Μενού

To χρονολόγιο ενός δύσκολου καλοκαιριού που έμοιαζε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ

Φωτογραφία από Ρόδο
AP Photos
  • Α-
  • Α+

Βαλίτσες, ονειρικές παραλίες, ηλιοβασιλέματα, φαγητό δίπλα στο κύμα. Aποσπασματικές εικόνες, πεταμένες δεξιά και αριστερά, συνθέτουν την εικόνα του τι σημαίνει -δήθεν- ελληνικό καλοκαίρι αλλά τελικά λειτουργούν περισσότερο ως νοσταλγία για τα καλοκαίρια άλλων εποχών ή μία συλλογική φαντασίωση που λειτουργεί παράλληλα με την πραγματικότητα.

Το καλοκαίρι του 2023 μπορεί να είχε και πάλι αμέτρητες φωτογραφίες από τα πανέμορφα ελληνικά τοπία. Υπήρξε όμως και το τρίμηνο μίας τραγωδίας σε συνέχειες. Το κλασικό ρητό «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» διαψεύστηκε για ακόμα μία φορά και μάλιστα εμφατικά. Σε τέτοιο βαθμό που πολλά από τα τραυματικά πράγματα που βιώσαμε μοιάζουν σαν να έγιναν χρόνια πριν. Μόνο και μόνο επειδή ήρθαν άλλα να τα αντικαταστήσουν. 

Έτσι, από την 14η Ιουνίου, όταν συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μέχρι και στα τέλη Αυγούστου το ελληνικό καλοκαίρι μετατρεπόταν στο σκηνικό μίας δυστοπίας που εμπεριείχε στάχτες, πνιγμούς, καύσωνες, πένθος και ιδεολογίες μίσους διαφόρων αποχρώσεων. Παρακάτω θα βρείτε ένα timeline ενός καλοκαιριού που στιγμάτισε με πολλούς τρόπους την ελληνική κοινωνία, χαράζοντας τληγές που πολύ δύσκολα θα επουλωθούν.

14 Ιουνίου: Η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

Ναυάγιο Πύλου

Τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου μία ασύλληπτη τραγωδία. Το αλιευτικό σκάφος Andrianna είχε ξεκινήσει λίγες μέρες πριν από τη Λιβύη (στις 10 Ιουνίου) μεταφέροντας τουλάχιστον 750 μετανάστες στοιβαγμένους τον έναν δίπλα στον άλλο. 

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες το αλιευτικό αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να ανασυρθούν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται (ο ακριβής τους αριθμός είναι αδύνατο να υπολογιστεί), ενώ μόλις 104 κατάφεραν να σωθούν από τις επιχειρήσεις διάσωσης των ελληνικών αρχών.

Στη χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά. Όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του προς την Ελλάδα για αυτό που έμοιαζε σαν επανάληψη της τραγωδίας της Λαμπεντούζα. Εκατοντάδες άνθρωποι χαμένοι μέσα στα βαθιά νερά της Μεσογείου. 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα αναζητούνται τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν ότι λίγα λεπτά πριν ανατραπεί το αλιευτικό, σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να το ρυμουλκήσει και μία σειρά από δημοσιεύματα επικρίνουν τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών. 

Το Λιμενικό με τη σειρά του δίνει τη δική του εκδοχή σύμφωνα με την οποία παρακολουθούσε διακριτικά το πλοίο και πρόσφερε τη βοήθειά του την οποία ο καπετάνιος αρνήθηκε. Αργότερα παραδέχτηκε ότι έριξε σχοινί στο πλοίο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φέρει ευθύνη για το ναυάγιο.

