Μενού
manos xatzidakis
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σήμερα κλείνουν 30 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Νιώθω πολύ «λίγος» για να γράψω άλλη μια ρετροσπεκτίβα για τον Μάνο, κι άλλα λόγια που να εκθειάζουν τη ζωή και το εργό του Μάνου. Θα αρκεστώ στο να σας προτείνω 10 πανέμορφα ντοκουμέντα, για να ανακαλύψετε, ή να γνωρίσετε καλύτερα τον Μάνο Χατζιδάκι. Καλό ταξίδι σε όλους σας.

Αυτή η συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, που ισοπεδώνει κλισέ, παρωχημένες αντιλήψεις.

«Αν δεν βρισκόμασταν στην Ευρώπη θα ήμασταν τριτοκοσμικό κράτος». Η κυνική, ίσως και απότομη στάση του σε ένα δημοσιογράφο που ζητούσε μάλλον προσιτές και εύπτεπτες απαντήσεις. Μνημείο έκφρασης δημόσιου λόγου. 

Η Σωτηρία Μπέλλου για τον Μάνο

Η θρυλική διάλεξη του Μάνου για το ρεμπέτικο, το 1949. Μόνο δέος γι' αυτή την όμορφη μαρτυρία. 

Για τη σύνδεση του Μίκη Θεοδωράκη με τη Νέα Δημοκρατία

Μέσα από μια σκληρή εποχή, όταν του έκανε πόλεμο η εφημερίδα Αυριανη με την ασυλία της κυβέρνησης, ο Μάνος Χατζιδάκις εμφάνιστηκε στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας (1989), που περιλάμβανε και μουσικό ρεσιτάλ από τον Σταύρο Ξαρχάκο, για να δώσει τα χέρια με τον Μίκη Θεοδωράκη και να εξηγήσει αν και κατά πόσο ήταν «αποστάτης», ως υποψήφιος τότε, με τη Νέα Δημοκρατία. 

Δείτε επίσης: Oι μεγαλύτερες κόντρες μεταξύ Ελλήνων καλλιτεχνών - Ο Νταλάρας και η «επαγγελματίας Ελληνίδα»

Όταν διαφήμισε το μουσικό πρόγραμμα του Τζίμη Πανούση

Ήταν φίλοι, δεν το έκρυβαν, όμως αυτή η αυθόρμητη ραδιοφωνική διαφήμιση, είναι μια από τις πιο γλυκές στιγμές στην ιστορία του Μάνου πίσω από τα μικρόφωνα.

Περί νεοναζισμού

Δεν είναι μόνο το «άθλια» που απαντάει για το νεοναζισμού, είναι όλο το σκεπτικό του για τους νεοναζιστές, όπως αποτυπώνεται λακωνικά, με μια δήλωση.

Περί χυδαιότητας

Tι είναι χυδαίο, πως αντιστεκόμαστε σε αυτό; Είμαστε ήδη εκπρόσωποι του;

Για την αστυνομία και την κρατική καταστολή

Αναρχικός ο Μάνος Χατζιδάκις; Άσε μας τώρα ρε! Όχι δεν σας αφήνω, πατήστε play. 

Στο σπίτι του Τσαρούχη 

- Μου έκλεψαν δύο πίνακες προχτές.

- Ποιοι;

- Επισκέπται. Γι' αυτό τα κλειδώνω.

- Ποιοι επισκέπται;

- Α, οι καθωσπρέπει. Η αλητεία δεν κλέβει ποτέ.

Η Έλλη Πασπαλα και ο Μάνος

Μπορεί να προτιμάτε τις πιο κλασικές ερμηνεύτριες του, την Αλίκη Βουγιουκλάκη ή την Μελίνα Μερκούρη. Μπορεί να προτιμάτε τις ερμηνεύτριες που ανακάλυψε στα τελευταία χρόνια της διαδρομής του, όπως την Έλλη Πασπαλα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του `80. 

Η Έλλη Πασπαλά και ο Γιάννης Λέκκας

Τον Λέκκα τον ανακάλυψε στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Γιάννης Φλωρινιώτης, την εποχή της μεγάλης τρολιάς που είχε σκαρώσει ο ίδιος ο Μάνος, ότι θα συνεργαζόταν μαζί του. Ο θρύλος λέει πως το έκανε προσχηματικά, γιατί ήθελε να προσεγγίσει το νεαρό τραγουδιστή Γιάννη Λέκκα. Τέτοιο τρολ ήταν ο Μάνος!

Σημείωση: Το τραγούδι "Cundu luna vini" μεταδόθηκε στις 21 Ιουνίου 1986 από την Ιταλική τηλεόραση RAI, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, από τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον πανευρωπαϊκό θεσμό «Νύχτα Μουσικής». Διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

1
Caption 1
2
3
Caption 3
4
Caption 4
5
Caption 5

BEST OF LIQUID MEDIA