Το όνομα της Τζασίντα Άρντερν, της νεότερης πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, έχει γραφτεί ήδη στην ιστορία, όχι μόνο για τις καίριες παρεμβάσεις της σε εξαιρετικά κρίσιμα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, αλλά και επειδή κατάφερε να γίνει ίνδαλμα τόσο για τους φιλελεύθερους και τους φεμινιστές, όσο και για τους σύγχρονους αριστερούς. Επειτα από αλυσίδα κρίσεων, η ίδια παραδέχθηκε αιφνιδιαστικά ότι «δεν έχει πλέον άλλη ενέργεια» και θέλει να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, στην κόρη της και στον σύντροφό της: «Νιβ, η μαμά δεν βλέπει την ώρα να είναι δίπλα σου όταν θα ξεκινήσεις το σχολείο. Και, Κλαρκ, ας παντρευτούμε επιτέλους» ήταν τα λόγια της. Πώς κατάφερε, όμως, να αφήσει στο στίγμα της στη σύγχρονη πολιτική μέσα σε 5,5 χρόνια διακυβέρνησης;
«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορούν να είναι ευγενικοί, αλλά δυνατοί, συμπονετικοί, αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι, αλλά αφοσιωμένοι. Και ότι μπορούν να είναι αφεντικά του εαυτού τους – κάποιοι που γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα της αποχώρησης» ανέφερε η ανακοίνωση της παραίτησής της. Πρόσφατα, η αποστομωτική απάντηση σε σεξιστική ερώτηση δημοσιογράφου σε επίσημη συνάντηση με την επίσης νέα πρωθυπουργό (της Φινλανδίας) Σάνα Μαρίν, έγινε viral: Αναρωτιέμαι εάν κάποιος ρώτησε ποτέ τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Κέι (πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας) εάν συναντήθηκαν επειδή έχουν παρόμοια ηλικία. Φυσικά, έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών στην πολιτική -είναι η πραγματικότητα- επειδή όμως δύο γυναίκες συναντιούνται, δεν είναι απλώς λόγω του φύλου τους». Η Τζασίντα Άρντερν, άλλωστε, ήταν πολλά περισσότερα από μια «γυναίκα πολιτικός».
Εγκωμιάστηκε παγκοσμίως για την διαχείριση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς το 2019
Η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς το 2019, κατά την οποία σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι σε δύο τζαμιά, αποτέλεσε καθοριστική στιγμή για την ηγεσία της Άρντερν. Η ταχεία αντίδρασή της απέσπασε ευρεία επιδοκιμασία -εισήγαγε γρήγορα μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί όπλων, φόρεσε χιτζάμπ για να δείξει τον σεβασμό της προς τη μουσουλμανική κοινότητα και δήλωσε δημοσίως πως δεν θα έλεγε ποτέ το όνομα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης.
Η φωνή της έτρεμε την ώρα που μιλούσε, αλλά το μήνυμα ενότητας και συμπόνιας που έστειλε έδειχνε αποφασιστικότητα. «Μπορεί εσύ να μας επέλεξες» είπε η Αρντερν αναφερόμενη στον δράστη, όμως «εμείς σε απορρίπτουμε και σε καταδικάζουμε». Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επίθεση, η συζήτηση στη χώρα δεν επικεντρώνεται στο μίσος και την οργή, αλλά στο ότι όλοι μαζί οι πολίτες «μπορούν να τα καταφέρουν, να γιατρέψουν την πληγή, να το ξεπεράσουν». Αυτό και μόνο, είναι μια μεγάλη νίκη.
Παγκόσμιο πρότυπο για την διαχείριση του κορονοϊού
Η Τζασίντα Άρντερν κατάφερε να διεξέλθει τους σκοπέλους της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής αναταραχής που αυτή επέφερε με σχετική ισορροπία – με μια... πιο δημοκρατική και φιλελεύθερη εκδοχή της κινεζικής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, δίχως ωστόσο να αποφύγει την εσωτερική γκρίνια, αλλά και την ανάδυση αντιεμβολιαστικού κινήματος, που έτσι κι αλλιώς εμφανίστηκε στις δυτικές χώρες. Παράλληλα, εφαρμόζοντας τις κλασικές αρχές της επιδημιολογίας και την υπερσύγχρονη τεχνολογία της γενετικής ανάλυσης, οι νεοζηλανδικές υγειονομικές αρχές μπόρεσαν να προσδιορίσουν επακριβώς την αλυσίδα μετάδοσης και τον ακριβή χρόνο της. Πρόκειται για μία γνώση που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς καθολικά lockdowns. Η πανδημία κατέστησε τη Nέα Ζηλανδία ένα ζωντανό εργαστήριο προς όφελος όλων. Η Νέα Ζηλανδία μετρά μόλις 2.450 θανάτους από κορονοϊό!
Επί των ημερών της έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου στο Ουάιτ Άιλαντ
Λίγο πριν την έλευση της πανδημίας στις ζωές μας και μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Κράιστσερτς, η Άρντερν κλήθηκε να αναλάβει ακόμα μια πρόκληση. Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είτε από την έκρηξη είτε από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων δύο των οποίων τα σώματα δεν βρέθηκαν ποτέ και αργότερα διαπιστώθηκαν νεκροί.