25 Ιουνίου: Ο εκλογικός θρίαμβος της ακροδεξιάς

Φωτογραφία του Κασιδιάρη

Το πολιτικό τοπίο είχε εν μέρει διαμορφωθεί ήδη από τις εκλογές που έγιναν τον Μάιο. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνταζε ως η απόλυτη κυρίαρχος και ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα κατάφερνε να πάρει και την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Τα μάτια στρέφονταν αφενός στον ΣΥΡΙΖΑ και στον βαθμό της φθοράς του και αφετέρου στο ποια κόμματα που θα έμπαιναν τελικά στη Βουλή.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα exit polls, φαινόταν ότι το κόμμα Σπαρτιάτες θα έμπαινε με ένα εμφατικό ποσοστό στη Βουλή. Θα το ακολουθούσαν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το νεοπαγές φονταμενταλιστικό κόμμα της Νίκης.

Οι Σπαρτιάτες ήταν ένα κόμμα-φάντασμα που ιδρύθηκε το 2017 με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα κατά τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έκτοτε ήταν πλήρως ανενεργό μέχρι να προωθηθεί από τα social media του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. 

Τα παλαιά δίκτυα της Χρυσής Αυγής έδειξαν να είναι ενεργά ακόμα και μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης και, εκμεταλλευόμενοι και τη μεγάλη αποχή, οι Σπαρτιάτες πέτυχαν ένα εντυπωσιακό για τα δεδομένα 4,68% εκλέγοντας 12 βουλευτές και οδηγώντας στα πανηγύρια του Κασιδιάρη και φέρνοντας ταυτόχρονα την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη για ακόμα μία φορά με τους ναζί.

17 Ιουλίου: Πυρκαγιά σε Αττική και Βοιωτία

πυρκαγιά στη Βοιωτία

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και εξοχικές (κατά βάση) κατοικίες καταστράφηκαν μετά το ξέσπασμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και περίπου 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ήταν η πρώτη φορά για το καλοκαίρι του 2023 που μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας πνίγηκε από τους καπνούς.

Την ίδια ακριβώς ημέρα και στην περιοχή της Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, ξεσπάει νέα πυρκαγιά η οποία κατέκαψε περισσότερα από 100.000 στρέμματα και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά σπίτια και επιχειρήσεις. Η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που την επόμενη μέρα, στις 18 Ιουλίου, η πόλη του Λουτρακίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επόμενη νύχτα ήταν μία νύχτα μεγάλης αγωνίας καθώς τα τρία από τα δεκάδες μέτωπα σε Λουτράκι, Μάνδρα και Δερβενοχώρια είχαν ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ απειλήθηκαν ακόμα και τα διυλιστήρια της Motor Oil.

Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν πολυήμερη μάχη με τις φλόγες. Δυστυχώς όμως παρά την τιτάνια προσπάθεια που έγινε, η πυρκαγιά έφτασε στο καταφύγιο ζώων Fazoo Farm. Ελάχιστα ήταν τα ζώα που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. 

18 Ιουλίου: Πυρκαγιά στη Ρόδο

Ρόδος

Την ώρα που η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στα πύρινα μέτωπα της Αττικής και της Βοιωτίας, στα πευκοδάση της Ρόδου ξεσπάει νέο μέτωπο που οδηγεί άμεσα εκκένωση των χωριών Ελεούσα, Σαλακάνος και Δημήλια. Σύντομα το μέτωπο γιγαντώθηκε καταστρέφοντας επί μέρες τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Στις 22 Ιουλίου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κάτοικοι και τουρίστες, αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις βάσεις τους καθώς η πυρκαγιά απειλούσε άμεσα πια κατοικημένες περιοχές. Στις 23 Ιουλίου απομακρύνονται ακόμα 1200 άνθρωπό από Πεύκη και Κάλαθο ενώ ακυρώνονται πτήσεις από βρετανικές εταιρείες που προσέφεραν πακέτα διακοπών στο νησί.

Η πυρκαγιά κατέκαιε επί μέρες το νησί και οι εικόνες αυτού που άφησε πίσω της είναι αποκαρδιωτικές. Μέχρι το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου είχαν καεί 107.000 στρέμματα με νέες εστίες να δημιουργούνται συνεχώς προκαλώντας και επιπλέον καταστροφές.

