Μενού
Instagram
Instagram | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Meta, ιδιοκτήτριας των Facebook και Instagram, λόγω ανησυχιών ότι οι πλατφόρμες δημιουργούν εθιστικές συμπεριφορές στα παιδιά και βλάπτουν την ψυχική υγεία.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι η Meta ενδέχεται να έχει παραβιάσει νόμο-ορόσημο που ψηφίστηκε από το μπλοκ το περασμένο καλοκαίρι και καθιστά τις ψηφιακές εταιρείες - μικρές και μεγάλες - υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, για παραπληροφόρηση, απάτες σε αγορές, παιδική κακοποίηση.

«Σήμερα ανοίγουμε επίσημη διαδικασία κατά της Meta» ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν.

«Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του νόμου για τον μετριασμό των κινδύνων αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων Ευρωπαίων στις πλατφόρμες της Facebook και Instagram».

Η έρευνα θα διερευνήσει τις πιθανές εθιστικές επιπτώσεις των πλατφορμών, την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων.

Οι χρήστες πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να ανοίξουν λογαριασμό στο Facebook ή το Instagram.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν «τόσο εύκολο να παρακαμφθούν ορισμένοι έλεγχοι» που η Επιτροπή ήθελε απαντήσεις από την εταιρεία. 

Η απάντηση της Meta

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε πως επιθυμεί «οι νέοι να έχουν ασφαλείς και να έχουν κατάλληλες, για την ηλικία τους, εμπειρίες στο διαδίκτυο» και εδώ και μία δεκαετία επιχειρεί να αναπτύξει εργαλεία και πολιτικές για την προστασία τους.

«Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος και ανυπομονούμε να μοιραστούμε λεπτομέρειες της δουλειάς μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Εάν η Ε.Ε. δεν μείνει ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της Meta, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν κάνει άλλες δύο έρευνες, σχετικά με το TikTok, κάτι που οδήγησε το μέσο να αποσύρει υπηρεσίες της από Γαλλία και Ισπανία τον Απρίλιο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.