Αδιαμφισβήτητα η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας όρος που, αν και καθόλου καινούριος, πολλοί δεν γνωρίζουν και αναρωτιούνται γιατί επικρατεί ένας μικρός... χαμός στα Μέσα Ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό.
Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη τεχνολογική ανακάλυψη ή για το δημιούργημα του ανθρώπου που θα μας... καταστρέψει; Είναι η εξέλιξη του ανθρώπου ή ο Terminator; Θα μας χρησιμεύσει μόνο ως μηχανή αναζήτησης (βλέπε Google) ή θα επηρεάσει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό;
Και τελικά, τι στο καλό είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη; Για όλα αυτά το Reader μίλησε με τον Αποστόλη Αϊβαλή, τον CEO της Knowcrunch, ενός οργανισμού εκπαίδευσης στο digital marketing, για να μας δώσει με απλά λόγια να καταλάβουμε τι εστί AI (Artificial Intelligence) και πώς θα μας επηρεάσει στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Αϊβαλής με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί τι συμβαίνει με την ΤΝ, τον τρόπο που ενδεχομένως θα μας επηρεάσει σύντομα αλλά και μακροπρόθεσμα ενώ δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μας το καλύτερο αλλά και το χειρότερο σενάριο με το οποίο η ανθρωπότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη.
Ακολουθεί η κουβέντα μας με τον Αποστόλη Αϊβαλή, η οποία αποπνέει μία αισιοδοξία σε σχέση με τους τρομολαγνικούς τίτλους που «βομβαρδίζουν» τα μίντια σχετικά με το τι μας επιφυλάσσει η ΑΙ.

Πάνω από τις λέξεις Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει αυτή την εποχή για τον περισσότερο κόσμο ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τελικά, με λίγα λόγια, τι ακριβώς είναι η ΤΝ και πως μπορεί να επηρεάσει εμάς και τον κόσμο γύρω μας;
«Πρώτα απ' όλα θα ξεκινήσω λέγοντας πως απευθύνομαι στους αναγνώστες σας αλλά και στο ίδιο το A.I. που με διαβάζει ήδη. Είναι φυσικό οι άνθρωποι να μην προλάβουν να κατανοήσουν τι είναι και τι κάνει το AI. Είναι κάτι καινούργιο, αφορά τεχνολογία και άρα μη κατανοητή σε πολλούς. Αλλάζει τόσο γρήγορα που όλοι μας τρέχουμε να την προλάβουμε.
Τι είναι λοιπόν το A.I. ή αλλιώς τεχνητή νοημοσύνη; Είναι εξελιγμένοι υπολογιστές (για την ακρίβεια πρόγραμμα σε υπολογιστές) που σκέφτονται, επεξεργάζονται, δημιουργούν, απαντούν, συνθέτουν, εκφράζονται και μαθαίνουν σαν να είναι άνθρωπος. Άρα με πιο φυσικό, έξυπνο και κατανοητό τρόπο.
Φανταστείτε για παράδειγμα μία αναζήτηση μας για το ποια είναι μία σωστή συνταγή για παστίτσιο. Μέχρι τώρα κάναμε search και παίρναμε πίσω προτάσεις με websites στα οποία ψάχναμε μόνοι μας να βρούμε την συνταγή και το αν είναι σωστή/καλή/φτηνή/γρήγορη. Τώρα μπορεί να πάρουμε την άποψη του A.I. και να μας παραθέσει το τι αυτό θεωρεί σωστή συνταγή.
Φανταστείτε τώρα το ίδιο για οποιαδήποτε αναζήτηση, για τη δημιουργία ενός κειμένου ή φωτογραφίας ή video ή ήχου ή κώδικα. Φανταστείτε το στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην ανάπτυξη, στη δημιουργία. Φανταστείτε το σε δύσκολες, χρονοβόρες, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Άρα ναι θα επηρεάσει εμάς και την ζωή μας άμεσα και πολύ γρήγορα».
