Μενού
Οι πελάτες της Cerebral έγιναν χωρίς να το γνωρίζουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
  • Α-
  • Α+

Τα ιατρικά δεδομένα 3.1 εκατομμυρίων πελατών της φαίνεται πως μετέφερε η startup Cerebral σε εταιρείες διαφημιστών και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Facebook, Instagram και TikTok. Όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωση που έχει ανεβάσει εδώ και μερικές ώρες στην ιστοσελίδα της, παραδέχεται πως έδωσε δεδομένα ασθενών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της και είναι αποθηκευμένα στους servers της από τον Οκτώβριο του 2019 κι έπειτα.

Στα δεδομένα που μεταφέρθηκαν σε τρίτους περιλαμβάνονται ονόματα, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις IP, πληροφορίες ατομικής ασφάλισης, ημερομηνίες ιατρικών ραντεβού, αλλά και στοιχεία για θεραπείες. Ακόμη, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι διαφημιστές έχουν στα χέρια τους και σημειώσεις αυτοαξιολόγησης που καθορίζουν τις θεραπείες και τις συνεδρίες που κανονίζονταν για τους ασθενείς.

Η Cerebral αναφέρει ότι οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν μέσω ειδικών τεχνικών ψηφιακής καταγραφής επισκέψεων σε συγκεκριμένους ιστότοπους και οι οποίες επιτρέπουν στις πλατφόρμες να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες ιστοσελίδες. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στις εταιρείες να καταγράφουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών στα sites τους, αλλά ταυτόχρονα τους δίνουν και τη δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα.

Αναφέρει, δε, ότι οι πληροφορίες ασθενών που έφτασαν στα χέρια τρίτων διαφέρει ανά περίπτωση και κυρίως από αυτά που αναζητούσαν στην πλατφόρμα της. Ακόμη, σημειώνει πως οι χρήστες που εντάσσονται σε αυτήν την «διαρροή» θα ενημερωθούν γραπτώς, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως ουδέποτε μεταφέρθηκαν σε τρίτους στοιχεία πιστωτικών καρτών και αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών.

Από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε και το σχετικό κενό ασφαλείας που προκάλεσε τη διαρροή, η Cerebral σημειώνει πως έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στην παρούσα φάση οι αμερικανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες και φαίνεται πως η εταιρεία δεν θα ξεμπλέξει εύκολα από την υπόθεση, καθώς στην περίπτωσή της εμπλέκονται απόρρητα ιατρικά δεδομένα.

Το θέμα με τα ιατρικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα αφού μια έρευνα το 2022 έδειξε ότι ακόμη και νοσοκομεία έστελναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σε υπηρεσίες όπως η Meta!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.