα πολύ πιο πυκνό επιδόρπιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.