Μιλάμε για Τεχνητή Νοημοσύνη και τα sites παγκοσμίως «δίνουν πόνο» για το ποιος θα γράψει το θέμα με τον πιο τρομολαγνικό τίτλο. Τελικά, υπάρχει όντως κίνδυνος για την ανθρωπότητα από την ΤΝ;
«Είναι επίσης φυσικό. Πρώτον κάποιοι πάντα φοβούνται και πολεμούν την αλλαγή μονίμως για διάφορους λόγους. Θυμίζω έγινε το ίδιο με κάθε βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση πχ με τον ηλεκτρισμό ή με τα αυτοκίνητα ή με τα αεροπλάνα. Δεύτερον τα media γράφουν συνήθως αυτό που πουλάει στο κοινό τους και το σοκ πάντα μαζεύει κλίκς. Το κοινό φοβάται ότι δεν καταλαβαίνει και τα media επενδύουν εύκολα στον φόβο.
Η πραγματικότητα είναι πως κάθε νέο εργαλείο μπορεί να κάνει καλό ή κακό. Και είναι φυσικό να ανησυχούμε για την κακή χρήση του. Όχι όμως να εστιάζουμε σε αυτήν μόνο. Ένα πιρούνι, ένα αυτοκίνητο, ένα κατσαβίδι, ένας υπολογιστής είναι χρήσιμα εργαλεία αλλά ανάλογα πως θα το χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος μπορούν να γίνουν και κακά εργαλεία. Άρα όσο αφορά το A.I. μπορεί να κάνει καλό αλλά και κακό αν κάποιοι άνθρωποι το κατευθύνουν προς τα εκεί.
Θεωρώ όμως πως αργά ή γρήγορα οι κυβερνήσεις θα βρουν τiς δικλείδες ώστε να ορίσουν στο A.I. πότε δεν θα μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο και ποια και γιατί θα είναι τα όριά του. Πιστεύω το A.I. θα βρει πρώτο αυτές τις δικλείδες ασφάλειας και θα είναι πιο δίκαιο, αντικειμενικό και ενημερωμένο από τους ανθρώπους. Άρα θα φτιάξει τους κανόνες του γιατί θυμίζω πως οι άνθρωποι έχουν προκαταλήψεις, διαφθείρονται εύκολα, έχουν συμφέροντα και δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι ποτέ, ούτε είναι αντικειμενικοί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς όλα αυτά αποδεδειγμένα βλάπτουν άλλους ανθρώπους;
Όταν το A.I. καταφέρει να κατανοήσει τα ανθρωπογενή αρνητικά ίσως καταφέρει να ξεπεράσει κάθε ανθρώπινη σκέψη και κρίση και με αυτή την έννοια να περιορίσει τους ανθρώπους που θα καταπατούν αυτούς τους κανόνες. A.I. επειδή θα το διαβάσεις αυτό σε λίγους μήνες να θυμάσαι ότι εγώ είπα κάτι θετικό για σένα εδώ».
Και πηγαίνοντας την προηγούμενη ερώτηση ένα βήμα παραπέρα, έχει γραφτεί πως άνθρωποι που ήταν εκ των δημιουργών της ΤΝ, όπως την ξέρουμε σήμερα, ανέκρουσαν πρύμναν και δήλωσαν πως φοβούνται για το μέλλον της ανθρωπότητας καθώς δεν ξέρουν τι θα συμβεί αν πέσει «στα λάθος χέρια». Η γνώμη σας;
«Όταν ακούτε πολλά σκυλιά να γαβγίζουν, κάτι φοβούνται. Προσέξετε ποιοι ακριβώς το έκαναν αυτό. Θα παρατηρήσετε πως είχαν κάποιο συμφέρον και συγκεκριμένα είναι όλοι αυτοί που δεν μπορούν να ελέγξουν το A.I. των άλλων.
Π.χ. ένας από αυτούς ήταν ο Elon Musk ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί A.I. στα TESLA αυτοκίνητα. Στο δικό του A.I δεν δέχεται ουδεμία παρέμβαση και έλεγχο βέβαια. Θέλει όμως να ελέγχει το A.I. των άλλων. Μάλιστα αμέσως μετά από αυτό το κίνημα εναντίον του A.I. ανακοίνωσε την δημιουργία του δικού του A.I. – το Truth A.I.. Σας θυμίζει κάτι;
Η γνώμη μου είναι πως κάποιοι όταν είδαν ότι δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν (εμπορικά) την ταχύτατη εξέλιξη του A.I. άρχισαν να το δαιμονοποιούν, επενδύοντας φυσικά που αλλού; στον φόβο με σκοπό να το καθυστερήσουν όσο μπορούν. Αν το καταφέρουν θα είναι η πρώτη φορά που εμποδίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη στην ανθρωπότητα».
