Μενού
Η τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζει τεράστια άνθιση και πολλοί ανησυχούν (πηγή εικόνας Reuters.com)
  • Α-
  • Α+

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τα πλέον «καυτά» θέματα της επικαιρότητας και συζητιέται ολοένα και περισσότερο, τόσο λόγω του ChatGPT που εξέπληξε τους πάντες, όσο και λόγω της ενσωμάτωσής της από την Google και την Microsoft σε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, αναφέρεται πως η εξέλιξη των σχετικών αλγορίθμων θα φέρει ανακατατάξεις στα εργασιακά και ίσως και κάποια επαγγέλματα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση.

Τα… επικίνδυνα επαγγέλματα

Μέσα σε αυτά φαίνεται πως περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διάφορα επαγγέλματα στον κλάδο της τεχνολογίας (όπως οι προγραμματιστές λογισμικού), στον κλάδο των ΜΜΕ, στον κλάδο της νομικής, στον κλάδο των ερευνών, στον κλάδο της ανάλυσης, στον κλάδο της εκπαίδευσης, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, στον κλάδο του σχεδιασμού και στον κλάδο της λογιστικής. Ειδικά, δε, στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών, πολλοί θεωρούν πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ταχύτερα κυρίως λόγω του ότι ήδη υπάρχουν οι αυτόματοι μηχανισμοί απαντήσεων σε πολλές εταιρείες που ίσως και να λύνουν ορισμένα θέματα για τους πελάτες εταιρειών που τους χρησιμοποιούν.

Kινδυνεύουν όντως θέσεις εργασίας;

Πίσω από αυτό το «ίσως» της προηγούμενης πρότασης, κρύβεται και η απάντηση. Η αλήθεια είναι πως το ChatGPT τρόμαξε αρκετούς ως προς το πόσο εξελιγμένα είναι πλέον τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν να συνομιλούν με υπολογιστές και να παίρνουν απαντήσεις για πράγματα που ούτε καν είχαν σκεφτεί. Αλλά όπως ήταν εύκολα αντιληπτό, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο.

Πόσες φορές έχετε αγανακτήσει ακόμη και με τους μηχανισμούς που προσπαθούν να σας απαντήσουν και να σας προτείνουν λύσεις όσο είστε στην αναμονή; Και πάλι, αυτά τα συστήματα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σας, αλλά εξαρχής είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να σας λύσουν όλα τα προβλήματα. Σκεφτείτε τώρα τον αυτόματο πιλότο σε ένα αεροσκάφος. Τυπικά, μπορεί να απογειώσει, να προσγειώσει και να οδηγήσει ένα αεροσκάφος από την αρχή ως το τέλος του ταξιδιού του. Όμως είναι επί της ουσίας τόσο ασφαλής; 

Η δομική δυσκολία

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτείται από συγκεκριμένα δεδομένα. Μαθαίνει από τα όσα της προσφέρουν οι πηγές της και είναι σχεδόν αδύνατον (με τα τωρινά δεδομένα) να αποκτήσει κριτική σκέψη για να αντιληφθεί αν κάτι είναι σωστό ή λάθος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σκεφτείτε για παράδειγμα να πάρετε μια απάντηση από το ChatGPT για ένα θέμα και να ξέρετε πως είναι λάθος. Τι μπορείτε να κάνετε; Απολύτως τίποτα. Και το χειρότερο όλων είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη δύσκολα θα μπει σε διαδικασία να μελετήσει ενδελεχώς κάτι για να ανακαλύψει αν είναι σωστό ή λάθος.

Τα πνευματικά δικαιώματα και τα ατομικά στοιχεία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει πνευματικά δικαιώματα για το περιεχόμενο που δημιουργείται από μία μηχανή. Σκεφτείτε τώρα να βάλετε μία μηχανή τεχνητής νοημοσύνης να σας παράξει κάτι, χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε αν έχει προσφέρει τη σχετική απάντηση κάπου αλλού και αν το αποτέλεσμα αυτό είναι κάπου ή κάπως κατοχυρωμένο. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι τα προσωπικά δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση μια μηχανή, και κυρίως στο πως απέκτησε πρόσβαση εκεί. Σε μία υπόθεση ενός φανταστικού διαλόγου με το ChatGPT, μία τέτοια σκέψη ίσως να μην περνούσε καν από το μυαλό μας. Στο πρακτικό σενάριο όμως που μια τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι που στη συνέχεια θα θελήσει κάποιος να εκμεταλλευτεί εμπορικά, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και ρίσκα.

Άρα, κινδυνεύουμε;

Η απότομη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και στις δυνατότητές της τρόμαξε αρκετό κόσμο. Και είναι αλήθεια πως αυτή η απότομη προσέγγιση τρόμαξε αρκετούς. Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια ακόμη για να φτάσουμε σε σημείο να πούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως μια θέση εργασίας. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση στο μέλλον...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.