Μενού
birthday-cake
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Λέμε ότι ένας χρόνος στη Γη έχει 365 ημέρες. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται ο πλανήτης μας, προκειμένου να κάνει την τροχία του γύρω από τον Ήλιο. Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, το διάστημα που χρειάζεται είναι περίπου 365,25 ημέρες και, όπως πάντα, αυτοί οι δεκαδικοί δημιουργούν πρόβλημα.

Προκειμένου να το λύσουν, διάφοροι πολιτισμοί, από την αρχαιότητα ήδη, έβρισκαν τρόπους να καλύψουν το κενό. Τελικά, κυριάρχησε η ιδέα της leap day. Δηλαδή η επινόηση μίας ακόμη μέρας που προστίθεται στον Φεβρουάριο κάθε 4 χρόνια φτιάχνοντας αυτό που λέμε δίσεκτο έτος ή έτος των 366 ημερών.

Οι παραδόσεις για τη leap day

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είναι λογικό, έχει συνδεθεί με μία σειρά διαφόρων παραδόσεων. Τα δίσεκτα έτη, για παράδειγμα, θεωρούνται στη χώρα μας, και όχι μόνο, «γκαντέμικα». Δεν πρέπει (ή πρέπει για κάποιους άλλους) να παντρευτείς στις 29 Φεβρουαρίου γιατί αυτό είναι, ανάλογα με το ποιος μιλάει, πολύ καλός ή πολύ κακός οιωνός για τον γάμο σου. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν βρει το μυστικό της αιώνιας νεότητας.

Στην Ιρλανδία, από την άλλη, έχουν μία παράδοση που λέει ότι οι γυναίκες ζητούν από τους συντρόφους τους να τις παντρευτούν. Σύμφωνα με το έθιμο, ο άντρας οφείλει να δεχτεί. Σε περίπτωση δεν το κάνει, έχει το χρέος να αποζημιώσει τη νύφη με κάποιο πολύ καλό δώρο. 

Πάνω σε αυτή την -ας την πούμε- πολιτισμική επινόηση, λοιπόν,  έτυχε να πέσουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι γεννήθηκαν και έχουν γενέθλια 29 Φεβρουαρίου. Μοίρα από την οποία ουσιαστικά κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Χάνεις γιατί ουσιαστικά έχεις γενέθλια ανά 4 χρόνια. Κερδίζεις όμως γιατί τα γενέθλιά σου είναι σαν να αποκτούν αυτομάτως μία πιο ξεχωριστή υφή.

Προφανώς υπάρχει και μία αίσθηση του μοναδικού στους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί αυτή την ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Patience Agbabi έχει γράψει μία σειρά παιδικών βιβλίων της οποίος πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που γεννήθηκε στη leap day και είχε, λόγω αυτού, την ικανότητα να ταξιδεύει μέσα στον χρόνο. 

«Δεν μπήκα στη λούπα να νιώσω ξεχωριστή»

Μία τέτοια περίπτωση στον πραγματικό κόσμο είναι και η Μαίρη Μαυρομάτη η οποία γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι εκείνη δεν ένιωσε ποτέ ξεχωριστή λόγω αυτής της συνθήκης. «Είχα δύο συμμαθήτριες που είχαν γενέθλια την ίδια μέρα οπότε έφυγα νωρίς από τη λούπα να θεωρώ τον εαυτό μου ξεχωριστό. Με τη μία μάλιστα μέναμε και πολύ κοντά και τυχαίνει να την πετυχαίνω παντού. Την έχω πετύχει με τούρτα σε κάποια από τα γενέθλιά μας μέσα στο λεωφορείο».

Βέβαια μία από τις πρώτες ερωτήσεις που της έκανα είναι πώς γιορτάζει τις υπόλοιπες χρονιές. «Eγώ πηγαίνω τα γενέθλια μου την 1η Μαρτίου, με τη λογική ότι στις 28 Φεβρουαρίου δεν υπήρχα ακόμα. Βέβαια το Facebook, στα μη δίσεκτα έτη, γράφει ότι έχω γενέθλια 28, οπότε παίρνω ευχές δύο μέρες. Τεράστιο μπουστ στον εγωισμό μου!», μου λέει. 

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στους 5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν γενέθλια 29 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός φαίνεται τεράστιος αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρός αν αναλογιστούμε τη σύγκριση με τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν ζωή. Είναι λίγοι μεν αλλά συνήθως βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να γιορτάσουν.

leap day
AP Photos

Το ίδιο συμβαίνει με τους πολύ κοντινούς ανθρώπους της Μαίρης στις χρονιές που ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες. «Οι γονείς μου, οι κολλητοί μου και οι παιδικοί μου φίλοι με καλούν ακριβώς στις 12 η ώρα, προκειμένου να “πετύχουν” την αλλαγή. Μπορεί να φαίνεται λίγο χαζό αλλά είναι πολύ ωραία ως παράδοση» σαν τα γενέθλιά της να διαρκούν ακριβώς ένα λεπτό. Η τούρτα εκείνες τις χρονιές είναι κάποιου τύπου κλάσμα. Οι γονείς της είνα μαθηματικοί οπότε σίγουρα ξέρουν καλύτερα τα κατατόπια.

Φέτος όμως, είναι δίσεκτο έτος. Τη ρωτάω αν τη στεναχωρεί ή την αγχώνει ότι τα επόμενα γενέθλιά της θα έρθουν σε 4 χρόνια. «Λίγο, γιατί έχω limited γενέθλια οπότε πρέπει να είναι όλα τέλεια. Το 2012 πήγα ταξίδι στο Λονδίνο με τους φίλους μου, το 2016 τα πέρασα χάλια, το 2020 μέσα στην παράνοια του COVID-19. Φέτος θέλω να έχει πλάκα». Και στα υπόλοιπα γενέθλια της διασκεδάζει αλλά προφανώς όλα επισκιάζοντα από τις δίσεκτες χρονιές.

Αν κάτσετε να το υπολογίσετε, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου, φέτος θα γιορτάσει μόλις τα έβδομα γενέθλιά του. Σπάνιο αλλά και ξεχωριστό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγχωθείτε προκειμένου να κάνετε κάτι special για την ημέρα που γεννήθηκατε, απλά σκεφτείτε και τους ανθρώπους σαν τη Μαίρη.

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο με το κερί που μπορεί να μειώσει έως και 100 ευρώ τους λογαριασμούς στο σπίτι

Η πόλη που έχει γεμίσει με έρημες βίλες - Αγελάδες βόσκουν στα γκαράζ

Τα μέρη του κόσμου που έχουν ελληνικά ονόματα - Από την Τουρκία, μέχρι την Αφρική και την Αμερική

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA