Το «χαρτί» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας παίζει αναγκαστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαστάσεις της διαφαινόμενης αλλαγής των αεροπορικών συσχετισμών στην περιοχή μας ύστερα από την εντυπωσιακή αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ανακοίνωση του τουρκικού καθεστώτος περί ενίσχυσης της αεράμυνας της χώρας μέσω της μαζικής παραγωγής πυραυλικών συστημάτων ήταν αναμενόμενη καθώς η τροχοδρόμηση ήδη 10 Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και η εξελισσόμενη παράδοση F-16 Viper στις πολεμικές μοίρες προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στους Τούρκους επιτελείς.
Διαπιστώνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το κλίμα στο Κογκρέσο μετά και τις τελευταίες δηλώσεις-καταπέλτη του προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ και να εγκριθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, πολύ περισσότερο η πώληση 40 καινούργιων αεροσκαφών αυτού του τύπου στην πιο σύγχρονη έκδοση τους, η Αγκυρα επιλέγει να δημιουργήσει συνθήκες υπεροχής ενισχύοντας το πυραυλικό οπλοστάσιο της.
Oύτε οι ΗΠΑ, ούτε και η Γαλλία είναι διατεθειμένες να πουλήσουν στην Αγκυρα αντιαεροπορικά συστήματα
Στο πλαίσιο αυτό, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου λήφθηκαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών, η μαζική παραγωγή πυραύλων Tayfun, Atmaca, TRLG-230, Karaok, Gökdoğan και Bozdoğan. Ειδικά για τον πύραυλο Tayfun, ο οποίος προορίζεται να λειτουργήσει ως το κύριο αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, αποφασίστηκε η αύξηση του δραστικού βεληνεκούς του από τα 561 χιλιόμετρα στα 1.000 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για μία συμβολική ανακοίνωση με βασικό αποδέκτη την Αθήνα, που ακολουθεί τις απειλές Ερντογάν για τουρκικά πλήγματα στην ελληνική πρωτεύουσα με πυραύλους Tayfun. Σε μαζική κλίμακα θα γίνει και η παραγωγή των αντιαεροπορικών συστημάτων Siper, Hisar και Sungur με στόχο να ενισχυθεί η αεράμυνα της Τουρκίας από τη στιγμή, που ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η Γαλλία είναι διατεθειμένες να πουλήσουν στην Αγκυρα αντιαεροπορικά συστήματα. Οσον αφορά στα τουρκικά F-16, ο σχεδιασμός των Τούρκων επιτελών περιλαμβάνει τη μερική αναβάθμιση τους με ηλεκτρονικά συστήματα και την προσθήκη όπλων τουρκικής κατασκευής.
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει η ανάπτυξη από την Τουρκία του υπερηχητικού πυραύλου αέρος-εδάφους TRG-230, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του οποίου πραγματοποιήθηκε προ ημερών από μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akıncı. Ο πύραυλος TRG-230, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Roketsan, έπληξε, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από την τουρκική πλευρά, με επιτυχία τον στόχο του από απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Το οπλισμένο drone απογειώθηκε από τη βορειοδυτική επαρχία της περιοχής Τσορλού και κάλυψε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων φτάνοντας στα περίχωρα της επαρχίας Σινώπης όπου και εκτόξευσε τον πύραυλο, που σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, έχει δραστικό βεληνεκές μεταξύ 20-150 χιλιομέτρων διατηρώντας την πορεία του σε περίπτωση παρεμβολής GPS. Ο συγκεκριμένος υπερηχητικός πύραυλος προορίζεται για την εξουδετέρωση συστημάτων πυροβολικού και αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και λοιπών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, που ο Ερντογάν επενδύει σε πυραύλους, η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με την Baykar, την εταιρεία του γαμπρού του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, για την αγορά 3 μη επανδρωμένων αεροσκαφών οπλισμένων Bayraktar TB2 ανεβάζοντας τις χώρες, που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο τουρκικό drone σε 27. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος μίλησε με εξαιρετικά θερμά λόγια για τον Τούρκο πρόεδρο και τη «στρατηγική», όπως τη χαρακτήρισε σχέση των Τιράνων με την Αγκυρα. «Είμαστε περήφανοι, που είμαστε στην ίδια πλευρά με το στρατηγικό εταίρο μας, τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της Baykar παρευρέθηκαν ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Νίκο Πελέσι, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα Ταγιάρ Κάαν Ατάι, ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και στελέχη του υπουργείου Αμυνας της Αλβανίας.
H Αλβανία θεωρείται κράτος-κλειδί για την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή μας
Παίρνοντας το λόγο ο Εντι Ράμα αφού ανέφερε ότι ήταν μια πολύ καλή μέρα για τις δύο χώρες, τα δύο υπουργεία και τις ένοπλες δυνάμεις τους, τόνισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας βελτιώνονται καθημερινά και βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο τους. Η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά UAV αλλά περιλαμβάνει και την εκπαίδευση 30 ατόμων για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των τουρκικών drone ώστε να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, εφόσον απαιτηθεί, «ενάντια στις εθνικές απειλές», όπως ειπώθηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό χωρίς όμως να τις προσδιορίσει.
Η συγκεκριμένη τουρκο-αλβανική στρατιωτική συμφωνία, που ολοκληρώθηκε ύστερα από την προσωπική έγκριση του Τούρκου προέδρου, εντάσσεται στη στρατηγική προσέγγισης Αγκυρας-Τιράνων με σκοπό τη διεύρυνση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια στην κατεύθυνση της δημιουργίας κρατών-δορυφόρων. Ειδικά, η Αλβανία θεωρείται κράτος-κλειδί για την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή μας με στόχο την στρατιωτική «περικύκλωση» της Ελλάδας, που αποτελεί την πιο ισχυρή χώρα της βαλκανικής χερσονήσου και το απροσπέλαστο εμπόδιο για την υλοποίηση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.