H Noonoouri είναι ένα ακόμη νεαρό κορίτσι με μεγάλο κοινό στα social media. Ο λογαριασμός της στο Instagram έχει πάνω από 400 χιλιάδες ακόλουθους και ήδη μεγάλες εταιρείες από το χώρο της μόδας όπως οι Dior, Balenciaga και Valentino έχουν κλείσει μαζί της πολυετή συμβόλαια αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον στη λίστα των συνεργατών της μπαίνει και η Warner Music, η οποία εξασφάλισε τη συνεργασία για τα επόμενα μουσικά της βήματα.
Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν μιλούσαμε για ένα νέο σύγχρονο κορίτσι που έγινε σταρ μέσα από τα social media, αλλά η περίπτωση της Noonoouri είναι διαφορετική, καθώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η Noonoouri είναι δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία καθορίζει τόσο την εμφάνιση όσο και τη φωνή της.
Είναι δημιουργία του Joerg Zuber, ο οποίος μάλιστα την αλλάζει συνεχώς για να είναι μέσα στα δεδομένα της εποχής και να ακολουθεί όλες τις τάσεις.
Η καριέρα της ξεκίνησε το 2018 και για πρώτη φορά οι fans της μπορούν να την ακούσουν και να τραγουδάει. Η φωνή της προέρχεται από επεξεργασία της τεχνητής νοημοσύνης που έχει γίνει πάνω σε μια πραγματική φωνή της 38χρονης Γερμανίδας DJ Alle Farben που χρησιμοποιήθηκε για το project.
Το πρώτο της single με τίτλο Dominoes κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη έχει μαζέψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες προβολές στο YouTube.
Οι συντελεστές του κομματιού δεν αναφέρονται -περιέργως- πουθενά, αλλά η Warner Music σημείωσε πως θα πληρωθούν κανονικά για τη δουλειά τους, όπως κάθε άλλος παραγωγός ή στιχουργός. Τα κέρδη από τα έσοδα του τραγουδιού θα μοιραστούν ανάμεσα στη Farben, τη Warner και τον Zuber.
H τεχνολογία που χρησιμοποιεί για τη Noonoouri ο Zuber είναι generative AI, δηλαδή μια τεχνολογία που λαμβάνει στα υπόψιν της τα πραγματικά δεδομένα του σήμερα και τα επεξεργάζεται για να εξελίσσεται και να δημιουργεί συνεχώς κάτι νέο. Όπως είναι λογικό, η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας.
Η Noonoouri είναι μία από τις μόλις 35 εικονικές περσόνες που έχουν επιβεβαιωμένους λογαριασμούς στο Instagram και έχουν ήδη μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό.
Έρευνες δείχνουν, δε, πως οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις ενέργειες που κάνουν με τις virual αυτές φιγούρες σε σχέση με αυτές που κάνουν με ανθρώπινους influencers ή δημιουργούς περιεχομένου.
Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία η Οργάνωση των Μουσικών έχει φτάσει το θέμα στη Βουλή της χώρας για να προστατευτεί το επάγγελμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.