Μενού
makaronia
Μακαρόνια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ποιο σχήμα ζυμαρικών είναι το πιο κατάλληλο για να κρατήσει τη σάλτσα; Την απάντηση για το καλύτερο και πιο κατάλληλο ζυμαρικό έδωσε το AI ChatGPT. 

Στην κορυφή βρίσκεται το cascatelli το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να «εγκλωβίζει» τη σάλτσα. Στην πρώτη εξάδα ήταν επίσης το σπαγγέτι και οι πένες, αλλά ένας ειδικός ισχυρίζεται ότι πολλά εξαρτώνται κι από τον τύπο της σάλτσας. 

Σύμφωνα με την DailyMail, η επιστήμονας τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στην Αυστραλία, Έμα Μπέκετ, θεωρεί πως: «οι πιο κρεμώδεις σάλτσες συνήθως συνδυάζονται καλύτερα με ένα πιο φαρδύ, πιο επίπεδο σχήμα. Οι πιο αραιές σάλτσες με βάση το λάδι συνήθως συνδυάζονται με τα πιο λεπτά ζυμαρικά ή αυτά που στροβιλίζονται, ώστε να κολλάει η αραιή σάλτσα. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ αυστηροί με το πιο ζυμαρικό πάει με τη σάλτσα, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα μέχρι να βρεις το αγαπημένο σου». 

Τι είναι το ζυμαρικό cascatelli 

Το ζυμαρικό cascatelli δεν είναι τυχαία πρώτο στην επιλογή του AI ChatGPT. Έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα σαν μια νεροτσουλήθρα σε σχήμα καμπύλης.

Έχει δοντάκια και κανείς θα μπορούσε να πει πως μοιάζει και με το σχήμα του γράμμα τος «J». Η ονομασία του έρχεται από τη λέξη cascate που σημαίνει «καταρράκτης» στα Ιταλικά.

Δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό podcaster τροφίμων Dan Pashman με σαφή σκοπό να κρατήσει καλύτερα τη σάλτσα.

Ο ίδιος ο Pashman έχει πει πως το ζυμαρικό αυτό έχει και την «τέλεια πιρουνιά» καθώς δεν φεύγει εύκολα όταν το πιάσεις με το πιρούνι. Το chatbot είπε ότι τα μακριά του νήματα είναι «ιδανικά για να τυλίγονται και να συγκρατούνται πάνω στη σάλτσα» και το σχήμα του «δημιουργεί μια εξαιρετική επιφάνεια για να κολλάει η σάλτσα».

Τα υπόλοιπα ζυμαρικά της λίστας

Στην επόμενη θέση ήταν το Fettuccine. Έχει τραχιά υφή η οποία βοηθάει στο να μείνει η σάλτσα περισσότερο πάνω του. Επίσης, το πάχος του βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας.

Στην τρίτη θέση ήταν το γνωστό ριγκατόνι και στην τέταρτη οι πέννες, καθώς και τα δύο έχουν σχήμα κυλίνδρου με το κενό τους να μπορεί να κρατήσει αρκετή σάλτσα. 

Επίσης, στη λίστα ήταν και το orecchiette που σημαίνει «αυτάκια» στα ιταλικά. Τα ζυμαρικά αυτά έχουν ένα μικρό βαθούλωμα το οποίο είναι ιδανικό για να κρατά πιο παχύρρευστες σάλτσες.

Στην τελευταία θέση ήταν το farfalle (φιογκάκια) το οποίο σύμφωνα με το ChatGPT έχει μοναδικό σχέδιο που «πιάνει ελαφρύτερες σάλτσες και χρησιμοποιείται συχνά σε σαλάτες ζυμαρικών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.