Μενού
  • Α-
  • Α+

Το θέμα της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ απασχολεί πλέον και τις αρχές και όπως ήταν λογικό συζητήθηκε και στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιεχομένου.

Διαβάστε ακόμη: Τζεφ Μπέζος εναντίον Ελον Μασκ: Η πώληση του Twitter θα δώσει βήμα στην Κίνα;

Ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρέτον, δήλωσε στους Financial Times πως ακόμη και μετά από αυτήν την εξαγορά, το Twitter θα πρέπει να ακολουθεί τους σχετικούς κανόνες, όπως το νέο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που έχει στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με αυτόν, οι εταιρείες που διατηρούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναρτούν σε ξεκάθαρο σημείο στο site τους το πως περιορίζουν τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά και να μπλοκάρουν διαφημίσεις που στοχεύουν σε μειονότητες ή άτομα συγκεκριμένων εθνικοτήτων, θρησκειών, σεξουαλικού προσανατολισμού ή και πολιτικών πεποιθήσεων.

Ακόμη, θα πρέπει να παρουσιάζουν τους τρόπους που ο αλγόριθμός τους δημιουργεί το κλασικό σύστημα προτάσεων, να αξιοποιούν συστήματα χωρίς βάση το προφίλ του χρήστη, αλλά και να μην μοιράζονται τα δεδομένα τους με τρίτους. Οποιαδήποτε εταιρεία δεν συμμορφωθεί με αυτά τα δεδομένα θα κληθεί να πληρώσει ένα πρόστιμο της τάξης του 6% του τζίρου της σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αν αρνηθεί να κάνει σχετικές αλλαγές, θα της απαγορευτεί η λειτουργία εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν του παραπάνω θέματος, πάντως, ο Μασκ θα κληθεί να δώσει και αρκετές ακόμη απαντήσεις με το που πάρει τον έλεγχο του Twitter. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι το αν θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει με το λογαριασμό του. Για όσους δεν θυμούνται, το Twitter είχε αποκλείσει το λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ λόγω πολλαπλών παραβιάσεων, ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ ξεκίνησε ανοιχτό πόλεμο κατά της πλατφόρμας και προσπάθησε να κάνει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δεν δείχνει -πάντως- να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον έλεγχο των χρηστών. Το Twitter βρίθει ψεύτικων λογαριασμών που έχουν χρησιμοποιηθεί και μαζικά για πολιτικούς σκοπούς. Ο Μασκ είναι υπέρ της ελευθερίας στο διαδίκτυο, ωστόσο το πρόβλημα με τα fake accounts είναι μεγάλο και όσο συνεχίζει να υφίσταται δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά έσοδα. Με την πρόθεση του Μασκ να κάνει και τον αλγόριθμο της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τους προβληματισμούς όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Και πάνω σε αυτό υπάρχει και το αιώνιο θέμα του moderation, του ελέγχου -δηλαδή- κάθε πληροφορίας που ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα ή θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και με τη νέα ιδιοκτησία;  Το μόνο που καθησυχάζει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών στο χώρο της τεχνολογίας είναι πως παρά το δημόσιο προφίλ του Μασκ που υπό περιπτώσεις παραπέμπει και σε… τρολ, δεν παύει να είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί με προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν το κάτι ξεχωριστό. Μένει να δούμε ποιο χαρακτήρα θα επιλέξει για τη νέα του αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα… 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.