Ο Ντάνιελ Εκ άρχισε να φιγουράρει στις λίστες των trends μόλις τις προηγούμενες ημέρες, όταν και επιτέθηκε στον κολοσσό Apple. Κατά τα άλλα, λίγοι ξέρουν ότι είναι ο συνιδρυτής και CEO του Spotify, που έχει κατακτήσει πανηγυρικά την μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, ενώ η επωνυμία του είναι πλέον συνυφασμένη και με κάθε λογής πόντκαστ. Ποιος είναι, όμως, ο φιλήσυχος 40χρονος δισεκατομμυριούχος από την Σουηδία που ανεβαίνει διαρκώς στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου χωρίς να ενοχλεί (σχεδόν) κανέναν;
Προγραμματιστής από τα 14 του, εκατομμυριούχος στα 23
«Μεγάλωσα μόνο με τη μητέρα μου, η οποία δούλευε σε ένα κέντρο φροντίδας παιδιών και δυσκολευόμασταν να τα βγάλουμε πέρα. Μέχρι τα 14 μου ήμουν απλά ένας καλός προγραμματιστής. Μου ζητούσαν γείτονες να φτιάχνω τις ιστοσελίδες τους, κάτι που για να πραγματοποιηθεί, οι σουηδικές εταιρείες ζητούσα 50.000 δολάρια. Εγώ χρέωνα 100 δολάρια, στη συνέχεια 200 κι έφτασα μέχρι τα 5.000 ανά ιστοσελίδα. Μου χτυπούσαν τόσοι άνθρωποι την πόρτα μου και ήμουν ακόμα στο σχολείο» τόνιζε το 2013 ο Ντάνιελ Εκ.
Μου ζητούσαν γείτονες να φτιάχνω τις ιστοσελίδες τους, κάτι που για να πραγματοποιηθεί, οι σουηδικές εταιρείες ζητούσαν 50.000 δολάρια. Εγώ χρέωνα 100 δολάρια
Και η συνέχεια ιδανική, αλλά και εξαντλητική για τη ψυχική του υγεία. Αγόρασε servers, άρχισε να δημιουργεί εταιρείες, αγόρασε το σπίτι που έμεναν με τη μητέρα του και είδε την εφορία της Σουηδίας να του στέλνει έναν μεγάλο... λογαριασμό στα 20 του, οδεύοντας προς τη χρεωκοπία. Αναγκάστηκε να απολύσει υπαλλήλους και να πουλήσει μετοχές του στο eBay το 2005 για να αλλάξει τη ζωή του! Μέσα σε έξι μήνες ο Ντάνιελ Εκ πούλησε τέσσερις εταιρείες του και στα 22 ήταν εκατομμυριούχος. Ωστόσο, υπήρξαν και μαύροι περίοδοι στη ζωή του, όπως η κατάθλιψη από τα πολλά πάρτι. Ο ίδιος τόνιζε πως προσπαθούσε να γνωρίσει πιο καλά τις γυναίκες και δεν τα κατάφερνε. Πίστευε πως τα χρήματα θα τον βοηθούσαν, αλλά αυτό δεν έγινε στον βαθμό που περίμενε.
Το Spotify και η επιστροφή της ευτυχίας
Μέσα σε 2,5 χρόνια ανέπτυξε την ιδέα του Spotify, την κορυφαία πλέον μουσική υπηρεσία και την υλοποίησε μαζί με τον Μάρτιν Λόρεντσον. Του πήρε δυο χρόνια να πείσει την αμερικάνικη αγορά να τον στηρίξει. Κοιμόταν έξω από γραφεία σαν άστεγος για να πετύχει αυτές τις συμφωνίες (τακτική που ακολουθούσε και ο Ελον Μασκ). Η ζωή του άλλαξε, αφού εκτός από τα εκατομμύρια ήρθε και αυτό που ήθελε περισσότερα από όλα την δεδομένη περίοδο. Την γυναίκα της ζωής του. Το 2016 ο Εκ παντρεύτηκε τη Σουηδή συγγραφέα Σοφία Λεβάντερ στη λίμνη Κόμο. Εκεί ήταν οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Μπρούνο Μαρς, όπως και ο Κρις Ροκ. Τον Απρίλιο του 2021 αναφέρθηκε πως το Spotify έχει 160 εκατ. χρήστες και αξία 40 δις δολάρια.
