Μενού
Parker Solar Probe
Parker Solar Probe | SHutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάνοντας βόλτες μέσα από το Ηλιακό Σύστημα με 635.266 χιλιόμετρα την ώρα, το Parker Solar Probe της NASA κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο ως το γρηγορότερο αντικείμενο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους. 

Στις 17 Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε τον 17ο κύκλο γύρω από τον ήλιο. Συλλέγει δεδομένα για τους θερμαινόμενους ανέμους φορτισμένων σωματιδίων και τον βίαιο μαγνητισμό, που μαζί περιβάλλουν το πλησιέστερο άστρο μας. 

Το ρεκόρ έρχεται τρία χρόνια μετά το τελευταίο που τότε το Parker Solar Probe, σημείωσε 586.863,4 χιλιόμετρα σε μια ώρα. Με τέτοια ταχύτητα ένα αεροπλάνο θα μπορούσε να κάνει ολόκληρο κύκλο τον πλανήτη 15 φορές σε μια ώρα, είτε να πάει από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες μέσα σε 20 δεύτερα (μια τέτοια πτήση θέλει γύρω στις 6 ώρες). 

Δεν είναι μονάχα ένα ρεκόρ ταχύτητας

Πέρα από το ρεκόρ ταχύτητας, πρόκειται και για ένα ρεκόρ εγγύτητας με τον Ήλιο (Μόλις 7,26 εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από τον ακτινοβόλο ωκεανό του πλάσματος που θεωρούμε ότι είναι η επιφάνεια του άστρου). 

Δεδομένου ότι ο Ήλιος έχει πλάτος λίγο λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αυτό που έκανε το Parker Solar Probe θα ήταν παρόμοιο με το να στέκεσαι μερικά βήματα μακριά από μια αναμμένη φωτιά. Αρκετά κοντά για να μυρίσεις τον καπνό, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να καείς. 

Σύμφωνα με την Science Alert, για να φτάσει το Parker Solar Probe ακριβώς εκεί που βρίσκεται η δράση, πρέπει να περάσει μέσα και έξω από το στέμμα του Ήλιου.

Παρά τα «τρελά» ταξίδια του, ο ανιχνευτής παραμένει σε πολύ κατάσταση και τα συστήματα του λειτουργούν κανονικά, ενώ αναμένονται ακόμα επτά ηλιακές διελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.