Εγκλειστη στις διαβόητες φυλακές Σεν-Ζιλ των Βρυξελλών βρίσκεται η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες. Διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κρατείται μέχρι να αποφασίσει η βελγική δικαιοσύνη για την τύχη της, έως τη διεξαγωγή της δίκης για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση, στο κεντρικό και μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, που άνοιξε τις πύλες του το 1884, με την εικόνα του να θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο.
Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είναι ουσιαστικά η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι συνθήκες στις φυλακές του Βελγίου κάθε άλλο παρά σε ευρωπαϊκή χώρα παραπέμπουν.
Βία μεταξύ κρατουμένων
Χαρακτηριστική της κατάστασης του βελγικού σωφρονιστικού συστήματος είναι η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συντάχτηκε ύστερα από επιτόπια επίσκεψη με στόχο να διαπιστωθεί εάν είχαν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, που εντοπίστηκαν κατά την αντίστοιχη επίσκεψη το 2017. Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επισκέψεις στις φυλακές Σεν-Ζιλ, Αμβέρσας, Λαντέν και την πρώτη της επίσκεψη στη φυλακή Υπρ δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως οι υλικές συνθήκες, ο συνωστισμός, οι δραστηριότητες, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και η στελέχωση.
Αν και η αντιπροσωπεία δεν έλαβε καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων από το προσωπικό σε καμία από τις φυλακές, που επισκέφθηκε, η βία μεταξύ κρατουμένων ήταν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, γεγονός, που παραδέχτηκε η διοίκηση των καταστημάτων κράτησης και ορισμένα μέλη του προσωπικού τους.
Γεμάτες οι φυλακές στο Βέλγιο
Το πρόβλημα αυτό συνδέθηκε σαφώς με τον υπερπληθυσμό, τις ελλείψεις προσωπικού και την ανεπαρκή παρουσία προσωπικού με το Συμβούλιο της Ευρώπης να απευθύνει στις βελγικές αρχές συστάσεις για τη λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας μεταξύ κρατουμένων. Ολες οι φυλακές, που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία, ήταν υπερπλήρεις σε διάφορους βαθμούς με τον υπερπληθυσμό να εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, που επηρεάζει ολόκληρο το βελγικό σωφρονιστικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε για ακόμα μία φορά τις αρμόδιες βελγικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειες τους ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης του υπερπληθυσμού εντός των φυλακών.
Δραματική η κατάσταση στην Αμβέρσα
Η πιο δραματική κατάσταση παρατηρήθηκε στις φυλακές της Αμβέρσας. Συγκεκριμένα, τη στιγμή της επίσκεψης, 78 άνδρες κρατούμενοι και 12 γυναίκες κρατούμενες (οι δύο από τις οποίες βρίσκονταν στο ψυχιατρικό παράρτημα) χρειάστηκε να κοιμηθούν σε στρώματα στο πάτωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβώς δίπλα στις τουαλέτες. Από την πλευρά τους, οι βελγικές αρχές απαντώντας στις αιτιάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έκαναν γνωστό ότι εντός του 2022 θα τοποθετούνταν 284 επιπλέον κουκέτες σε διαφορετικές φυλακές για να διασφαλιστεί ότι κανένας κρατούμενος δεν θα έπρεπε να κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα του κελιού του.
Μια άλλη διαπίστωση της αντιπροσωπείας ήταν η έλλειψη καθαριότητας στους χώρους των φυλακών με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων, ιδιαίτερα των προφυλακισμένων, να μην έχουν δραστηριότητα έξω από τα κελιά τους και να περνούν έως και 23 ώρες τη μέρα μέσα σε αυτό. Οσον αφορά στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ο αριθμός και οι ώρες παρουσίας του προσωπικού φροντίδας ήταν σαφώς ανεπαρκείς.
Σχετικά δε, με την καταγραφή και την αναφορά των τραυματισμών, που παρατηρήθηκαν σε νεοαφιχθέντες κρατούμενους (καθώς και εκείνων, που προκλήθηκαν από βίαια επεισόδια στη φυλακή), η κατάσταση δε βελτιώθηκε από την περιοδική επίσκεψη το 2017. Δεν υπήρχαν πάντα ειδικά μητρώα για την καταγραφή τραυματισμών στις φυλακές και καταχωρήσεις, οποιουδήποτε είδους, στους ατομικούς ιατρικούς φακέλους των κρατουμένων ήταν συνήθως πολύ πρόχειρες. Ανεπαρκής κρίθηκε και η ψυχιατρική και ψυχολογική φροντίδα στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Δύσκολη όμως διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί να είναι και η κατάσταση με το προσωπικό των φυλακών εξαιτίας της υποστελέχωσης. Παρά την ψήφιση νέων νομοθετικών διατάξεων για την «εγγυημένη υπηρεσία» στις φυλακές το 2019, οι απεργίες συνέχισαν να πραγματοποιούνται, συνήθως με την εκμετάλλευση της δυνατότητας οργάνωσης απεργίας για σύντομο χρονικό διάστημα (έως 48 ώρες) χωρίς ο υπουργός ή ο περιφερειάρχης να δικαιούται προσωπικό επίταξης. Ενα άλλο πρόβλημα ήταν ότι οι συμφωνίες για το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, που απαιτείται κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν τηρούνταν πάντα στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη στιγμή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Βέλγιο δεν είχε ακόμη επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων ή τιμωριών και δεν υπήρχε Εθνικός Προληπτικός Μηχανισμός με τις αρμόδιες αρχές της χώρας να ενημερώνουν ότι υπήρχαν σχέδια για να γίνει αυτό «στο εγγύς μέλλον».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.