Η πρώτη πρωθυπουργός που πήγε σε συνέλευση του ΟΗΕ με το μωρό της
Από την στιγμή που η Αρντέρν ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, στις 19 Ιανουαρίου 2018, λίγο μετά τη νίκη της στις εκλογές, κέρδισε μαι συνεχώς αυξανόμενη αναγνώριση στην παγκόσμια σκηνή. Εμφανίστηκε σε αμέτρητες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και στην Vogue. Θα ήταν η πρώτη φορά σε 30 χρόνια που ο ηγέτης ενός έθνους γεννά ενώ βρίσκεται στην εξουσία. Η Άρντερν εμφανίστηκε λίγους μήνες μετά σε συνέλευση του ΟΗΕ με το μωρό της – και κατέστη η δεύτερη γυναίκα, μετά την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο, που γέννησε όσο ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός. «Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που κάνει πολλά πράγματα, δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που δουλεύει και έχει μωρό, υπάρχουν πολλές γυναίκες που το έχουν κάνει πριν» έλεγε. Είχε επιστρέψει στα πρωθυπουργικά της καθήκοντα, όσο ο σύντροφός της, Κλαρκ Γκέιλορντ, έμενε σπίτι για να μεγαλώσει το παιδί.
Λίγους μήνες μετά, μάλλον αποτέλεσε πρότυπο και για τον πρόεδρο της Βουλής, Τρέβορ Μάλαρντ, ο οποίος πήρε στο προεδρείο το ηλικίας 40 ημερών μωρό το τάισε και το κοίμισε, ενώ διεξαγόταν συζήτηση. Το μήνυμά του προς τη μητρότητα, την πατρότητα αλλά και τα γκέι ζευγάρια κάνει τον γύρο του κόσμου.
Το προσβλητικό της σχόλιο για πολιτικό της αντίπαλο δημοπρατήθηκε για καλό σκοπό
Η δημόσια «έκρηξη» της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού, κατά πολιτικού της αντιπάλου πήρε απροσδόκητη τροπή καθώς η απομαγνητοφώνηση από το περιστατικό τέθηκε σε δημοπρασία και τα χρήματα δόθηκαν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Το μικρόφωνο «έπιασε» την Άρντερν να χαρακτηρίζει τον Ντέιβιντ Σέιμουρ, «αλαζονικό αρχ***». Απολογήθηκε για τη συμπεριφορά της, αλλά ο θιγόμενος είδε το ενδιαφέρον που προσέλκυσε το συμβάν και αποφάσισε πως είναι καλή ευκαιρία για να βγει κάτι θετικό.
Προσέγγισε την πρωθυπουργό, η οποία συμφώνησε με την ιδέα του και έτσι η συνομιλία απομαγνητοφωνήθηκε, την υπέγραψαν και οι δύο εμπλεκόμενοι και δημοπρατήθηκε, έναντι 100.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας - περίπου 59.000 ευρώ. Ο νικητής της δημοπρασίας σημείωσε πως θα πρέπει να πάρει δάνειο για να μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό.Η Άρντερν ευχαρίστησε όλους όσοι πλειοδότησαν για την απομαγνητοφώνηση, ενώ δήλωσε έκπληκτη για την εξέλιξη των πραγμάτων. Ευχαρίστησε, δε, τον Σέιμουρ για τη στάση του.
Θέλει να παντρευτεί τον αγαπημένο της αρραβωνιαστικό
Η πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν είχε «κανένα άλλο σχέδιο» πέρα από το να χαλαρώσει με την κόρη της και να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της, Κλαρκ Γκέιφορντ, καθώς ο γάμος τους ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Ανυπομονώ να περάσω και πάλι χρόνο με την οικογένειά μου… οπότε στην κόρη μου, "η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν θα ξεκινήσεις το σχολείο φέτος", και στον Κλαρκ, "ας παντρευτούμε επιτέλους"», είπε Η Άρντερν δήλωσε ότι δεν έχει πει ακόμη στην κόρη της για τα σχέδιά της, επειδή «τα τετράχρονα είναι φλύαρα, δεν μπορούσα να πάρω το ρίσκο».
Όταν ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε όταν θα ξυπνούσε την επομένη της λήξης της πρωθυπουργίας της, απάντησε γελώντας: «Μάλλον θα έπινα το φλιτζάνι τσάι που αναπόφευκτα θα μου έφτιαχνε ο Κλαρκ στο κρεβάτι. Δεν το λέω αυτό αστειευόμενη, στην πραγματικότητα αυτή είναι η πρακτική του τα τελευταία πέντε χρόνια αν δεν ξυπνήσω πριν από αυτόν. Είπε ότι έφυγε χωρίς τύψεις, προσφέροντας έναν απλό τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να τη θυμούνται, «ως κάποια που πάντα προσπαθούσε να είναι ευγενική».
Ο Κλαρκ Γκέιφορντ είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής της Νέας Ζηλανδίας. Παρουσίαζε την εκπομπή ντοκιμαντέρ ψαρέματος Fish of the Day. Ο Γκέιφορντ και η Τζασίντα Άρντερν άρχισαν να βγαίνουν το 2013. Τον Αύγουστο του 2017, η Άρντερν εξελέγη αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και, μετά από γενικές εκλογές, έγινε πρωθυπουργός στις 26 Οκτωβρίου 2017. Η Γκέιφορντ αναφέρεται ως σύζυγος του πρωθυπουργού , αν και το ζευγάρι δεν έχει παντρευτεί ακόμα. Συνόδευε την Άρντερν σε διεθνείς επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της Συνάντησης Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας το 2018 στο Λονδίνο.
«Η Άρντερν άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο με το να είναι ο εαυτός της» είπε στο Reuters η Μαριάν Μπάιρντ, καθηγήτρια φύλου και εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Νομίζω ότι υπήρξε πρότυπο για νεότερες γυναίκες πολιτικούς και ίσως ακόμα και για νεότερους άνδρες πολιτικούς που θέλουν να παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα αμφισβητεί πραγματικά το ανδρικό στερεότυπο του πρωθυπουργού».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.