«Υλη δεν είναι καθ’ ημάς ό,τι μέχρι στιγμής έχει υποστηριχθεί: άτομα με ηλεκτρόνια και δεν ξέρω τι. Για εμάς δεν υπάρχουν 119 στοιχεία. Υπάρχει μόνο ένα στοιχείον, η διαφοροποίηση της ταχύτητος της μάζης.
Αρνούμεθα την κλασσικήν επιστήμη. Για εμάς έχει λυθεί το θέμα του καρκίνου. Ηλιον (μόριο ύδατος) + ταχύτης + χρόνος = πρωτογενώς προκύπτουν τα πάντα».
Αν δεν καταλάβατε τι θέλει να πει ο... ποιητής, τότε είστε σε καλό δρόμο. Όπου «ποιητής» βάλτε το όνομα Γιώργος Καματερός ο οποίος το 1976 έκανε τη χώρα άνω κάτω ανακοινώνοντας πως είχε ανακαλύψει ένα «θαυματουργό νερό» που μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και τον καρκίνο.
Και θα ήταν ένα θέμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε τρομερή πλάκα, αν δεν ήταν τόσο τραγικό.
Το επικίνδυνο εμπόριο της ελπίδας
Τον Φεβρουάριο του 1976 το όνομα του Γιώργου Καματερού εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Ο 36χρονος δικηγόρος διατείνεται ότι βρήκε στο νησί του, την Κω, πέτρωμα το οποίο στη συνέχεια διέλυε σε νερό, δημιουργώντας το Ήλιον, το θαυματουργό νερό που θεράπευε τον καρκίνο.
Γρήγορα εμφανίζεται στον Τύπο δημοσίευμα που προωθεί το θαυματουργό προϊόν: «Την 6ην Νοεμβρίου 1972, ομάς Ελλήνων Επιστημόνων ήχθη εις γνώσιν περί της απολύτου θεραπευτικής ικανότητος του παρουσιαζόμενου ύδατος επί της νόσου του καρκίνου.
Διά τας ανάγκας της σημερινής επαφής ονομάζομεν τούτο Ήλιον και λέγομεν ότι είναι ύδωρ μεταλλικόν ραδιενεργόν με την ιδιομορφίαν της απεριοδικής ακτινοβολίας. Έναντι οιασδήποτε εναντιώσεως έχομεν ήδη υπέρ ημών τον Ύψιστον».
Η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια του μονόστηλου και γίνεται πρώτο θέμα! Πρώτη από όλες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπεραμύνεται των ισχυρισμών του Καματερού και προβάλλει τις θεωρίες του.
Ο 36χρονος δικηγόρος… δεν αποκαλύπτει την ομάδα επιστημόνων που εξέτασαν το «θαυματουργό νερό», αφού «λόγοι εθνικοί και ελληνικότατοι δεν επιτρέπουν την παρουσίαση της ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων ή την παροχή περαιτέρω πληροφοριών».
Απέναντι των υποστηρικτών του τσαρλατάνου βρίσκονται η «Ελευθεροτυπία», η «Εστία», η «Καθημερινή», η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» που αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη θαυματουργού νερού.
«Να προσέξει το κοινό συνιστούν οι ιατρικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Επικρίνουν τον μέχρι τούδε χειρισμό του θέματος από το κράτος» έγραφε στις 21 Μαρτίου 1976 η εφημερίδα «Μακεδονία», παρουσιάζοντας και ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για δύο εξάχρονα παιδάκια που εισήχθησαν στο Αγλαΐα Κυριακού σε κώμα και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Τα δυο αυτά παιδάκια αν και υγιέστατα είχαν πιεί από το περιβόητο νερό.
Μέσα στη γενική παράκρουση κανείς δεν έδωσε σημασία. Ο ίδιος ο Καματερός είχε φτάσει εκεί που ήθελε: στη δημοσιότητα και ζούσε το όνειρό του. «Αύριο θα κάνω τυφλό να δει το φως του. Όλοι εδώ την ίδια ώρα.
Αν δεν γίνει καλά ο τυφλός, να με πυροβολήσετε με περίστροφο. Επειδή όμως θα γίνει, όλοι μαζί μετά θα πάμε στη Βουλή να τους μιλήσουμε για τη δύναμη που έχει το Ήλιον», έλεγε ο Καματερός.
Η υστερία για το νερό που γιάτρευε τα πάντα είχε πάρει ασύλληπτες διαστάσεις, αφού όπου ανακοινωνόταν διανομή εκτυλίσσονταν σκηνές χάους.