Η ζωή που κάνει δεν... αρμόζει σε δισεκατομμυριούχο
Πρόκειται για έναν τύπο που ψωνίζει λαχανικά και φρούτα μόνος του από κατάστημα κοντά στα γραφεία της εταιρείας, ενώ προσέχει μανιωδώς τη διατροφή του. Αποφεύγει τη δημοσιότητα, κυριολεκτικά όπως ο διάολος το λιβάνι. Έχει χάσει σε αγώνα πινγκ πονγκ από τον Τζάστιν Μπίμπερ και παίζει μανιωδώς FIFA. Πιστεύει ότι δεν είναι καλός στην παρουσίαση και ντρέπεται υπερβολικά να μιλά μπροστά σε κόσμο. Παρόλα αυτά, από το 2019 ξεσπαθώνει εναντίον της Apple, όχι μόνο γιατί τους ζητά μεγάλη προμήθεια για την εφαρμογή. αλλά και γιατί το App Store είναι ο μόνος τρόπος να φτάσει το Spotify σε χρήστες iPhone. Από το 2017 σταμάτησε να λαμβάνει μισθό από την εταιρεία του.
Spotify: Νέο χτύπημα στην Αpple μετά τον Μασκ
Νέα επίθεση κατά της Apple εξαπέλυσε στα τέλη Νοεμβρίου ο Ντάνιελ Εκ, με μια σειρά από tweets στα οποία υποστηρίζει ότι η κατασκευάστρια των iPhone «παρέχει στον εαυτό της κάθε πλεονέκτημα ενώ ταυτόχρονα καταπνίγει την καινοτομία και βλάπτει τους καταναλωτές». Ο Ντάνιελ Eκ «τάγκαρε» και μια σειρά επιχειρηματικών ηγετών στη σειρά των 21 tweet του, όπως ο Μασκ, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο ιδρυτής της Proton, Αντι Γεν. Τη Δευτέρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, επέκρινε την αμοιβή που χρεώνει η Apple στους προγραμματιστές λογισμικού – συμπεριλαμβανομένης του νέου αποκτήματος του, Twitter – για αγορές εντός εφαρμογής και δημοσίευσε ένα μιμίδιο που υποδηλώνει ότι ήταν διατεθειμένος να «πάει σε πόλεμο» αντί να το πληρώσει.
«'Εχω έναν δρόμο. Εάν τον βαδίζουμε αρκετά γρήγορα, ξέρω πως στο τέλος θα φτάσουμε εκεί»
Η κριτική για την αμφιλεγόμενη χορηγία της Μπαρτσελόνα
Λίγες εβδομάδες αφότου η εταιρεία του πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση της ύπαρξής της, καθώς έκανε το λάθος να δώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στον Podcaster και κωμικό, Τζο Ρόγκαν, ενώ μετά αποδείχτηκε πως μπούχτιζε την πλατφόρμα με... fake news και αναγκάστηκε να το... κόψει, το Spotify δέχτηκε κριτική και για... την Μπαρτσελόνα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την συμφωνία, η ομάδα της Καταλανίας θα βάλει στα ταμεία της 275 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια. Αναφέρεται ότι για το λογότυπο στο μπροστινό μέρος της ανδρικής και γυναικείας φανέλας, ο σύλλογος θα εισπράξει 57,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για το μπροστινό μέρος της προπονητικής φανέλας των δύο ομάδων άλλα 5 εκατομμύρια και για όνομα του γηπέδου επιπλέον 5 εκατομμύρια για έξι σεζόν. Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει ένα επιπλέον εισόδημα 2,5 εκατομμυρίων ανά σεζόν χάρη σε μια πρόσθετη ρήτρα «καλής πρακτικής στην ενεργοποίηση του συμβολαίου».
Από την άλλη, η εφημερίδα της Καταλανίας αποκάλυψε, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Spotify ζήτησε το δικαίωμα μεταπώλησης του διαφημιστικού χώρου για τις φανέλες της πρώτης ομάδας ανδρών και γυναικών σε άλλη εταιρεία εάν δεν έβλεπε κερδοφόρα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Μπαρτσελόνα ή αν θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα χρήματα από το μάρκετινγκ. Όμως οι Καταλανοί αρνήθηκαν, για να αποτρέψουν εταιρείες που δεν συνάδουν με τις αξίες που δίνουν προτεραιότητα, γι αυτό άλλωστε αρνήθηκαν να υπογράψουν με εταιρείες κρυπτονομισμάτων.
Ένας πειραματιστής δισεκατομμυριούχος
Ο Eκ είναι περισσότερο ένας άνθρωπος που πειραματίζεται, που θέλει να κάνει το καλό καλύτερο, παρά ένας οραματιστής της τεχνολογίας με ένα στρατηγικό συμπαγές πλάνο. «Δεν έχω την καθαρή ματιά του Steve Jobs για το μέλλον», λέει ο ίδιος από το γεμάτο μικρόφωνα στούντιο podcast του Spotify. «Αλλά έχω έναν δρόμο. Εάν τον βαδίζουμε αρκετά γρήγορα, ξέρω πως στο τέλος θα φτάσουμε εκεί».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.