Μενού

Ευρωεκλογές 2024: Το διακύβευμα και οι στόχοι των κομμάτων μπροστά από μία κρίσιμη κάλπη

Nea Dimokratia
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο μέσο ενός πρωτόγνωρου για δεδομένα αρχών Ιουνίου καύσωνα, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν για ακόμα μία φορά στις κάλπες. Αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ζέστη, η κόπωση από τις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες αλλά και το όχι ακριβώς πολωμένο κλίμα μάς φέρνει μπροστά σε ένα σκηνικό εκλογών πολύ μεγάλης αποχής.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα διακυβεύματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογα του ενδιαφέροντος που δείχνει το εκλογικό σώμα για τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, πιθανόν αυτή να είναι η τελευταία εκλογική διαδικασία μέχρι το 2027. Από μόνο του το γεγονός αυτός δείχνει το πόσο κομβικά θα είναι τα αποτελέσματα για την επόμενη μέρα.

Νέα Δημοκρατία

Νέα Δημοκρατία
Eurokinissi

Η όσο το δυνατόν μικρότερη φθορά είναι το ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία η οποία από νωρίς έχει κατεβάσει τον πήχη από το 41% των εθνικών εκλογών (ποσοστό απίθανό σχεδόν για Ευρωεκλογές) του περασμένου καλοκαιριού, στο 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019.

Η Νέα Δημοκρατία διεξάγει μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα καμπάνια, με την έννοια ότι δεν έχει έναν άμεσο αντίπαλο να στοχεύει. Κάποια στιγμή μέσα στην προεκλογική περίοδο φάνηκε, και με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, ότι ως κύριο αντίπαλό της επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος της είναι οι διαρροές προς τα δεξιά. Η ψήφος των Ευρωεκλογών είναι ταυτόχρονα «χαλαρή» αλλά και ψήφος διαμαρτυρίας. Ως εκ τούτου ο περιορισμός των δυνάμεων της Ελληνικής Λύσης μοιάζει κομβικός για την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και μετά και την εσωκομματική κρίση που γέννησε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι επιλογές διάσημων προσωπικοτήτων από τη μία και του Φρέντι Μπελέρη από την άλλη, σαφώς ακολουθούν μία στρατηγική που κοιτάει ταυτόχρονα στο κέντρο αλλά και στα δεξιά. 

ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πέρασε μία βαθύτατη κρίση που οδήγησε πρώτα σε αποχωρήσεις και μετά σε μία ευρύτερη διάσπαση. Αν δεν έφτανε αυτό, ακολούθησε και ένα πολύ επεισοδιακό συνέδριο στο κάδρο του οποίου μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάποια φάση, τελείως λογικά, φαινόταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε να πάρει τη δεύτερη θέση και ως εκ τούτου να πορευτεί την επόμενη τριετία ως η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση. Γρήγορα, ωστόσο, αυτό το σενάριο φάνηκε να ανατρέπεται και πάλι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα ταυτότητας, δεν έχει όμως ζήτημα προσώπων. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και στοχεύει πια προς τα πάνω, προκειμένου να πετύχει μία όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Το πραγματικό διακύβευμα εδώ έγκειται στην αποχή. Ένα ρεύμα που αποτυπώνεται πράγματι στην κοινωνία θα προσέλθει και στις κάλπες; Μιλάμε πάντα για ένα κόμμα που έχει δεχτεί πλήγματα στον ούτως ή άλλως αποδυναμωμένο μηχανισμό του.

ΠΑΣΟΚ

PASOK
Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συνθήκη μοιάζει να δίνει έναν αγώνα επιβίωσης, λίγους μήνες μόνο από την πολύ επιτυχημένη παρουσία του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιθανή κατάληψη της δεύτερης θέσης θα είναι η αρχή της επόμενης μέρας. Αν όμως αποτύχει, θα γεννηθούν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει σαν να παραμερίστηκε από το προσκήνιο, ιδίως από τη στιγμή που το κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας έγιναν τα εφάπαξ των πολιτικών αρχηγών. Φαινομενικά, δεν είχε τη φθορά της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη, όμως έχει παρατηρηθεί ότι ο διμέτωπος αγώνας μπερδεύει το εκλογικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει ακόμα τον μηχανισμό μεγάλου κόμματος, πράγμα πολύ κρίσιμο για μία εκλογική διαδικασία που προβλέπεται να έχει μεγάλη αποχή και όχι ιδιαίτερη πόλωση.

ΚΚΕ

ΚΚΕ
Eurokinissi

Το βράδυ των εθνικών εκλογών που έγιναν τον Μάιο, το ΚΚΕ φάνταζε ως η μόνη σταθερά για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς που είχε βρεθεί σε κατάσταση κατάρρευσης. Στις εκλογές του Ιουνίου, κράτησε δυνάμεις χωρίς όμως να πετύχει κάποιο εντυπωσιακό άλμα.

Μέσα στον χειμώνα και με τις επιτυχίες που πέτυχε στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΚΚΕ έμοιαζε ότι μπορεί να διεκδικήσει και διψήφιο ποσοστό. Δυνατό χαρτί του κόμματος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος μοιάζει να είναι πολύ συμπαθής στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς (συνήθως δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός), χάρη και στο Luben.