Στις 27 Ιουλίου η έκταση των καμμένων εκτάσεων υπολογίστηκε από τον Κοπέρνικο στις 206.000 στρέμματα. Υπάρχουν αναφορές ότι ένα ποσοστό κοντά στο 15% της συνολικής έκτασης του νησιού παραδόθηκε στις φλόγες.

25 Ιουλίου: Θρήνος για τους δύο πιλότους

Συντρίμμια Canadair

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους όλων. Λίγες ώρες πριν είχε κυκλοφορήσει η είδηση της πτώσης ενός αεροσκάφους Canadair, ενώ μόνο λίγα λεπτά αργότερα δημοσιεύτηκε και ένα συγκλονιστικό βίντεο της συντριβής του Canadair. Η χώρα κρατούσε την ανάσα της για την τύχη των δύο πιλότων αλλά κάθε λεπτό που πέρναγε έσβηνε τις όποιες ελπίδες.

Τελικά, ο θάνατος των δύο πιλότων βύθισε σε πένθος όλη τη χώρα, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες στις κηδείες των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια κατάσβεσης μίας εστίας φωτιάς στην Εύβοια.

27 Ιουλίου: Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο

Νέα Αγχίαλος

Στα τέλη του μήνα ξεσπάει ακόμα μία πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας η οποία αρχικά καίει αγροτοδασικές εκτάσεις στο Βελεστίνο, στον Άγιο Γεώργιο Φερών και στο Σέσκλο. Η πυρκαγιά σταδιακά επεκτείνεται με αποτέλεσμα να κλείσει και η Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου-Μαγνησίας. Η ατμόσφαιρα στην πόλη του Βόλου γίνεται αποπνικτική.

Η κορύφωση του δράματος των πυρκαγιών στη Μαγνησία έρχεται τελικά την 27η Ιουλίου. Η φορά των ανέμων, που συνέχιζαν να πνέουν ισχυροί, αλλάζει και η φωτιά φτάνει στη Νέα Αγχίαλο και μάλιστα απειλώντας αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονταν στην περιοχή Καραμπά.

Η πυρκαγιά εισήλθε στην αποθήκη των πυρομαχικών από το δυτικό της τμήμα και αμέσως μετά ακολούθησε μία σειρά εκρήξεων. Η μεγαλύτερη όλων καταγράφηκε στις 19:18, με την αστυνομία να προλαβαίνει τελευταία στιγμή να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας και με συγκλονιστικές εικόνες ανθρώπων να εγκαταλείπουν τις εστίες τους από στεριά και θάλασσα θυμίζοντας εμπόλεμη ζώνη.

Το ωστικό κύμα των εκρήξεων σε συνδυασμό με θραύσματα από τις οβίδες προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Σπασμένες τζαμαρίες, κουφώματα, ακόμα και βλήματα καρφωμένα στον δρόμο: όλα συνέθεταν την εικόνα μίας πόλης που ήταν σαν να βομβαρδίστηκε σε καιρό ειρήνης.

7 Αυγούστου: Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη

Λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκε ο Μιχάλης.

Παραμονές του παιχνιδιού της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Στην μισοάδεια λόγω ώρας και περιόδου Νέα Φιλαδέλφεια κάνει επιδρομή μία ομάδα Κροατών χούλιγκανς που χτυπούν και σπάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Όπως φάνηκε αργότερα επρόκειτο για μέλη των Bad Blue Boys, σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γνωστών για τη νεοναζιστική τους ιδεολογία. Κατά την επιδρομή που έγινε -με στρατιωτική καθώς φάνηκε πειθαρχία- υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί ενώ χάνει τη ζωή του ένας οπαδός της ΑΕΚ. 

Πρόκειται για τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή ο οποίος βρισκόταν στον χώρο γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο θάνατός του οφείλεται σε τραύμα που προήλθε από μαχαιριά στο χέρι του. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η δολοφονία του Μιχάλη έχει παραμείνει ανεξιχνίαστη.

Η τραγική ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας εξόργισε την ελληνική κοινωνία που ήταν θεατής σε ακόμα μία τραγωδία που έγινε στο πλαίσιο της οπαδικής βίας, λίγες μέρες μόνο μετά την καταδίκη των δολοφόνων του Άλκη Καμπανού.

