Όλοι έχουμε ένα smartphone και θέλουμε πάντα να είναι φορτισμένο. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να το φορτίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε όταν ξυπνήσουν να είναι 100% φορτισμένο.
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν μπαταρία ιόντων λιθίου με πολλούς παράγοντες να μπορούν να επηρεάσουν την υγείας μιας μπαταρίας. Με την πάροδο του χρόνου, η χημική γήρανση των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώνει τη χωρητικότητα φόρτισης, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την απόδοση της.
Η Apple λέει για τα τηλέφωνα της: «Μια μπαταρία (iPhone) έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει έως και το 80% της χωρητικότητας της σε 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης όταν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες».
Είναι εντάξει να φορτίζεις το κινητό σου όλη τη νύχτα;
Ένα κινητό νέας γενιάς χρειάζεται από μισή ώρα έως και δύο ώρες ώστε να φορτίσει πλήρως. Όσο πιο μεγάλη χωρητικότητα έχει μια μπαταρία, τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεται ώστε να φορτίσει.
Η αλήθεια είναι πως δεν κάνει καλό στην υγεία της μπαταρίας να φορτίζει όλο το βράδυ. Η φόρτιση τη νύχτα επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας και ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγετε τους πλήρεις κύκλους φόρτισης (δηλαδή από 0% σε 100%).
Η Samsung έχει πει: «Η πολύ συχνή φόρτιση της μπαταρίας σας έως και 100% μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας».
Συνιστάται να φορτίζετε το κινητό σας από το 20% έως και το 80% ώστε να παραμείνει υγιής η μπαταρία.
Μπορεί να υπερφορτιστεί μια συσκευή;
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να υπερφορτιστούν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερθέρμανση της μπαταρίας ή και ακόμα και στην ανάφλεξη της.
Όμως τα περισσότερα κινητά διαθέτουν σύστημα ασφαλείας που σταματά αυτόματα την φόρτιση όταν φτάσει στο 100%. Σύμφωνα με την Science Alert, αν πέσει στο 99% ξανά ξεκινάει την φόρτιση σταδιακά.
Πόσο πιθανό είναι ένα τηλέφωνο να εκραγεί από την υπερφόρτιση;
Αυτό το σενάριο είναι σχεδόν απίθανο λόγω της ασφάλειας που αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου κινητά έχουν εκραγεί κατά την διάρκεια της φόρτισης.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται και τα κατάλληλα προϊόντα, καθώς η χρήση λανθασμένου, ελαττωματικού ή κακής ποιότητας φορτιστή ή καλωδίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του τηλεφώνου.
Πως να βελτιώσεις την υγεία της μπαταρίας του κινητού σου.
- Ενημέρωσε το κινητό σου στο πιο σύγχρονο λογισμικό.
- Κάνε χρήση γνήσιων ή πιστοποιημένων φορτιστών.
- Απέφυγε την έκθεση του τηλεφώνου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίας (όχι άνω των 35 βαθμών Κελσίου).
- Φόρτισε το κινητό σου πριν πέσει κάτω από τα 20% μέχρι να φτάσει τα 80%.
Δείτε επίσης:
Η σιωπή του Αλέξη, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει «Λάμψη» και η παρέμβαση Καραμανλή
Γιώργος Γραμματικάκης: Πέθανε ο σπουδαίος επιστήμονας
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ο πατέρας φέρεται να παραδέχθηκε τη δολοφονία της κόρης του
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.