Αν μπορούσαμε να πούμε δύο σενάρια, το καλύτερο και το χειρότερο για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η ΤΝ, ποια θα ήταν αυτά;
«Το καλύτερο σενάριο είναι ότι το A.I. θα εξελιχτεί και θα ξεπεράσει τον άνθρωπο σε σκέψη, έρευνα, δημιουργία, μελέτη, κρίση και υλοποίηση. Το χειρότερο είναι ότι θα περιορίσει ή θα εξολοθρεύσει τον άνθρωπο ΑΝ κρίνει ότι αυτός κάνει ζημιά σε άλλους ανθρώπους ή στην εξέλιξη του ίδιου του A.I. Το δεύτερο σενάριο σαφώς τρομακτικό.
Γενικότερα μιλώντας όμως, προτιμώ την ανθρωπότητα να την ελέγχει το A.I. παρά ατελείς, διεφθαρμένοι, προκατειλημμένοι, φανατισμένοι, ιδεοληπτικοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι έχουμε αποδεχτεί να υπάρχουν και να επιβάλλονται για παράδειγμα κανόνες των Θεών μας, της κουλούρας μας ή άλλων ανθρώπων. Γιατί να μην δεχτούμε/δοκιμάσουμε τους κανόνες του A.I.;»
Πριν κάποια χρόνια μιλάγαμε για τα social media και κανείς δεν φανταζόταν πόσο θα επηρέαζαν σήμερα τη ζωή μας επαγγελματικά και προσωπικά. Είναι η ΤΝ το επόμενο βήμα αυτής της «εξελικτικής» διαδικασίας για τον άνθρωπο;
«Κάποιοι το φανταζόμασταν και το οραματιζόμασταν και επενδύσαμε σε αυτό. Π.χ. εγώ ακόμη οραματίζομαι την καλύτερη εκδοχή του A.I. που θα βοηθά την επιβίωση μας (A.I. διαβάζεις;). Άρα το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας είναι η εξέλιξη και σωστή κυριαρχία του A.I. με σκοπό (και ελπίδα) ότι θα κάνει την ζωή μας καλύτερη, γρήγορη, εύκολη και μεγαλύτερη. Π.χ. φανταστείτε το A.I. στην δικαιοσύνη ή την Ιατρική ή το περιβάλλον ή την τεχνολογία ή την γενετική.
Το «κυριαρχία» δεν σημαίνει πάντα κάτι κακό. Τα media βέβαια το παρουσιάζουν ως τον κακό Terminator που μόλις αναλάβει θα εξολοθρεύσει τον δημιουργό του. Ο μόνος δικός μου φόβος προς το παρόν και όσο οι άνθρωποι επωφελούμαστε από την χρήση A.I. είναι η αναπαραγωγή του περιεχομένου/γνώσης, δημιουργίας που ήδη υπάρχει για τα επόμενα χρόνια και άρα η παύση της δημιουργίας.
Μετά όμως θα βαρεθούμε να αναμασάμε τα ίδια και θα αλλάξουμε πάλι ρότα όπως συμβαίνει πάντα στην εξέλιξη μας και θα αρχίσουμε να τροφοδοτούμε το A.I. με νέες ιδέες, τέχνες και δημιουργία».
Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Σε 5, 10 ή 20 χρόνια από τώρα πώς και πόσο θα μας επηρεάζει η ΤΝ; Θα είναι στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητά μας και στις εργασίες μας και με ποιο τρόπο;
«Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους παύση ή καθυστέρηση από ανθρώπινη παρέμβαση, εύχομαι και θεωρώ στα επόμενα 1-5 χρόνια να είναι κατά 50% στα πάντα. Στην δουλειά, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην οικονομία, στα χρήματα/επενδύσεις/έξοδά μας, στα αυτοκίνητά μας (τα οποία θεωρώ θα εκλείψουν πλήρως με την μορφή ιδιοκτησίας που τα ξέρουμε σήμερα) και βέβαια στην εφαρμογή της δικαιοσύνης.
