Μενού
aeroskafos enola
Βομβαρδιστικό αεροσκάφος | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στις 6 Αυγούστου 1945, μία μέρα σαν σήμερα, ο κόσμος έμελλε να αλλάξει για ακόμη μία φορά, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ να χτυπήσουν την Ιαπωνία, συμμαχικό μέλος του Άξονα, με την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου που έπεσε από το βομβαρδιστικό αεροσκάφος «Enola Gay», σηματοδότησε και επίσημα το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το χτύπημα σημειώθηκε στη Χιροσίμα, για να ακολουθήσει λίγες μέρες μετά το αντίστοιχο στο Ναγκασάκι, με την πόλη, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας να θρηνεί 140.000 ανθρώπους ανοίγοντας το «κεφάλαιο» της «πυρηνικής εποχής» για τον κόσμο. Η ατομική βόμβα, γνωστή ως «Little Boy» (Μικρό Αγόρι), έπεσε από το αμερικάνικο βομβαρδιστικό αεροσκάφος «Enola Gay», η ιστορία του οποίου συνδέεται – γλωσσολογικά – με τον πολιτισμό των ιθαγενών στις ΗΠΑ.

Η ιστορία του βομβαρδιστικού

Μόνο και μόνο εάν εξετάσουμε το θέμα ετυμολογικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το «Enola Gay» πηγάζει από το λεξικό ονομάτων της φυλής Cherokee, το οποίο αναφέρει πως το όνομα «Inola, ee-NO-lah, Enola» σημαίνει στην ουσία «black fox», όπως είναι γνωστή η μαύρη αλεπού στα αγγλικά. Το επώνυμο, από την άλλη, παρουσιάζει μία άλλη ιστορική πτυχή που σχετίζεται με τους Νορμανδούς.

Συγκεκριμένα, εισήχθη για πρώτη φορά στη Βρετανία μετά το 1066, προερχόμενο από την παλαιά γαλλική λέξη «Gai», το οποίο μεταφράζεται ως κάποιος «γεμάτος χαρά». Ωστόσο, το βομβαρδιστικό B-29, το οποίο στις 08:15 τοπική ώρα σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια έριξε την ατομική βόμβα, μόνο χαρά δεν προκάλεσε. Πηγή της ονοματοδοσίας του αεροσκάφους αποκαλύφθηκε αργότερα πως ήταν η μητέρα του πιλότου του (σ.σ. Colonel Paul Tibbets), η οποία έφερε το όνομα Enola Gay Tibbets.

Η πρώτη αντίδραση του κυβερνήτη του αεροσκάφους

Στις 6 Αυγούστου 1945 λοιπόν, στις 08:15 το πρωί το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy» στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων. «Ενα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα.

Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο... που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Ξαφνικά, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Ρόμπερτ Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

Το βομβαρδιστικό που έγινε τραγούδι

Παρόλο που αποτέλεσε το όχημα - «μηχανή θανάτου», το συγκρότημα Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) αποφάσισε, με αφορμή αυτό, το 1980 να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, με αρκετά εμφανή αντιπολεμικό στίχο.

«Έπρεπε να είχες μείνει σπίτι χθες, αυτά τα παιχνίδα που παίζεις κάποια στιγμή θα καταλήξουν σε περισσότερα δάκρυα. Δεν θα έπρεπε ποτέ να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο, είναι 8:15 και αυτή είναι η ώρα που ήταν πάντα. Πήραμε το μήνυμά σου στο ραδιόφωνο, οι συνθήκες είναι φυσιολογικές, και έρχεσαι σπίτι. Enola Gay, είναι η μητέρα περήφανη για το μικρό αγόρι (σ.σ. ατομική βόμβα) σήμερα;» αναφέρει μέρος των στίχων, το οποίο σημάδεψε την αντιπολεμική γενιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.