Οι κατασκευαστές σύγχρονων κινητών τηλεφώνων θέλουν να αλλάζουμε smartphone κάθε δύο χρόνια, ωστόσο -ας μην γελιόμαστε- δεν υπάρχει κανείς λόγος για ένα τέτοιο έξοδο, ειδικά αν η συγκεκριμένη συσκευή δεν μας εξυπηρετεί και για επαγγελματικούς λόγους και δεν ψάχνουμε πχ. την καλύτερη δυνατή απόδοση μιας φωτογραφικής μηχανής σε video και στατικές εικόνες.
Υπάρχουν απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του smartphone σας, ασχέτως μάρκας και τύπου.
Προστασία με θήκη και μεμβράνη
Το ότι η αγορά έχει γεμίσει με επίσημα και ανεπίσημα σημεία εξυπηρέτησης δεν είναι τυχαίο. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν μεγάλες οθόνες, κάτι που σημαίνει πως κάθε πτώση μπορεί να στοιχίσει και αρκετά χρήματα.
Ακόμη και μια απλή πτώση μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσει ένα μικρό ρήγμα στην άκρη του τζαμιού και μετά από λίγες ημέρες το πρόβλημα θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει τον χρήστη σε κάποιον επαγγελματία για αντικατάσταση.
Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, προμηθευτείτε μία θήκη προστασίας του εξωτερικού τμήματος. Αν κάνετε και κάποια «βαριά» εργασία, υπάρχουν ακόμη και πολύ ειδικές θήκες που προστατεύουν το κινητό σας ακόμη και από πτώση αρκετών μέτρων.
Σημαντική επίσης είναι η προστασία της οθόνης είτε με κάποια μεμβράνη, είτε και σε κάποιες περιπτώσεις με ένα ανθεκτικό τζαμάκι. Ακομη και αν έχετε το κινητό σας μέσα στην τσέπη του τζιν με τα κλειδιά, γιατί να μην γλιτώσετε έστω τις γρατζουνιές;
Προσοχή στη φόρτιση
Κάθε κατασκευαστής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τον καλύτερο δυνατό τρόπο φόρτισης και καλό θα είναι να τις ακολουθείτε ή να ρωτάτε κάποιον ειδικό της εταιρείας μέσω chat ή και τηλεφωνικού κέντρου.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν «συμπεριφέρονται» καλά σε μεγάλες θερμοκρασίες, οπότε αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας σε χώρο με πολλή ζέστη.
Επίσης, πολλές εταιρείες έχουν προγράμματα που βελτιστοποιούν τη διαδικασία φόρτισης και φτάνουν το κινητό τη νύχτα στο 100% του περίπου μια ώρα πριν να το πάρετε στα χέρια σας. Αν ταξιδεύετε συχνά, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα ποιοτικό power bank για να το έχετε στην τσάντα σας.
Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή που συνδέεται ασύρματα με το κινητό σας (πχ. smartwatch), απενεργοποιήστε και το Bluetooth για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας.
Κάντε τις ενημερώσεις
Όταν το λειτουργικό βγάζει κάποια σημαντική ενημέρωση, φροντίστε να την περνάτε για να γλιτώνετε τόσο τα κενά ασφαλείας, όσο και bugs που μπορεί να σας δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Σημαντικό επίσης είναι να αναβαθμίζετε τις εφαρμογές σας όταν οι δημιουργοί τους τις αναβαθμίζουν.
Τόσο το iOS, όσο και το Android έχουν λειτουργία σάρωσης των εφαρμογών και αναζήτησης ενημερώσεων, έτσι ώστε να μπορείτε να ολοκληρώνετε τη διαδικασία μαζικά, και χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.
Διαγράψτε εφαρμογές που δεν χρειάζεστε
Υπάρχουν εφαρμογές που εγκαθιστούν τμήματά τους σε άλλα κομμάτια του λειτουργικού και ως εκ τούτου, αν δεν τις χρησιμοποιείτε, καλό θα είναι να τις διαγράψετε. Πέραν του ότι θα γλιτώσετε αποθηκευτικό χώρο, μπορεί να αποδεσμεύσετε και πόρους του λειτουργικού που απλά καταναλώνονταν χωρίς λόγο.
Η διαδικασία αφαίρεσης μιας εφαρμογής είναι απλή σε όλα τα λειτουργικά, ενώ κατά περιόδους τόσο το iOS όσο και το Android μπορεί να σας προτείνουν από μόνα τους κάποιες διαγραφές βάσει των apps που έχετε να ανοίξετε καιρό.
Προσοχή στις θερμοκρασίες
Θα έχετε παρακολουθήσει τους θερμούς μήνες, πως πολλές φορές τα smartphones βγάζουν ειδική ένδειξη που τα αποτρέπει από το να λειτουργήσουν σωστά (ή και να λειτουργήσουν εντελώς). Καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σε θερμοκρασία έως και 35 βαθμούς.
Αν βρίσκεστε κάπου έξω με μεγάλες θερμοκρασίες, καλό θα είναι να βάλετε το κινητό σε μία τσάντα και να μην το αφήσετε στον ήλιο για να αποφύγετε ακόμη και το ενδεχόμενο να βλάψετε την μπαταρία.
Πολλές φορές, στην άνοδο της θερμοκρασίας του τηλεφώνου εμπλέκεται και η θήκη προστασίας, οπότε έχετε το νου σας και σε αυτήν την παράμετρο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.