Ο μέχρι πριν λίγους μήνες άγνωστος δικηγόρος έδινε συνεντεύξεις Τύπου και δήλωνε πως το όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα πατσατζίδικο στην Κωνσταντινούπολη (!), ήταν θιασώτης της βασιλείας και οπαδός της Φρειδερίκης και φώναζε: «Θα ανοίξω την χούφτα μου και θα κάψω με Ήλιον την Βουλή».
Το «νερό του Καματερού» κυκλοφορούσε αρχικά χέρι με χέρι αλλά δεν αργούν να εμφανιστούν τα πρώτα βυτιοφόρα τα οποία κάνουν διανομές σε γειτονιές της Αθήνας! Άνθρωποι ποδοπατούνται για ένα μπουκάλι «θαυματουργού νερού».
Τα δημοσιεύματα της εποχής είναι αποκαλυπτικά: «Η διανομή δεν είχε αρχίσει και τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας είχαν αγανακτήσει.
Όργανα της αστυνομίας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να σχηματίσει ουρές, κανείς όμως δεν πειθαρχούσε. Οι γυναίκες άναβαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν το κρύο και παρακαλούσαν να γίνει σύντομα η διανομή και οι άνδρες φώναζαν διαμαρτυρόμενοι».
Αλλά δεν ήταν μόνο οι απλοί άνθρωποι. Ο Νίκος Σταυρίδης και η Γκιζέλα Ντάλι ήταν ανάμεσα στους πελάτες του Καματερού. Το ένα μπουκαλάκι πωλούνταν έναντι 20 δραχμών, ήτοι κάτι παραπάνω από 5 ευρώ, με τον Τύπο να κάνει τρομερή διαφήμιση στο προϊόν.
«Σήμερα το Ήλιον θα διανεμηθεί στον Περισσό στην Ευαγγελίστρια, στο Χαλάνδρι στο γήπεδο, στον Άγιο Νικόλαο στην Καλλιθέα. Αύριο στο Παγκράτι, Φιλολάου 117, στο Περιστέρι στο δημοτικό γήπεδο, στο Γκολφ της Γλυφάδας, στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι.
Την επομένη στο Πικέρμι, στην κεντρική πλατεία, στην ‘αλάνα’ στο μνημείο πεσόντων του Χολαργού, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο γήπεδο της ΑΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ».
Πραγματικά, το πρωί της 18ης Μαρτίου και ενώ η ΑΕΚ έκανε την προγραμματισμένη της προπόνηση χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν για να πάρουν το «θαυματουργό» νερό. Μέσα σε έξι ώρες το βυτιοφόρο είχε αδειάσει.
Την επόμενη, τα πρωτοσέλιδα αποκάλυπταν ότι ανάμεσα στον κόσμο που βρέθηκε στην ουρά για το νερό, ήταν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, Σκρέκης, Παπαδόπουλος, Ραβούσης, Δέδες και Στεφανίδης!
Το τέλος της δράσης του Καματερού και η αυτοκτονία
«Κάποιος δημοσιογράφος με ρώτησε: ''ποιο είναι τό μυστικό σου;'' Είπα ότι έχω δύο μυστικά: Το ένα είναι το ''ασήμαντο πέτρωμα'' που το εκτιμώ στις 12 δραχμές και το δίνω σε όποιο κράτος θέλει να το μοιράσει δωρεάν. Το μεγάλο μυστικό, όμως, είναι ο τρόπος που έχω τη γνώση. Και αυτό αφορά μόνο εμένα.
Όταν αρχίσω να ασχολούμαι με την ανθρώπινη ψυχή και όχι με το σώμα, θα σας το αποκαλύψω για να περάσει κι ο υπόλοιπος κόσμος πνευματικά και εσωτερικά από τα όμορφα μονοπάτια που πέρασα εγώ. Και θα ευτυχήσει όλος ο κόσμος, όπως ευτυχώ κι εγώ εδώ και 15 χρόνια.
»Ένα πρώτο βήμα είναι να διαβάσετε τα τρία σπουδαιότερα βιβλία παγκοσμίως: το Ευαγγέλιο του Ιωάννη και την Αποκάλυψη, το ''Μέτρο Κατανοήσεως'' που έγραψε η Φρειδερίκη και τέλος το ''Χριστιανισμός και η εποχή μας'' του Κανελλόπουλου.
Ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος τα διάβασε. Τότε ας ξαναϋποθέσουμε ότι θέλω να αδειάσω όλη την Αθήνα και να την πάω σε άλλο μέρος. Δεν έχω παρά να μοιράσω ένα εκατομμύριο φιαλίδια, θα μαζέψω ένα εκατομμύριο Αθηναίους και θα τους πως ότι πρέπει να τους δώσω τη συνταγή.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στην ΥΕΝΕΔ, θα σταματήσω την κυκλοφορία, ό,τι θέλω θα κάνω μετά. Έρχεται πχ. ο Φορντ (σσ: εννοεί τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) του δίνω το φάρμακο και τον κάνω καλά.
Όταν καταλάβει ότι τον εξουσιάζω, τότε θα του ζητήσω μόνο μια Συνθήκη που να μας δίνει την Αγιά Σοφιά. Τίποτα άλλο δεν χρειάζομαι για να αναγεννήσω τον Ελληνισμό», είχε πει ο Καματερός σε συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό «Επίκαιρα». Οι επικίνδυνες δηλώσεις του σήμαναν την αρχή του τέλος.
Το πιο τραγικό γεγονός της περιόδου εκείνης αποκαλύφθηκε από την «Ελευθεροτυπία»: Οι γονείς 18 παιδιών που νοσηλεύονταν με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», σταμάτησαν την κλασική θεραπεία και έδιναν στα παιδιά το νερό του Καματερού.
Ως αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά πέθανε και η κατάσταση των υπολοίπων παρουσίασε επιδείνωση!
Και ο Καματερός συνεχίζει με νέο προϊόν: «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια, για ανάμιξη με απλό νερό!
Τα δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που εμφάνιζαν παρενέργειες μετά την κατάποση του περιβόητου νερού, αλλά και η επιμονή των ιατρικών συλλόγων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, οδήγησε τελικά στην παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Οι συνεχείς αναλύσεις απέδειξαν ότι το νερό όχι μόνο δεν ήταν ιαματικό, αλλά ήταν επικίνδυνο, αφού περιείχε ραδιενέργεια 35-38%!
Στις 30 Μαρτίου 1976 η κατανάλωση του «θαυματουργού νερού» απαγορεύτηκε επισήμως, ο ιθύνων νους Γιώργος Καματερός συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη στις 14 Οκτωβρίου 1976.
«Ουδέποτε θέλησα να ασκήσω το ιατρικό επάγγελμα. Με το "ήλιον" είχα σκοπό να εκμηδενίσω τους γιατρούς. Πώς λοιπόν, εγώ, ήταν δυνατόν να κάνω το γιατρό; Επιχείρησαν να με εμφανίσουν τρελό και την εφεύρεση μου να την παρουσιάσουν γελοία ιστορία. Το νερό όμως είναι γεγονός πως θεραπεύει και αυτό θα σας το διαβεβαιώσουν μόνο τα διαγνωστικά μηχανήματα και όχι οι ίδιοι οι ασθενείς.
Εγώ, πριν ακόμα αρχίσω να μοιράζω το νερό, ήξερα πως είναι αβλαβές, δεν υπάρχει κανείς να πει το αντίθετο» είπε στην απολογία του, ισχυριζόμενος ότι είχε ήδη υπογράψει «χρυσά» συμβόλαια με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες...
Συγκινητική ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος τόνισε πως δεν πρέπει να στρεφόμαστε κατά των θυμάτων ή των ανθρώπων που έσπευδαν να προμηθευτούν το «θαυματουργό νερό» καθώς αυτοί οι άνθρωποι, μέσα στην απελπισία τους, «θα έπαιρναν να πιουν και πυρακτωμένο σίδερο προκειμένου να χτυπήσουν το θηρίο της ασθένειας» και αυτή ακριβώς την απελπισία τους εκμεταλλεύτηκε ο απατεώνας δικηγόρος.
Ο Γιώργος Καματερός καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 8 μηνών για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και χρηματική ποινή 8.000 δραχμές, ενώ απαλλάχτηκε από την κατηγορία της παράνομης διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος.
Ο Γιώργος Καματερός, μετά την καταδίκη του και έχοντας χάσει μέχρι και τον τελευταίο υπερασπιστή του, έφυγε από την Ελλάδα και έζησε στο εξωτερικό όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα και μετά από λίγο καιρό πήγε να ζήσει στην Κω.
Εκεί πέρασε τα τελευταία του χρόνια. Χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που είχε αποκτήσει, αυτοκτόνησε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 6 Μαΐου του 1998.
«Προβαίνω σε αυτήν την πράξη, διά λόγους υγείας μου, τους οποίους θεωρώ σοβαρούς, παρά τας αντιθέτους απόψεις των πανάξιων ιατρών μου», έγραψε στην τελευταία του επιστολή.
Προφανώς το «θαυματουργό νερό» του δεν τον είχε βοηθήσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.