19 Αυγούστου: Ξεσπούν πυρκαγιές στον Έβρο

πυρκαγια στον Έβρο

Ακόμα μία πυρκαγιά που ξέσπασε αυτό το καλοκαίρι και προκάλεσε ολική καταστροφή σε μία τεράστια έκταση. Αυτή τη φορά στο κέντρο της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε η περιοχή του Έβρου. Το τραγικό είναι ότι πύρινα μέτωπα έκαιγαν επί 10 συναπτές μέρες προκαλώντας ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή με το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς να έχει μετατραπεί σε στάχτη.

Σύμφωνα με μία δορυφορική εικόνα και δεδομένα που παίρνουμε από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κατεστραμμένες εκτάσεις είναι περισσότερες από 800.000 στρέμματα με την πυρκαγιά να έχει κατακάψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του νομού Έβρου περιμετρικά της Αλεξανδρούπολης.

22 Αυγούστου: Απανθρακώθηκαν 18 άνθρωποι

πυρκαγιά στη Δαδιά

Όσο η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη στην περιοχή του Έβρου, η χώρα βρέθηκε μπροστά σε μία ακόμα ανθρώπινη τραγωδία με θύματα και πάλι μετανάστες. Η νέα αυτή τραγωδία αποκαλύφθηκε κατά της διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα βρέθηκαν τα απανθρακωμένα σώματα 18 μεταναστών οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες βρίσκοντας έναν τραγικό θάνατο.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, αποδείχθηκε ότι τα σώματα ανήκαν όλα σε άντρες ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και δύο μικρά παιδιά. Οι σωροί βρέθηκαν σε ομάδες δύο-τριών ατόμων και σε μία απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την προσπάθειά τους να σωθούν, ενώ κάποιοι κάηκαν μέσα σε ένα μαντρί.

Κάποιες μέρες αργότερα βγήκε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι τελευταίες στιγμές των άτυχων ανθρώπων οι οποίοι φαίνονταν να προσπαθούν να γλυτώσουν από τις πυρκαγιές. Κάποιοι τόνιζαν ότι είχαν εγκλωβιστεί και κάποιοι άλλοι ακούγονται στο βίντεο να προσεύχονται.

22 Αυγούστου: Κυνηγοί κεφαλών στον Έβρο

μετανάστες στον Έβρο

Ενώ όλη η περιοχή του Έβρου βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη δύσκολη συνθήκη, προκειμένου να παίξουν το πολιτικό τους παιχνίδι. Παράλληλα με τα πύρινα μέτωπα δημιουργήθηκε μία απίστευτη παραπληροφόρηση.

Πρώτα διέρρευσαν fake news σχετικά με τη δήθεν παρεμπόδιση των δυνάμεων της πυροσβεστικής από μετανάστες και πρόσφυγες. Στη συνέχεια, η παρεμπόδιση έγινε αυτουργία. Τα αρχικά fake news διανθίστηκαν με ψευδείς ειδήσεις περί συλλήψεων μεταναστών με δήθεν αποδεικτικά στοιχεία για εμπρησμό.

Το μίσος που ακολούθησε ήταν τόσο μεγάλο, ώστε άνθρωποι να πανηγυρίζουν στα social media για τα απανθρακωμένα πτώματα των μεταναστών. Μέσα σε αυτό το κλίμα κυκλοφόρησε ένα βίντεο ενός ντόπιου ο οποίος είχε απαγάγει μία ομάδα μεταναστών και τους είχε βάλει εντός ενός μεταλλικού τρέιλερ.

Ο κυνηγός κεφαλών συνελήφθη και κατηγόρησε τους μετανάστες περί δήθεν εμπρησμού. Τελικά όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα. Η κτηνωδία όμως συνεχίστηκε όταν λίγες μέρες αργότερα κυκλοφόρησε και νέο βίντεο αυτόκλητου σερίφη που απήγαγε μία άλλη ομάδα μεταναστών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.