Μενού
  • Α-
  • Α+

«Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000», αναφέρει σε άρθρο της στην επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου Υγεία η Δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο του Αλτσχάιμερ. «Και σαφώς, είναι ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να μιλούν για 1,6 εκατομμύρια πάσχοντες με άνοια σε όλο τον κόσμο έως το 2024».

Με κύριο μέλημά τους την επιτακτική ανάγκη για εύρεση αποτελεσματικότερων φαρμάκων και θεραπειών, οι επιστήμονες που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εστιάζουν παράλληλα και σε απλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, επικεντρώνοντας τις μελέτες τους σε εκείνους τους τρόπους που διατηρούν και αναπτύσσουν τη νοητική ευεξία, μειώνοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση πρώιμων κάθε είδους γνωστικής διαταραχής.

https://www.instagram.com/p/CLJ1cDghytn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

 Η Έστερ Αντέριεσεν Λε Ριτς, μια Ολλανδή νευροεπιστήμονας η οποία ερευνά νέες μεθόδους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων ατόμων ζουν με γνωστικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, λέει: «Παρόλο που δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τον εγκέφαλό μας ή να αποτρέψουμε την άνοια να αναπτυχθεί εντελώς από μια ηλικία και μετά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μπορούμε να επέμβουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινούν τα συμπτώματα: τον προμετωπιαίο φλοιό. Είναι το σημείο-κλειδί για μια υγιή λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και σε δεκαετίες της ζωής μας που είναι πολύ παραγωγικές, όπου καμία υποψία δεν μας βάζει ότι μπορεί να ασθενήσουμε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Neurology, οι «γενετικά επιρρεπείς» άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών έχουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ, με τον κίνδυνο να πολλαπλασιάζεται στις ηλικίες μεταξύ 65 και 75 ετών. Τα πρώτα σημάδια είναι βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης ή δυσκολίες στο σχεδιασμό διαδοχικών βημάτων μιας δραστηριότητας.

«Μελετώντας ενδελεχώς τις λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα στον προμετωπιαίο φλοιό, ανακαλύψαμε ότι η έγκαιρη πρόληψη κατά μιας πιθανής εμφάνισης πρόωρης νοητικής γήρανσης βασίζεται ακριβώς στην ενεργοποίηση εκείνης ακριβώς της περιοχής του εγκεφάλου. Και οι τρόποι που βοηθούν να προστατεύσουμε τον μετωπιαίο λοβό απολαμβάνοντας μια υγιή και δραστήρια ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα, είναι πραγματικά απλοί και αποτελεσματικοί», λέει η Αντέριεσεν Λε Ριτς, συμβουλεύοντας:

Γρατζουνίστε την κιθάρα σας

https://www.instagram.com/p/CLCm3Ndj2j9/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Ελάτε σε επαφή με τη μουσική σας πλευρά στην πράξη», συμβουλεύει η νευροεπιστήμονας, «ξεσκονίζοντας την παλιά νεανική σας κιθάρα και, απλά, παίξτε μαζί της ακόμη και εάν δεν είστε βιρτουόζος του είδους». Σύμφωνα με την ειδικό, μια τέτοια ενασχόληση έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, βοηθώντας να σας κάνουν πιο ανθεκτικούς στις επιπτώσεις των γνωστικών προκλήσεων που μπορεί να αναπτυχθούν αργότερα στη ζωή».

Κοινωνικοποιηθείτε

Προφανώς και οι φιλικές επαφές είναι σαφώς περιορισμένες εν μέσω καραντίνας, αλλά ακόμη και η online επικοινωνία με τους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός σας είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση του εγκεφάλου. «Από την πολυετή εμπειρία μου, διαπίστωσα ότι η κοινωνικοποίηση όχι μόνο μειώνει τα συναισθήματα της απάθειας (την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω μας με ουσιαστικό τρόπο), αλλά επιπλέον διατηρεί τον εγκέφαλο διαρκώς ενεργοποιημένο και τονωμένο», τονίζει η Αντέριεσεν Λε Ριτς.

Κρατηθείτε σωματικά ενεργοί

Κάτι τόσο απλό όσο ένας γρήγορος περίπατος 20 λεπτών έχει την ικανότητα να διατηρεί το σύνολο του νευρικού σας συστήματος ενεργό, το οποίο έχει ζωτική σημασία για τη γνωστική υγεία του εγκεφάλου σας.

«Τερματίστε» τα video games

https://www.instagram.com/p/CBRJsipgjFV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ιρβάιν στην Καλιφόρνια, υποστήριξαν ακόμη περισσότερο την παλαιότερη άποψη πως τα 3D video games μπορούν να ενισχύσουν τον σχηματισμό περισσότερων συνδέσεων στον εγκέφαλο, με κυριότερους εκείνους που έχουν να κάνουν με τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. «Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι τα video games έχουν αποδείξει σε ερευνητικό επίπεδο ότι είναι σε θέση να βελτιώνουν τον συντονισμό μεταξύ ματιών και χεριών καθώς τον χρόνο αντίδρασης και απόκρισης σε έντονες καταστάσεις. Σήμερα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως αυτή η συνήθεια φέρνει στο φως μία καινούργια προοπτική, σύμφωνα με την οποία τα άτομα μιας ορισμένης ηλικίας -καθώς και εκείνα που πάσχουν από άνοια- θα μπορούν να βοηθηθούν από τα 3D video games με σκοπό να βελτιώσουν τη μνήμη τους», λένε οι Αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.