Κάποια στιγμή, το ρεύμα που είχε στον νεότερο προοδευτικό κόσμο βρήκε το ταβάνι του κυρίως λόγω μίας ασαφούς στάσης στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ακόμα και έτσι πάντως, φαίνεται ότι δύσκολα θα έχει πσοοστό μικρότερο από την πολύ καλή επίδοση του Ιουνίου.

Ελληνική Λύση

Velopoulos
Eurokinissi

Από εκεί που το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έπαιζε την ύπαρξή του και τελικά σώθηκε χάρη σε μία Παναγία γκέισα, η Ελληνική Λύση κατάφερε να γίνει η ηγεμονική δύναμη του χώρου που βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Αν μη τι άλλο, όπως έδειξε και στο περσινό debate των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Βελόπουλος ξέρει πολύ καλά το κοινό του και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τον Απρίλιο είχε δυναμική διψήφιου ποσοστού.

Στη μάχη που γίνεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο στόχαστρο μίας σειράς κομμάτων και κομματιδίων πράγμα που σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να ανακόπτει την πορεία του ή τέλος πάντων να της βάζει ένα ταβάνι.

Ακόμα και έτσι βέβαια σε περίπτωση που πετύχει διπλασιασμό των ποσοστών του θα πιστοποιήσει και εκλογικά την ηγεμονία του στα…ακροδεξιά, πράγμα που θα τον κάνει διαμορφωτή των εξελίξεων. Αν δεν είναι ήδη.

Nίκη

Νίκη
Eurokinissi

Σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση που κατά βάση κινείται στον αστερισμό ενός προσώπου, η φονταμενταλιστική Νίκη έχει στην ηγεσία της μία προσωπικότητα που δεν τραβάει το βλέμμα και το ενδιαφέρον του κοινού.

Ούτως ή άλλως, η βάση της επιτυχίας του κόμματος ήταν η στήριξη από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους. Ως εκ τούτου το εύρος μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της Ελληνικής Λύσης.

Με άλλα λόγια, όταν έχει μικρό αλλά φανατικό κοινό, δύσκολα θα καταρρεύσεις σε έναν χρόνο, ακόμα πιο δύσκολα όμως θα δεις έκρηξη των ποσοστών σου. Οτιδήποτε μακριά από το 3-4% θα αποτελέσει έκπληξη.

Νέα Αριστερά

Χαρίτσης
Eurokinissi

Προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη νέα εποχή του κόμματος υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Μεταξύ αυτών η Έφη Αχτσιόγλου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και φυσικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Φαίνεται ότι η Νέα Αριστερά θα δώσει την παραδοσιακή μάχη του 3% την οποία αν μη τι άλλο ξέρουν πολύ καλά να τη δίνουν και να την κερδίζουν πρόσωπα που βρίσκονται στο νεοσύστατο κόμμα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι μιλάμε για ένα κόμμα λίγων μηνών που στον έξω της αριστεράς κόσμο είναι σε κάποιον βαθμό άγνωστο.

Ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν την πολυκοσμία που βρίσκεται στον χώρο που διεκδικεί τις αριστερές-προοδευτικές ψήφους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ πλάι στους ιδεολογικούς γείτονες του ΜΕΡΑ 25, του κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη, της Πλεύσης Ελευθερίας και φυσικά του ΚΚΕ.

Ένα πολύ ικανό στελεχιακό δυναμικό οφείλει, λοιπόν, να πείσει πως η ύπαρξη της Νέας Αριστεράς δεν είναι απλά ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Κασσελάκη. Αν τα καταφέρει, θα μπει στο άθροισμα των προοδευτικών δυνάμεων και πλέον θα κερδίσει χρόνο για να βρει τη θέση της στον ευρύτερο χώρο. Αν όχι, θα τεθεί καθαρά υπαρξιακό ζήτημα.

Πλεύση Ελευθερίας

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Eurokinissi

Έχοντας περάσει ένας χρόνος από την εκλογή της Πλεύσης Ελευθερίας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η προεκλογική καμπάνια του μάλλον προσωποπαγούς κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν σχεδόν ιδιοφυής.

Στηρίχθηκε σε μία στερεοτυπική εικόνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και όταν τράβηξε το βλέμμα πάνω της, τελικά ανέτρεψε την εικόνα προς όφελος της υποψηφιότητάς της. Το θέμα είναι τι θα συμβεί τώρα που η καμπάνια τελείωσε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε στο επίκεντρο της κριτικής για τις εσωκομματικές αποφάσεις της στην αρχή της κοινοβουλευτικής της θητείας. Ταυτόχρονα δεν έχει ακόμα και σήμερα μία σαφή ιδεολογική ταυτότητα. Από την άλλη όμως έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή στο ζήτημα των Τεμπών, ένα ζήτημα που αγγίζει την ελληνική κοινωνία.

Ο ανταγωνισμός στον χώρο που κινείται έχει μεγαλώσει και η μάχη θα είναι και εδώ η παραδοσιακή μάχη του 3,5%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.