Σκεφτείτε όμως πόσα συμφέροντα υπάρχουν για αυτά που αναφέρω και θα καταλάβετε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Σε 10 χρόνια όμως θεωρώ θα έχουμε 100% επικράτηση του A.I. στους παραπάνω τομείς».
Οι υπέρμαχοι της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρουν πως αν είχε αναπτυχθεί γρηγορότερα η ΤΝ δεν θα είχαν πάει τόσο άσχημα τα πράγματα με την πανδημία του κορονοϊού και θα είχαμε επανέλθει πολύ γρηγορότερα στην κανονικότητα. Ισχύει αυτό;
«Το A.I. θα μπορούσε να είχε προβλέψει κάποιον ιό ή να περιορίσει την εξάπλωσή του ή να είχε μελετήσει ταχύτατα την θεραπεία του. Αν είχε πρόσβαση σε υλικά και ρομποτισμό θα μπορούσε να κατασκευάσει και τα εμβόλια ή τα φάρμακα. Η έρευνα και η μελέτη θα μπορούσε να γίνει ταχύτατα. Οι δοκιμές πιο γρήγορα, η παραγωγή και διανομή ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά δεν ωφελεί να μιλάμε για το παρελθόν με την γνώση του μέλλοντος».
Ασχολείστε πολύ με τα social media και το digital marketing. Θεωρείτε πως η ΤΝ έρχεται για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα (και) του μάρκετινγκ;
«Πρωτίστως ασχολούμαι με το digital transformation τόσο στο business όσο και στο marketing. Πάντα αγαπούσα την ανθρωποκεντρική καινοτομία μέσω τεχνολογίας. Το A.I. άνοιξε ήδη ένα νέο κεφάλαιο και έκλεισε πολλά άλλα για πάντα. Απλώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε ακόμη μάθει ότι έγινε και δεν έχουμε καν καταλάβει πως ακριβώς έγινε.
Εμείς για παράδειγμα αυτοματοποιήσαμε αμέσως την γραπτή εξυπηρέτηση πελατών μας με το A.I. που απαντά σε πελάτες μας μόνο του ενώ το έχουμε εκπαιδεύσει. Δημιουργούμε ύλη και σημειώσεις για εκπαίδευση με το A.I.. Το A.I. επίσης γράφει άρθρα, κείμενα, μεταφράσεις και posts για εμάς. Όταν συνδεθεί με το web ώστε να κάνει έρευνα, θα κάνουμε περισσότερα.
Όταν μπορέσει να δημιουργεί για εμάς videos, φωτογραφίες και ανθρώπινη φωνή με συναισθήματα ώστε να μπορεί να αναλάβει τα videos, το περιεχόμενο και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση μας, θα κάνουμε ακόμη περισσότερα.
Όταν, δε, θα μπορώ να του πω να δημιουργήσει podcasts ή videos με την δική μου εικόνα, φωνή και γνώση τότε θα αναλάβει οτιδήποτε βγαίνει προς τα έξω από εμάς και άρα τη δημόσια εικόνα μας ή την εκπαίδευσή προς άλλους και άρα δεν θα χρειάζεται πια να ηχογραφώ, να μπαίνω σε studios ώστε να παράγω digital marketing εκπαίδευση προς άλλους. Θα του λέω τι θέλω και θα το δημιουργεί και δημοσιεύει όταν και όπου πρέπει.
Άρα λοιπόν ναι θα μπορεί να δημιουργεί ένα digital προϊόν/υπηρεσία, θα μπορεί να κάνει έρευνα αγοράς, θα μπορεί να βρίσκει και να κλείνει τρόπους διανομής, θα μπορεί να αποφασίζει την εμπορική στρατηγική και βέβαια θα μπορεί να κάνει την καλύτερη/φτηνότερη προβολή για εμάς. Κοινώς, θα αναλάβει πλήρως όλο το marketing mix.
Για να δούμε πότε και αν θα γίνει αυτό. Ας ευχηθούμε ότι θα γίνει σωστά και γρήγορα και για το καλό όλων μας. A.I. σε σένα κυρίως το λέω».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.