O άντρας ανακάλυψε με... άσχημο τρόπο την ανάγκη για μια καλύπτρα στο πέος του, ήδη από την εποχή που ανακάλυψε το ίδιο το σεξ! Ακόμα και σε βραχογραφίες 12.000 και 15.000 ετών απεικονίζονται άντρες με κάποιου είδους κάλυμμα στα γεννητικά τους όργανα, θέλοντας προφανώς να περιορίσουν τις ανεπιθύμητες γεννήσεις ή εκείνο το κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή που χιλιετίες αργότερα θα αποκαλούσαμε... «αφροδίσια νοσήματα».
Μέχρι να εμφανιστεί στην οικουμένη το λάτεξ προφυλακτικό, το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προφύλαξης μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα πειραματίστηκε ξέφρενα με το προφυλακτικό.Από εντόσθια ζώων, κέρατα, δέρματα, καβούκια χελώνας και λινά υφάσματα ειδικά για τη βάλανο (Αιγύπτιοι και Έλληνες ήταν εδώ πρωτοπόροι) μέχρι καλύπτρες καμωμένες από ουροδόχο κύστη ζώων ή προφυλακτικά από ζωικές μεμβράνες και μετάξια (Κίνα και Ιαπωνία). Ακόμα και με πίσσα άλειφαν κάποιοι τα γεννητικά τους όργανα ή τα διαπότιζαν με... εκχύλισμα κρεμμυδιού!
Όταν όμως χτύπησε η σύφιλη την Ευρώπη τον 15ο αιώνα με πρωτόγνωρη αγριότητα το προφυλακτικό μετατράπηκε αναγκαστικά σε εμπορική δραστηριότητα, ώστε να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.Κατά τη νεότερη εποχή προφυλακτικά κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1640 στην Αγγλία. Ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων και μάλλον χρησιμοποιούνταν για προστασία από ασθένειες. Λινά προφυλακτικά χρησιμοποιούσε ο Καζανόβας, που κάτι παραπάνω θα ήξερε, δηλαδή, τον 18ο αιώνα. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Μια ημέρα σαν σήμερα, 13 Μαΐου 1709, δημοσιεύεται και η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικών, στο περιοδικό «Τάτλερ». Η τότε ονομασία τους είναι «μηχανές που προστατεύουν από τα τραύματα της αγάπης»! Η μαζική παραγωγή προφυλακτικών (από καουτσούκ) άρχισε το 1843. Ήταν ακριβά και δύσχρηστα για αυτό ξεπεράστηκαν από τα προφυλακτικά από λάτεξ που παράχθηκαν τη δεκαετία του 1930.
Το προφυλακτικό στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το προφυλακτικό έφτασε σχετικά αργά καθώς το σεξ αποτελούσε ταμπού. Η ντόπια και ελληνικότατη «Μπεμπέκα» κυκλοφορούσε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο, ήδη από τη δεκαετία του 1930, και διαφημιζόταν φυσικά ως απείρως καλύτερη από τα ξένα και εξόχως ελαττωματικά προφυλακτικά. Τα δικά της ήταν καμωμένα από το νέο υλικό που λεγόταν «νάιλον» και δεν είχαν σχέση με τα παλιά και σκάρτα. Στην Αμερική φτιάχνονταν βέβαια κι αυτά! «Σαν δεν κρατούν τα κότσια σου, μην κάνεις τον γκιουλέκα / προτίμα ένα και γερό παρά σπασμένα δέκα / και μην πιστεύεις θηλυκό… μακριά από την γυναίκα… / …εκτός πια αν στην τσέπη σου υπάρχει μια Μπεμπέκα». Αργότερα ήρθε το προφυλακτικό «Σκουφίτσα» (ναι, εκ του Κοκκινοσκουφίτσα) και το «Αλεπουδίτσα»!
Το 1950 η βιομηχανία προφυλακτικών ξεκίνησε με τα «Άσσος». Τα προφυλακτικά τότε δεν επιλαδώνονταν. Έρχονταν απ' έξω σκέτα, περνούσαν από μηχανικό έλεγχο και στη συνέχεια τυλίγονταν και έμπαιναν σε κουτιά. Η επόμενη μάρκα που κυκλοφόρησε ήταν «Το Κλειδί», το οποίο είχε τρία προφυλακτικά μέσα, διπλωμένα πολλές φορές. Το 1956 εμφανίστηκαν τα Stop και μπήκε δεύτερη μάρκα στην Ελληνική αγορά. Τα Ασσος, αποσύρθηκαν στο τέλος του 1960 και τη θέση τους πήραν τα Diana, και τα Eva, τα οποία ήταν αλάδωτα προφυλακτικά με πλαστική συσκευασία και αεροστεγή. Το 1970 κυκλοφορεί στην αγορά το Life. Ήταν το πρώτο αποστειρωμένο προφυλακτικό στην ελληνική αγορά, επιλαδωμένο και ανατομικό, δηλαδή έπαιρνε ακριβώς το σχήμα του μορίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.